- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rat između Zapada i Rusije je skoro pravi - žele da nas vrate u devedesete godine

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Zapadne države otvoreno govore Kijevu da je rano ići na dogovor sa Moskvom, po njihovom mišljenju, Rusiju treba vratiti u granice iz 1991. godine, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji se nalazi u poseti Južnoafričkoj republici.
„Niko (od novinara) ne pita naše zapadne kolege, koji redovno, bilo preko gospodina (Žozepa) Borela, ili preko generalnog sekretara NATO gospodina (Jensa) Stoltenberga, predstavnika američke administracije ili Evropske unije, izjavljuju da je još prerano za Ukrajinu da počne pregovore. Za to je bilo potrebno povratiti više teritorija i započeti pregovore sa pozicije snage. Oni direktno poručuju da Rusija mora biti vraćena u granice iz 1991. godine“, Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Južnoafričke Republike Nadeli Pandorom.
Ukrajina bi preko posrednika mogla da objasni kako vidi dalji razvoj situacije i moguće pregovore sa Rusijom.
„Mi, kao što je rekao predsednik (Rusije Vladimir Putin), ne odbijamo pregovore. Ali oni koji odbijaju moraju da razumeju: što duže odbijaju pregovore, biće teže naći rešenje“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje ko bi mogao da posreduje u eventualnim pregovorima između Ruske Federacije i Ukrajine.
Šteta na civilnoj infrastrukturi u Ukrajini, povezena je sa zločinačkim dejstvima Kijeva koji raspoređuje oružje i sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim naseljima, Rusija gađa civilnu infrastrukturu, objasnio je ruski ministar.
Govoreći o tome šta se dešava u Ukrajini, Lavrov je rekao da se može reći da rat između Zapada i Rusije više nije hibrid, već gotovo pravi.
„Kada govorimo o tome šta se dešava tamo, u Ukrajini, govorimo o tome da ovo više nije hibridni rat, već gotovo pravi, koji je Zapad već duže vreme spremao protiv Rusije, pokušavajući da uništi sve rusko: od jezika do kulture, što je vekovima bilo u Ukrajini, ljudima se zabranjuje i da govore svoj maternji jezik“, objasnio je on.
Lavrov je nazvao ukrajinsku krizu čirom koji je sazrevao uz direktnu popustljivost Zapada, ali tamo više vole da se toga ne sećaju.
On je napomenuo da je Zapad „odbio da odgovori na argumente” koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin dok je objašnjavao razloge za pokretanje specijalne vojne operacije, „istrgnuvši samo 24. februar iz cele priče i sve što se posle njega dogodilo”.
Nemački tenkovi leopard 2/A4 - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Stejt department: Od Nemačke se uskoro mogu očekivati novosti o isporuci tenkova Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala