- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Stepijeva kontra: Piksi je pogrešio – bili smo „vreća za udaranje“

© AP Photo / Hans PunzDragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Došao je i prošao taj čuveni meč sa Brazilcima. Jasno se videlo da nismo odigrali utakmicu onako kako je Piksi obećavao. Da ne kažem, obećanje ludom radovanje. Čitave kvalifikacije smo igrali ofanzivan fudbal, tako je bilo i protiv Portugalije u Lisabonu kada smo bili nagrađeni, ali je sada selektor promenio sistem i to se ispostavilo kao pogubno.
Hteo je Dragan Stojković Piksi sve da osigura, pa tek onda da misli na ofanzivu i završilo se porazom 2:0.
Kolumnu Dragoslava Stepanovića – „Stepijeva kontra“ moći ćete da čitate na Sputnjiku tokom trajanja Mundijala u Kataru od 20. novembra do 19. decembra.
Teško je menjati sistem tek tako, pogotovo na velikom takmičenju kao što je Mundijal. Morate tada da promenite bar šest-sedam igrača, zato mnoge stvari nisu funkcionisale. Ni kratki pasovi, odsečeni Aleksandar Mitrović. Ništa nije funkcionisalo.
Nije sramota izgubiti od Brazila, ali kada izgubiš prvu utakmicu na turniru to izaziva pritisak na sve ostale utakmice. Vidim da su se i Hrvati oglasili po pitanju našeg poraza, a dizali su nas u nebesa. Sada likuju. Neka...
Uzrok poraza ja sam video u promenjenom sistemu – defanzivno orijentisanom. Piksi je posle meča pričao kako je iznenađen nedostatkom snage, a to je prosto nemoguće jer je sezona u jeku i siguran sam da svi igrači imaju snage. Pre će biti nešto drugo da je u pitanju. Takva izjava selektora da su igrači fizički nespremni je neodgovorna. Morao je da stane ispred igrača, ovako je sve prebacio na njih.
Jedan trener, selektor, mora da stane ispred ekipe i da prizna svoje greške. Ne možeš da ideš dalje ako ne priznaš da si i ti napravio grešku.
Srbija nije imala udarac u okvir Brazilovog gola, što znači da nismo igrali dobro. Videlo se još posle prvog poluvremena u kom pravcu idu stvari. Kada jedan zid lupaš čekićem, ti ćeš da ga probiješ. Tako je bilo sa nama i Brazilcima, bili smo „vreća za udaranje“. Odstupili smo od našeg ofanzivno orijentisanog fudbala i bili kažnjeni.
Ne znam zašto je Stojković promenio igru u odnosu na meč u Lisabonu protiv Portugalije. Ali, da pođemo od onoga prvi kučići od mlade kučke u vodu se bacaju. Poraz od Brazila na startu Mundijala nije tragičan, da je u nekoj drugoj fazi pa u redu, ovako. Sve je i dalje otvoreno...
Baš kao što je rekao naš kapiten Dušan Tadić posle poraza da će Srbija šansu tražiti kroz utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom. To je suština. Brazil ima osam, devet, ma deset raketa od igrača i može svakoga da pobedi, nadigra. Zbog toga je i prvi favorit za osvajanje „Zlatne boginje“.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaZlatna boginja, pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u fudbalu
Zlatna boginja, pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u fudbalu - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Zlatna boginja, pehar namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u fudbalu
Što se nas tiče, okrećemo se meču sa Kamerunom koji stiže već za tri dana. Taj Kamerun bi mogao i morao da nam bude odskočna daska za naše „malo finale“ sa Švajcarcima na zatvaranju grupne faze.
Ponoviću, ne smeju igrači da izađu tada na teren sa željom da se osvete za ono što se dogodilo u Rusiji, već samo da pobede.
Optimista sam u nastavku Mundijala, s tim što neće biti lako Piksiju da sada ponovo promeni sistem i vrati se na ofanzivu, jer je ovim protiv Brazila zbunio igrače. Dobro je što igrači nisu toliko pogođeni i deprimirani, vidi se to iz njihovih izjava.
Čak i da ne dobijemo Kamerun, možemo da prođemo sa četiri boda, pod uslovom da pobedimo Švajcarce, što smo kadri, samo što plaše te povrede tri najvažnija igrača. Filip Kostić, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović su srce ekipe. Jasno je da nisu 100 odsto spremni, a to je ono što je loše, pogotovo na Svetskom prvenstvu.
To mi je i nejasno zbog čega je Piksi insistirao da igra Mitrović od samog starta, jer sigurno da ima neko da ga odmeni. Pa, nije očekivao sigurno da će da pobedi Brazil. Znači, imao je prostora da pusti nekog drugog da pokuša. Jer, uvek je bolje zdrav i 100 odsto spreman igrač od onog koji je tek izašao iz povrede i u podsvesti ima da bi ponovo mogao da dobije udarac u bolno mesto i da se povredi.
Taktika ima veliku ulogu u dobijanju protivnika i osvajanju titula. Važniji je igrač koji nije povređen. Ali, ostavimo to sada iza sebe, šta je bilo protiv Brazila.
Okrenimo se Kameruncima i Švajcarcima. Da nam Kamerun bude „odskočna daska“ za poslednju utakmicu. Da budemo pravi kao i u Lisabonu protiv Portugalije.
Bitno je da ekipa ima duh, a ako budemo igrali kao protiv Brazila bez duha, onda ne možemo nikoga da pobedimo.
Optimista sam i verujem da će se momci konsolidovati za ono što ih očekuje u Kataru. Kada su ostale selekcije u pitanju, moram da istaknem Špance koji su odigrali izvanredno i postigli sedam golova protiv Kostarike, dok su Nemci s druge strane podbacili protiv Japana. Biće jako interesantno gledati taj derbi, jer Nemci ako izgube završavaju takmičenje jako rano, baš kao što je bilo u Rusiji. Odlični su i Englezi, ali ovo je tek početak i svašta može da se promeni u nastavku turnira.
Gost u Miljanovom korneru pred put na Mundijal bio je srpski reprezentativac Filip Đuričić.
Srbi i Nejmar - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Katar 2022
„Srpski teretnjaci“ su osetili huk „brzih vozova“
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Katar 2022
Piksi: Da nisam poveo trojicu povređenih bila bi revolucija u Srbiji
Srbija – Brazil - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Katar 2022
Mitrović odbrusio posle poraza: Šta misliš, šta sad? Idemo na pobedu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala