- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dokaz da brzi otkaz nije rešenje

© AP Photo / Rui VieiraArsenal Liverpul
Arsenal Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Mikel Arteta je čovek kog slavi crveni deo Londona zbog renesanse kluba sa Emirata, ali zasluge za to idu i Arsenalu koji je istrpeo Španca čija se „glava“ tražila 2020. godine zbog katastrofalnih rezultata i bilo je gotovo viđeno da će dobiti brzi otkaz u klubu.
Španski stručnjak i bivša „desna ruka“ Pepa Gvardiole u Mančester sitiju, bio je pred otkazom na klupi Arsenala. Navijači su želeli da mu vide leđa, nisu verovali u njegov rad, ali je klub verovao u proces koji traje još od odlaska legendarnog Arsena Vengera.
Ni Unaj Emeri koji je imao uspehe gde god da je radio, nije se snašao u Londonu – jednostavno, klub je procenio da nije on taj.
Stigao je Arteta u decembru 2019. godine, da bi godinu dana docnije bio nadomak „karte u jednom pravcu“.
Stigli su jezivi oktobar, novembar i decembar 2020. godine, a Mikel Arteta je s „tobdžijama“ imao učinak od jednog trijumfa, dva remija i čak sedam poraza.
Ipak, klub je verovao u Španca u svog bivšeg vezistu koji je pregrmeo „rafalnu paljbu“ s razlogom besnih i ogorčenih navijača, koji ga trenutno slave i dižu u nebesa.
Teško da je bilo ko mogao da veruje da će se Arsenal šepuriti na vrhu Premijer lige posle 18 odigranih kola. Još da će imati „plus osam“ u odnosu na prvog pratioca, u ovom slučaju – Mančester siti, to ni oni najzgariženiji fanovi „tobdžija“ nisu imali u malom mozgu.
Ali, dogodilo se i zaista je neverovatno kako ga je klub istrpeo posle te katastrofalne serije rezultata iz sezone 2020/21.
Sve je počelo s Mančester sitijem i porazom u gostima rezultatom 1:0, kada je koban po Artetine „tobdžije" bio Rahim Sterling.
Usledio je poraz kod kuće od Lestera identičnim rezultaotm, ali je rane ublažio jedini trijumf u tom periodu, koji za navijače Arsenala nosi šest bodova - pao je Mančester junajted i to na Old Trafordu (1:0).
Ipak, već sledeća utakmica protiv Aston Vile je ponovo bila razlog za tugu kod svih kojima je Arsenal u srcu. Emirati su bili zavijeni u crno, izgubili su od kluba iz Birmingema s ubedljivih 3:0.
Nizali su se loši rezultati sa Vulverhemptonom (2:1), Totenhemom (2:0), Barnlijem (1:0) i Evertonom (2:1), dok su remiji usledili sa Lidsom (0:0) i Sautemptonom (1:1).
Ipak, Arsenal je verovao u „proces“ i u svog španskog „generala“ i sada ubira plodove tog bezgraničnog poverenja.
„Tobdžije" su lideri Premijer lige i imaju najviše šansi da na kraju trke prvi prođu kroz cilj. Mada, ostala su im dva susreta s direktnim rivalom Mančester sitijem (Arsenal ima pet bodova prednosti), ali lako bi ti mečevi mogli da odrede dalju sudbinu kluba sa Emirata.
Da će Arteta biti uspešan na klupi Arsenala, ali da mu treba dati vremena, svojevremeno je ukazivao i Žoze Murinjo.
Posebni je kao trener gradskog rivala Totenhema posle pobede njegovog tima, video potencijal u redovima komšija.

„Hoću da čestitam Mikelu. Taktički, oni postaju veoma, veoma dobri. Dugo sam u fudbalu i mogu da pročitam situacije unapred, a Arteta radi fantastičan posao sa ovim timom, počev od toga kako se brane. Ima ogromno poverenje u mlade igrače. Sjajno radi sa ljudima. Znam da će se ljudi čuti ovo što govorim i smejati se, jer smo mi na vrhu tabele, a oni su 14, ali mislim da će biti velika pretnja kada realizuju svoj plan. Rekao sam mu da se nadam da će dobiti vreme, jer ga podržavam i poručujem njihovim navijačima da će Arsenal ponovo biti Arsenal“, rekao je Murinjo.

Podsetimo, londonski velikan je poslednji put bio prvak Engleske pre 19 godina pod komandom legendarnog Arsena Vengera.
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
SPORT
Dekijeva „noćna mora“ u 101. minutu produbila probleme
Marko Lazetić - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
SPORT
Sputnjik otkriva – albanska podvala o srpskom biseru: „Nema ni zrna istine!“
Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
SPORT
Arsenal je gazda Londona i zreo je za titulu posle 19 godina!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala