- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Piksi je vruće glave pogodio u centar“

© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru specijalni saradnik Sputnjik sporta biće Darko Kovačević, legendarni srpski fudbaler i učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine, kroz rubriku „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Posle svake utakmice Orlova na Mundijalu, Sputnjik će kroz pet pitanja centrirati legendarnom golgeteru, a onda će uslediti njegova realizacija.
Orlovi su se neslavno proveli na premijeri u Kataru, osetili su snagu i moć petostrukih prvaka sveta, pa su se našli pod pritiskom moranja za mečeve sa Kamerunom (ponedeljak, 11 časova) i Švajcarskom (2. decembar).
Brazil je arhiviran – kako ste videli taj meč i poraz Orlova, gde je Srbija podbacila?
„Mislim da je Piksi onako 'vruće glave' odradio sjajnu analizu. Bukvalno je pogodio u centar da smo drugo poluvreme strahoviti fizički pali. Sigurno da je kasnije na sastanku sa igračima, kada im je držao govor 15-20 minuta, tražio razlog zbog čega se to dogodilo. Igrali smo dobro prvi poluvreme protiv kandidata za osvajanje Svetskog prvenstva koji u svojim redovima ima najbolje igrače na svetu. Parirali smo prvo poluvreme, izašli čak i visoko u prvih 15-20 minuta, a onda je u drugom delu došlo do pada. Nismo imali mirnoću u igri, ni pas igra nije funkcionisala i nismo uspevali da dođemo do njihovog gola. Dosta utakmica se 'lomi' u drugom poluvremenu, kada na scenu stupi fizička spremnost i pad koncentracije“.
Srbija je na premijeri u Kataru bila bez oštrice. Aleksandar Mitrović bio je odsečen, Dušan Vlahović je ušao, ali je bio daleko od protivničkog gola i van pravog ritma... Očekujete li da se to promeni protiv Kameruna?
„Očekujem! Bukvalno to neko naše Svetsko prvenstvo počinje od Kameruna, znači od ponedeljka. Pod moranjem smo da dobijemo utakmicu, da namestimo opet onu našu igru. Da ne dozvolimo da se bilo šta pita Kameru, već da se apsolutno samo mi pitamo. Imamo kvalitet, trebamo da budemo uz momke, da pokažu da su zasluženo tamo. Da uzmemo stvari u svoje ruke, mi smo ti koji kontrolišemo utakmicu. Da se u svakom momentu vidi da gol protivnika visi u vazduhu“.
Ko bi mogao i trebalo da „povuče“ sad kad je najteže?
„Svi momci treba da povuku. Mislim, samo da budu zdravi da Piksi ima na izboru Vlahovića, Kostića, Mitrovića. Videli smo i da se priča i piše o povredi Sergeja Milinković-Savića. Takođe, trebalo bi i da i igrači sa kupe koji dobiju priliku, da povuku. Ja sam za to da kao tim povučemo zajednički i da izdominiramo protiv Kameruna u meču u kojem su tri boda imperativ.
Osmesi i dobra atmosfera na treningu vraćaju veru, da li i ti veruješ u osvajanje četiri ili svih šest bodova u dvobojima sa Kamerunom i Švajcarskom?
„Ja verujem da možemo. Čim je Piksi držao taj sastanak posle Brazila, sigurno da je tražio objašnjenje od ekipe šta se dogodilo i je napravljen plan kako ćemo dalje. Prosto je normalno da porazgovara sa igračima da se što pre zaboravi taj Brazil da se koncentrišemo na Kamerun i Švajcarsku. Piksi je takav on će da kaže u lice sve što ima. Nema tu ničeg zlonamernog, to je sve za njihovo dobro“.
Koja, odnosno čija „devetka“ je za sada najviše pokazala na Mundijalu? Žiru dva gola, Levandovski je posle 442 minuta na Mundijalima konačno postigao gol... Tu su i Mbape, trostruki strelac Ener Valensija...
„Manje više mi to sve znamo u svakoj reprezentaciji ko kako igra, u malo jačim evropskim klubovima, pa se prenesu igre na reprezentaciju. Da li je to naš Mitar ili mali Vlahoviću, Žiru, Mbape, Levandovski. Manje više sve je očekivano, niko da me iznenadi, da iskoči neko novo ime. Nije niko došao do izražaja, nego igrači koje pratimo svakog vikenda. Ener Valensija nas je navikao da daje golove u Fenerbahčeu, iako ima 30+ godina i sa lakoćom to radi u turskom prvenstvu u dresu Fenerbahčea. Nikako da iskoči neko od ovih da kažem 'no nejm' igrača, već samo oni od kojih očekujemo da to čine. Polako, zahuktaće se, ima vremena. Tek je počelo“, poentirao je na poslednji Sputnjikov centaršut bivši golgeter Zvezde, Juventusa, Olimpijakosa, Real Sosijedada Darko Kovačević.
Gost u emisiji Miljanov korner pred odlazak na Mundijal bio je srpski reprezentativac Filip Đuričić.
Natpis Nema predaje - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Katar 2022
Kako ih nije sramota?! Dačić žestoko osudio FIFA zbog akcije lažnog Kosova
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Piksi je pogrešio – bili smo „vreća za udaranje“
Srbi i Nejmar - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Katar 2022
„Srpski teretnjaci“ su osetili huk „brzih vozova“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala