- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lola govori za Sputnjik – srpsko čudo kome je susret sa Novakom doneo skok od 1.000 koraka! /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićLola Radivojević
Lola Radivojević - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Lola Radivojević je od najperspektivnija mlada srpska teniserka, a već je duboko zagazila u seniorsku karijeru iako i dalje ima pravo da nastupa kao junior. Od momenta kada je upoznala Novaka Đokovića, talentovana Lola stekla je još jači pobednički duh, a kako je došlo do tog susreta i njenih neverovatnih rezultata otkrila je za Sputnjik.
Kada je počela teniska sezona 2022. godine Lola Radivojević bila je 1387. teniserka sveta, a godinu je završila kao 349. teniserka sveta. Kako bi neko napredovao za 1.000 mesta potrebno je mnogo rada, a mladoj Loli nije problem jer kako je istakla na početku razgovora nije joj teško da radi ono što voli.
Lolini radni dani počinju rano ujutru treningom i traju sve do kasno u podne kada se završavaju takođe treningom u Teniskom centru Novak.
„Ovako je svaki dan. Sve što radiš i voliš nije teško tako da uživam u svakom danu kada sam ovde. Trenutno sam završila bazične pripreme gde sam više radila kondiciju i teretanu, ali sada sam krenula više sa tenisom i poenima i da više vremena provodim na terenu jer uskoro krećem na turnire“, počinje nasmejana Lola razgovor sa Sputnjikom.
Skromna mlada teniserka ne voli da priča o svojim uspesima, nasmeši se uspehu, ali nema vremena da se previše raduje već se odmah sprema kako da ostvari novi.
Od početka sezone napravila je fantastične rezultate. Na juniorskom Australijan openu stigla je do četvrtfinala, a onda je donela važnu odluku i preselila se na seniorske turnire.
Ispostavilo se da je odluka bila sjajna jer je osvojila četiri ITF titule, od kojih tri u singlu i jednu u dublu.

„Bilo je dosta teško doneti tu odluku, imala sam veliku pauzu, nisam igrala i rejking je pao. Nismo bili sigurni da li da poboljšavam taj rejking ili da krenem na seniorske turnire. Kroz priču sa trenerima i roditeljima, svi smo doneli dobru odluku“, objasnila je Lola.

Zanimljiva je poveznica početka Loline profesionalne karijere i početka Venus Vilijams, američke teniserke, koja je takođe dugo vremena pregovarala sa ocem da pređe na seniorske turnire. Početak karijere Venus Vilijams prikazan je i u filmu „Kralj Ričard“ koji je Lola pogledala sa porodicom.
„Cela porodica je gledala taj film. Sviđa mi se jako jer je porodica dosta uključena u razvoj Serene i Venus Vilijams, to je po meni jako bitno, bile su okružene ljudima koji ih vole i žele im dobro. Ona je želela da igra, a tata nije želeo da igra juniorske turnire. Uvek se nađe neki kompromis“, smeje se Lola.
U karijeru mlade teniserke uključena je porodica koja se zbog nje preselila iz Blaca u Beograd. Dolazak u srpsku prestonicu nije doneo samo bolje uslove, već i susret zbog kog je Lolina karijera dobila na značaju.

„Kao porodica smo se preselili u Beograd isključivo zbog tenisa jer su uslovi bili bolji. Tada je Teniski savez imao svoje terene, jednog dana sam od prijatelja dobila poziv da treniram sa Novakom. Svi znaju da noć pred taj trening nisam spavala, ali tako je ispalo, svidelo se i meni i njemu i jako sam zahvalna na tome“, priseća se Lola susreta sa Novakom Đokovićem.

Talentovana teniserka seća se koliko su joj klecale noge jer se trudila da se Novaku prikaže u što boljem svetlu.
„Na početku je on imao svoj trenig, a onda sam ja 40 minuta udarala sa njim. Mislim da mi noge nikada brže nisu radile. Imala sam problem sa disanjem jer mi je nos bio začepljen bilo je malo teško, ali sam zaista uživala“, istakla je Lola.
Lolu od prvih teniskih koraka prati nadimak „čudo od deteta“, a Novak joj je rekao da se fokusira na uživanje u tome što voli. Mlada teniserka ponosno upija svaki savet od najboljeg srpskog tenisera.
„Sve što on kaže ima veliki uticaj na mene. Tada je rekao da samo nastavim da radim i treniram kao što mi i sada priča, ništa se tu nije promenilo. Da budem fokusirana na sebe i to što radim, najbitnije je da ne gledam previše ni u budućnost ni u prošlost, šta sam mogla ili šta ću morati nego da se fokusiram na predstojeće turnire i treninge i da uživam u tome što radim. Uvek sebe podsetim da uživam, zato što ja radim ono što volim“, istakla je Lola.
Kada je krenula da se bavi tenisom uzor joj je bila Ana Ivanović. Nakon što je Ana završila karijeru, Lola je nastavila da gleda snimke njenih mečeva.
„Volim da pogledam njene mečeve. Volim iz svake igračice da uzmem neku prednost i to spakujem u celinu. Moji udarci su super, ugledam se i na sebe. Volela bih Anin forhend, Badosin rad nogu, Serenin servis, ali volim i način na koji ja igram“, ponosno kaže Lola.
Mladu srpsku teniserku stručnjaci su upoređivali sa Jelenom Ribakinom, šampionkom Vimbldona. Iako ističe da imaju sličnosti, više se oslanja na svoju igru nego da liči na druge teniserke.
Pored fizičkih treninga, Lola veliki deo vremena posvećuje čitanju i mentalnom razvoju. Trudi se da što više uči o tome kako da psihički bude jača jer kako kaže kada ostane sama na terenu nema ko da joj pomogne.
„Mislim da je to dosta bitno i u tenisu i u sportu. Imamo dosta teških trenutaka koje moramo da savladamo sami. Na terenu smo sami, niko ne može da nam pomogne. Dosta čitam na tu temu, pričala sam i sa Novakom, dosta mi i mama pomaže. Radim na sebi svakog dana“, zrelo ističe mlada teniserka.
Koliko je već uradila kada je reč o mentalnoj snazi Lola je dokazala pred početak prošle sezone kada je izašla iz povrede zbog koje je van terena bila pet meseci.
„Bilo je teško, mala povreda, ali dugo je trajao oporavak. Vreme je prolazilo, ja nisam ništa radila. Kada su došli turniri, dosta mi je trebalo vremena da uđem u formu. Nisam imala mečeve, uvek je malo falilo da pobedim ili uzmeme set. Bila sam uporna, verovala sam da će se sve srediti i doći na svoje“, istakla je Lola.
Srpskoj teniskoj nadi fali još sto mesta kako bi uspela da izbori kvalifikacije na Grend slemu što joj je i glavni cilj za predstojeću sezonu.
„To je neki cilj ove nove sezone, da uspem da odigram prvi seniorski Grend slem. Potrudiću se da ne mislim o ciljevima, već da se fokusiram na igru“, zaključila je Lola Radivojević.
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Argentinac mu doneo najveći uspeh karijere – ali Kecmanović ipak prekinuo saradnju
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Amerikanac poslao podršku Rusima: „Da svima bude dozvoljeno da igraju“
Bivši Novakov fiziotarapeut Miljan Amanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SPORT
Novak vratio u tim poznato srpsko lice – zajedno su bili od prvog Grend slema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala