- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Jasno je ko nam je prijatelj a ko ne

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Zamenik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je prošle godine postalo jasno s kim je od država moguće pregovarati a sa kim nema o čemu da se razgovara. On smatra da će saradnja sa organizacijama kao što su ŠOS, ASEAN, BRIKS, Afrička liga omogućiti stvaranje međupartijske koalicije pristalica multipolarnog sveta.
„Prošle godine postalo je jasno ko je naš prijatelj, ko je samostalan, a ko je u odnosu na nas na sasvim drugom polu. Odnosno, s kim smo spremni dalje da gradimo odnose na bazi poverenja i uzajamne koristi, a s kim, budimo direktni, nemamo o čemu da pregovaramo“, rekao je Medvedev na sastanku Biroa Višeg saveta „Jedinstvene Rusije“.
Kako je dodao, čitav niz država, koje imaju izuzetno važan ekonomski i politički značaj, danas predstavlja pouzdanog partnera Rusije.
Kako je dodao, čitav niz država, koje imaju izuzetno važan ekonomski i politički značaj, danas predstavlja pouzdanog partnera Rusije.
Medvedev ističe i da je borba protiv spoljnog neprijatelja važnija od unutarpartijskih nesuglasica i da „Jedinstvena Rusija“ može da pomogne drugim patriotskim snagama u Rusiji da izgrade dijalog sa ideološki bliskim partijama u drugim zemljama.
„To je sada u našem interesu, u interesu čitave zemlje“, dodao je Medvedev.
On je uveren da političke snage koje nastoje da vode antidržavnu politiku ne treba da budu deo političkog spektra, a takvog stava pridržavaju se i u inostranstvu.

Institucije svetske diplomatije u krizi

Institucije svetske diplomatije, kao što su UN i slične organizacije, su u ozbiljnoj krizi, rekao je Medvedev i dodao da protivnici Rusije pokušavaju da ih iskoriste za antiruske inicijative.
"UN, pre svega kao vodeća međunarodna institucija i druge međunarodne platforme, bile su formirane svojevremeno u cilju rešavanja sporova i konflikata. A sada su se pretvorile u bojno polje, pri čemu naši protivnici pokušavaju da dobiju većinu glasova kao podršku apsolutno antiruskim inicijativama", naveo je Medvedev.
Medvedev je rekao da tu spada u ekonomski pritisak, ucene i potkupljivanje političkih elita.
"Zadatak naše diplomatije je da spreči taj cinični kurs Zapada", zaključio je Medvedev.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
RUSIJA
Lavrov: Rat između Zapada i Rusije je skoro pravi - žele da nas vrate u devedesete godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala