- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Balističke rakete kao novogodišnji vatromet: Šta se sprema na Dalekom istoku

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceSevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje ispaljivanju rakete, arhivska fotografija
Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvuje ispaljivanju rakete, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
U Novu 2023. godinu svet je ušao uz buku vatrometa, ali će, nesumnjivo, najveću tek napraviti balistički projektil kratkog dometa koji je ispalila Severna Koreja, ali i najava da radi na novoj, ne samo odbrambenoj, interkontinentalnoj balističkoj raketi. Time je samo potvrdila kakva je globalna geopolitička realnost.
Ovako novi vojni potez Pjongjanga vidi general-major Mitar Kovač koji je direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma. U novogodišnjoj noći, uz vatromet, Severna Koreja je ispalila balistički projektil kratkog dometa istočno od obale, da bi odmah potom njena novinska agencija KCNA saopštila kako je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio pravljenje nove interkontinentalne balističke rakete i veliku proizvodnju taktičkog nuklearnog oružja. Razlog – suprotstavljanje pretnjama SAD i Južne Koreje.

Nova doktrina - nuklearne rakete nisu samo za odbranu

Ono što je, međutim, najznačajnija novina je to što je Kim Džong Un izjavio je da su nuklearne snage Severne Koreje spremne da izvrše „drugačiju“ misiju, koja više neće biti odbrambena, objasnivši to time što je struktura međunarodnih odnosa prešla na „novi hladni rat.“
Odvraćanje od rata i zaštita mira i stabilnosti će, kako je naglašeno, biti i dalje primarna misija nuklearnih snaga Pjongjanga, ali u slučaju neuspeha politike odvraćanja, one će, kako je navedeno, odlučno sprovesti drugačiju misiju, koja neće biti odbrana.

Nova godina nije izbrisala geostrateške probleme

Profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu, dr Kovač za Sputnjik kaže da dolazak Nove godine nije mogao da izbriše geostrateške probleme sa kojima se svet suočava na mnogo tačaka, prvenstveno u ukrajinskoj krizi i na Dalekom istoku.
© AP Photo / Jon Chol JinDoček Nove godine u Severnoj Koreji
Doček Nove godine u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Doček Nove godine u Severnoj Koreji
On kaže da Severna Koreja pomno prati poteze Amerike, pod čijim je sankcijama odavno, ali i globalne analize koje ukazuju da posle ukrajinske krize i uticaja na odnose u Evropi, SAD nameravaju da se što više uključe u kreiranje odnosa na Dalekom istoku kako bi obezbedile svoje interese u tom području.
Na pitanje o novoj misiji novih interkontinentalnih raketa, koja ne bi bila samo obrambena, naš sagovornik konstatuje da je mnogo toga nepoznato, od performansi koje imaju njihove rakete, do toga da li je razvoj tih novih interkontinentalnih raketa odmakao ili su one možda već u operativnoj upotrebi.

U slučaju sukoba letele bi i na teritoriju SAD

„Znamo da u zapadnim medijima nema prave informacije što se tiče oružja Severne Koreje, ali i ako nova raketa još nije razvijena, njen razvoj je tu negde pri kraju, čim Pjongjang izlazi sa strateškim i doktrinarnim načelom da su spremni i na izvršenje preventivnih udara u slučaju ugrožavanja njihovih nacionalnih interesa. Nisu rekli ni po kome ni kada, ali verujem da se to odnosi na snage u regionu koje bi ugrožavale nacionalne interese Severne Koreje, a to su, pre svega, Južna Koreja, Japan, američke snage. A da li bi onda u slučaju tog eventualnog napada došlo i do dejstva njihovim raketama po američkoj teritoriji? Ja verujem da bi to bio slučaj”, uveren je Kovač.
On, doduše, smatra da bi se to dogodilo tek ukoliko bi došlo do otvorenog sukoba.
„Ne verujem da bi Severna Koreja preventivno prva ispalila rakete na SAD ukoliko one ne bi ispoljile vojno dejstvo prema njima i njihovim snagama. Tako vidim to njihovo načelo mogućeg angažovanja interkontinentalnih raketa. U tom regionu se pored Kine i Severne Koreje kristališu i druge snage protiv Amerike i njenih koalicionih snaga i to može ugroziti mir ne samo u tom regionu nego generalno i svetski mir“, mišljenja je naš sagovorenik.

Potencijalno najveće žarište

Pored Evrope i ukrajinske krize, to je, dodaje Kovač, potencijalno u perspektivi najveće žarište od koga strepe svi u svetu, jer bi bili poremećeni ekonomski, privredni, trgovinski i svi drugi tokovi.
Na pitanje kako će Amerika shvatiti najnovije poteze Pjongjanga i odnositi se prema njima usred zaokupljenosti ukrajinskom krizom, Kovač kaže da joj sigurno nije u interesu da odmah otvara novo žarište na Dalekom istoku.
© AP Photo / Wong Maye-ESevernokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
On podseća da Amerika smatra kako će u ukrajinskom sukobu ona izaći kao pobednik, što bi joj dalo krila u geopolitičkom smislu da globalizam nije mrtav i da treba dovršiti narednu bitku na Dalekom istoku.

Amerika će shvatiti geopolitičku stvarnost

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, međutim, ističe da sve ukazuje na to da se ne može pobediti globalna sila kakva je Ruska Federacija i da će to značiti ulazak Amerike u geopolitičku stvarnost, kada će morati da prizna da su nastale druge globalne sile i da ništa više ne može rešiti primenom vojne sile ni protiv Ruske Federacije, a ni protiv Kine.
„Ova interkontinentalna pretnja u Americi će sigurno biti shvaćena na pravi način. Potrudiće se da dođu do informacija dokle je Severna Koreja stigla u svom naumu, koje su vrste raketa u pitanju, koja je njihova moć, gde se mogu ispoljiti dejstva na američkoj teritoriji. Ukoliko bude napredovala ta moć Severne Koreje u interkontinetalnim raketama, utoliko će se uvećavati njena bezbednost, a i razmišljanja Amerike može li išta dalje da učini u nametanju svojih interesa vojnim putem“, kaže Kovač.
Da u Pjongjangu neće samo pomirljivo gledati na američku demonstraciju osionosti prilikom kratke posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Južnoj Koreji u avgustu prošle godine bilo je jasno posle saopštenja Pjongjanga.

Neinteligentna demonstracija SAD

Tokom kratkog boravka u Južnoj Koreji ona je posetila pogranično područje sa Severnom Korejom i sa domaćinima razgovarala o severnokorejskom nuklearnom programu. Visoku zvaničnicu SAD, koja je prethodno izazvala bes Kine zbog posete Tajvanu, Pjongjang je optužio da narušava međunarodni mir i stabilnost i podstiče antisevernokorejsko raspoloženje.
Američka demonstracija tokom azijske turneje Pelosijeve tako bi mogla da zada dodatnu glavobolju Vašingtonu. Pogotovo posle današnje ocene kineskog „Global tajmsa“ kako rusko-kineski odnosi ulaze u novu eru i da se očekuje da će se 2023. godine saradnja između dve zemlje intenzivirati ne samo u ekonomskoj i energetskoj oblasti, nego i u sferi bezbednosti.
„Strateško partnerstvo Rusije i Kine ima ključan značaj u obezbeđivanju mira i bezbednosti na evroazijskom kontinentu i može da igra konstruktivnu ulogu u održavanju globalnog poretka i pravde“, naveo je kineski list.
Bonus video:
Kim Džong Un na sajmu naoružanja u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SVET
„Spremni za drugačiju misiju“: Severna Koreja pravi novu interkontinentalnu balističku raketu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala