- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: Srbija da nauči iz svojih grešaka sa Mundijala

© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru specijalni saradnik Sputnjik sporta bio je Darko Kovačević, legendarni srpski fudbaler i učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine, kroz rubriku „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Sputnjik je kroz pet pitanja centrirao legendarnom golgeteru, a onda je usledila njegova realizacija.
Spektakularnim finalom u režiji Francuske i Argentine spuštena je zavesa na Svetsko prvenstvo u Kataru, koje je proteklo bez najmanjeg incidenta. Sa Darkom Kovačevićem smo zatvorili i poslednje poglavlje, kroz Mesijevo krunisanje, neuspeh Srbije, vanserijsko finale, koje je na njega, ostavilo i najjači utisak sa Bliskog istoka.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Prodavali su krave i ovce i zaslužili da budu prvaci sveta
Kako ste videli finale, bilo je komentara da je namešteno dok su vodili Argentinci? Ipak, kasnije se sve promenilo za manje od 100 sekundi zahvaljujući Kilijanu Mbapeu?
– Ne može jedno finale da se namesti. Svi smo uglavnom navijali za Argentinu zbog Mesija. Planeta je bila za Argentinu zbog Mesija, to je sigurno. Fenomenalno finale za nas ljubitelje fudbala. Argentina je 80 minuta praktično držala sve pod svojim nogama, Francuzi nisu imali nijednu šansu do tog 80. minuta. A onda – blesak! Dva udarca prava, i dva gola Kilijana. Mbape je pokazao da je vrhunski igrač, da mu malo prostora treba da iz polušanse zatrese mrežu. Izvanredna utakmica, jedno finale za poželeti. Na kraju je sve stalo u jednu lutriju, jednu sreću, koja se osmehnula Argentincima kroz penal-rulet.
Kralj je krunisan i praktično za Lea Mesija nije mogla lepše da se završi katarska bajka. Pet miliona Argentinaca na dočeku u Buenos Ajresu, ima i mrtvih, helikopterom su evakuisali fudbalere, sve to je samo jedna potvrda koliko su ludi za fudbalom...
– Jeste, apsolutno je sve tako. Videlo se i koliko su želeli da doguraju daleko i da osvoje trofej. Bili su među favoritima, ali sam bio skeptičan. Francuzi su pokazali da su zasluženo u finalu. Argentinci su kako je turnir odmicao, iz utakmice u utakmicu podizali formu i videla se ta strahovita želja. Mesiju je nedostajala samo „Zlatna boginja“, da se upiše u istoriju najboljih fudbalera na plenti, da uđe gde su Maradona i Pele. Zasluženo! Veliki je majstor, pokazao je to, uživanje je gledati ga šta radi sa loptom.
© AP Photo / Moises CastilloOlivije Žiru
Olivije Žiru - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Olivije Žiru
Kako komentarišete odluku selektora Francuske Didijea Dešana da u 41. minutu izvadi iz igre Žirua i Dembelea? Ušli su Kolo Muani i Tiram i uneli preko potrebnu energiju.
– Selektor je taj koji ima najveću odgovornost. Ne treba pričati o ome da li treba da menja, kada je očigledno da sistem ne funkcioniše. Gledao sam baš i onaj motivacioni govor Mbapea tokom poluvremena, gde govori saigračima da se finale igra na četiri godine... Dešan je pokazao hrabrost tim potezom i da je dobar trener, zato toliko dugo i traje. Svestan je da ima najveću odgovornost i može nekome to da se sviđa ili ne, ali njegova je poslednja. Te izmene pokazale su se kao jedan ispravna stvar. Falila je energija, nije funkcionisalo, a igrači koji su ušli su uticali da se promeni rezultat. Zato i postoje izmene. Ne igraju samo prvih 11 ili 13 igrača, već svih 20 učestvuju u utakmici i apsolutno sam za to.
Hrvati su ponovo među tri selekcije sveta, pokazali su da imaju kontinuitet rezultata na tim velikim takmičenjima. Kakvu bi po(r)uku Srbija trebalo da izvuče sa minulog Mundijala?
– Mi moramo samo sebe da gledamo, ne treba na druge da se obaziremo. Trebalo bi da izvučemo pouke iz naših utamica sa Mundijala, da shvatimo gde smo pogrešili i šta je moglo bolje da se uradi. Za nas je najbitnije da imamo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Mislim da su igrači svesni gde su grešili i da će shvatiti. Ne treba da gledamo Hrvate, već sami sebe. Pokazali smo da možemo i da imamo kvalitet sa Piksijem. Selektor to može dodatno da skocka kako treba. Treba da odemo na Evropsko prvenstvo posle 24 godine i da probamo da napravimo rezultat. Da izađemo iz grupe, možda da budemo među osam, među četiri najbolje selekcije. Verujem da smo kadri za tako nešto.
© AP Photo / Martin MeissnerLeo Mesi
Leo Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Leo Mesi
Šta je na Vas ostavilo najjači utisak sa Svetskog prvenstca u Kataru? Krunisanje Mesija, Ronaldove suze, spektakularno finale, brodolom Srbije i Brazila...
Mesijevo osvajanje „Zlatne boginje“. To njegovo krunisanje i spektakularno finale su mi definitivno stvari koje su obeležile Mundijal iza nas. Jer, na 2:0 za Argentinu, nije 'mirisalo' da nešto onako može da se dogodi. Ne znam da li postoji bar jedan čovek na planeti koji je na 2:0 pomislio da Francuzi mogu da se vrate, kada nisu ni napadali. A onda, čudo i odlazak u produžetak, kasnije i penali. Ma spektakl! I na kraju Mesi koji osvaja trofej koji ga baca u vrh i šalje u legendu - zaključio je u razgovoru iz Atine za Sputnjik Darko Kovačević.
Siniša Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SPORT
Otvoreno pismo brata Siniše Mihajlovića: Sve boje i timovi bili su ujedinjeni u našem bolu
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Katar 2022
Hrvatima stigla lekcija iz Zagreba zbog – „Za dom spremni“: Niste moji ambasadori
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Katar 2022
Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Piksi je vruće glave pogodio u centar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala