- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

U pozadini Čajkovski, a Novak viče „Pojačaj“ – kako je srpski as zbog Rusa postao mentalna gromada

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković i Vimbldon
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
Novak Đoković važi za mentalno najjačeg tenisera i sportistu, a nebrojano puta i sam je istakao da je psihička priprema ključ uspeha. Iako je trenirao u vreme kada je Beograd bombardovan i put do uspeha nije bilo lak, mentalnu snagu nije stekao samo zbog tih okolnosti već i zbog uticaja Jelene Genčić koja ga je trenirala u juniorskim danima.
Kada je deportovan iz Australije Novak Đoković doživeo je možda i najteži trenutak u karijeri. Najbolji teniser sveta držao je do sebe i odluke da se ne vakciniše, a zbog toga što je želeo da se izbori za slobodu izbora kao osuđenik proteran je iz zemlje u kojoj je podigao devet Grend slem trofeja.
Povratak nije tekao glatko, jer su zabrane stigle i iz Indijan Velsa i Majamija. Međutim, kada je gotovo ceo svet bio uveren u to da koliko god bio jak Novak neće uspeti da napravi veći podvig u sezoni kada ga je zadesilo da bude deportovan i zabranjen, srpski teniser napravio je čudo.
Vimbldon koji je osvojio 2022. godine možda će biti upamćen i kao njegov najznačajniji trofej u karijeri jer je taj pehar najverniji dokaz mentalne jačine jednog od najboljeg tenisera svih vremena.
U godini kada su ga mediji osuđivali zbog odluke da se ne vakciniše, a turniri mu zatvarali vrata, Đoković je došao na tenisko sveto mesto i osvojio šestu titulu na londonskoj travi.
Stisnuta pesnica označila je pobedu nad sistemom, nepravdom, i neprijatnostima. Iako se veruje da je psihički jak naučio da bude u vreme kada je morao da trenira u toku bombardovanja i zbog teškog puta usled loših materijalnih uslova na samom početku, zapravo glavni udeo u mentalnoj jačini ima Jelena Genčić.
Jelena je žena koja je trenirala Novaka na samom početku njegove juniorske karijere, a koja je osim što ga je učila teniskim udarcima uticala na to da on sluša kvalitetnu muziku, razmišlja o izuzetno važnim temama i neprestano uči o lepom vaspitanju i opštoj kulturi.
Možda i najvažnija lekcija dogodila se kada je Novak imao samo sedam godina i kada je čuo kako Jelena Genčić sluša „Uvertiru 1812“ Petra Čajkovoskog.
Jelena je u intervjuu Krisu Bauersu koji je napisao knjigu o Novaku „Sportski lider Novak Đoković i uspon Srbije“ opisala kako je Novak reagovao na slavno muzičko delo.

„Jednog dana, tada je imao oko sedam godina, bila sam veoma umorna, možda i pomalo tužna, dok sam tražila muziku koju ću pustiti. Volim snažnu muziku te sam pustila „Uvertiru 1812“. Pogledala sam ga, slušao je pa sam malo pojačala. Odjednom je Novak rekao „Jeco, naježio sam se“.

Kada je Novaka kao sedmogodišnjaka dotakla kompozicija, Genčićeva ga je naučila lekciju za koju veruje da je od njega napravila mentalnu gromadu.
„Dobro Novače, objasniću ti nešto važno. U meču se možeš naći u dve situacije. To može biti veoma povoljna situacija kad si nadomak pobede, od koje te dele samo poen-dva, pa ćeš se naježiti. Tad ostani miran i završi meč, nemoj se uzbuđivati, ostani pribran. Ali samo nekoliko poena te može deliti i od poraza, stoga se seti ove muzike i tog osećaja, zapamti i jedno i drugo i adrenalin će poteći pa ćeš možda pobediti. Mislim da je ta lekcija bila najvažnija za njegovu psihičku snagu“, objasnila je Jelena Genčić.
Nije poznato da li Novak i danas sluša Čajkovskog, ali je poznato da ne prestaje da ističe koliko vredno radi na usklađivanju uma i tela.
Ne samo da srpski as ističe, već i dokazuje. Australija je ukinula zabranu ulaska u zemlju, a najbolji srpski teniser otputovao je u zemlju koja ga je pre 12 meseci deportovala.
Poručio im je da ne može da zaboravi šta je doživeo, ali da se okreće novim uspesima i da mu je drago da je došao.
Da li postoji sportista koji bi tako govorio na mestu na kojem je doživeo torturu, pre narodom od kog je doživeo nepravdu? Teško...
Hvala Jeleni i Čajkovskom.
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Argentinac mu doneo najveći uspeh karijere – ali Kecmanović ipak prekinuo saradnju
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Amerikanac poslao podršku Rusima: „Da svima bude dozvoljeno da igraju“
Bivši Novakov fiziotarapeut Miljan Amanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Novak vratio u tim poznato srpsko lice – zajedno su bili od prvog Grend slema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala