- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Spremni za drugačiju misiju“: Severna Koreja pravi novu interkontinentalnu balističku raketu

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceKim Džong Un na sajmu naoružanja u Pjongjangu
Kim Džong Un na sajmu naoružanja u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je pravljenje nove interkontinentalne balističke rakete i veliku proizvodnju taktičkog nuklearnog oružja, kako bi se suprotstavio pretnjama iz SAD i Južne Koreje, objavio je danas državni medij iz Pjongjanga.
Na važnom sastanku vladajuće Radničke partije, Kim je naznačio važnost potrebe da se pojača nuklearni arsenal i obezbedi „značajna vojna moć“, kako bi se odbranio suverenitet i teritorijalni integritet Severne Koreje, preneo je Rojters.
Kim je optužio Vašington i Seul da su organizovali „zaveru da se izoluje i uguši“ Severna Koreja, nazivajući to „neviđenim u ljudskoj istoriji“.

Interkontitentalni balistički sistem sa brzim odgovorom

On je dao zadatak da se napravi novi interkontinentalni balistički raketni sistem sa brzim odgovorom, navela je severnokorejska novinska agencija KCNA.
Ovaj izveštaj došao je nekoliko časova nakon što je Severna Koreja ispalila balistički projektil kratkog dometa istočno od obale, u novogodišnjoj noći.
Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da su nuklearne snage Severne Koreje spremne da izvrše „drugačiju“ misiju, koja više neće biti odbrambena, dodajući da je struktura međunarodnih odnosa prešla na „novi hladni rat“, objavila je KCNA.
Kim Džong Un je to rekao u izveštaju na šestom plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koji je održan od 26. do 31. decembra.
„U izveštaju je naglašen značaj jačanja nuklearnih snaga i ukazano da naše nuklearne snage smatraju odvraćanje od rata i zaštitu mira i stabilnosti svojom primarnom misijom, ali da će u slučaju neuspeha politike odvraćanja one odlučno sprovesti drugu misiju, koja će, očigledno, biti ne odbrana, već drugačija misija“, navodi KCNA.
Severnokorejski lider je naveo i da je potrebno povećati broj nuklearnih bojevih glava kojima raspolaže Severna Koreja.

Južna Koreja: Odgovorićemo odmazdom

Sa druge strane, predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol izjavio je danas da će Severna Koreja nastaviti da sprovodi stalne nuklearne i raketne provokacije a da južnokorejska vojska treba da odgovori jasnom odmazdom, saopštila je njegova kancelarija.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala