- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Sputnjikov centaršut za Darka Kovačevića: Jedni su „prljavi“, a drugi imaju najbolji „motor“ na svetu!

© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru specijalni saradnik Sputnjik sporta biće Darko Kovačević, legendarni srpski fudbaler i učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine, kroz rubriku „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Sputnjik će kroz pet pitanja centrirati legendarnom golgeteru, a onda će uslediti njegova realizacija.
Malo ko je očekivao da će Hrvati napraviti senzaciju i eliminisati prvog favorita Brazil. To je slučaj i sa Kovačevićem, pa smo ovaj razgovor počeli upravo na temu novog uspeha „vatrenih“.
Koliko mogu Hrvati i šta oni imaju što Srbiji nedostaje? U Rusiji pre četiri godine stigli su do finala, a dvaput su prošli posle penala. Sada se istorija ponavlja, dvaput penalima do polufinala. Da li su autsajderi protiv Argentine?
– Brazil je malo prepotentno ušao u četvrtfinalni meč i to im se obilo o glavu. Hrvati su bili egal sa njima. Hrvatska ima taj čudesni vezni red, možda i najbolji na svetu – Modrić, Kovačić, Brozović. Oni su „motor“ ekipe. Pogledajte samo Luku koji ima 36 godina, a igra kao na početku karijere. Ne vide mu se te godine. Zasluženo su među četiri, jer sreća prati hrabre. Četvrti ili peti put su prošli na penale na velikom takmičenju. I Livaković nosi zasluge, a sreću je ponekad potrebno i zaslužiti. Pogodio je Dalić sa Petkovićem i Orsićem, igrali su dobro, namestilo se da nameste gol jedan drugom. Nisu se uplašili Brazila, držali su loptu i hteli da igraju fudbal. Oni se ne kriju, guraj napred tu loptu. E sad, Argentina je favorit u polufinalu. Drugačiji su oni od Brazila, ne ostavljaju prostora, nisu prepotentni, 'prljavi su', igraju maksimalno. Naravno, ne treba otpisati Hrvate posle svega, ali mislim da će Mesi i ekipa u finale i žele da osvoje trofej.
Da li se slažete sa konstatacijom da Englezi sa Sautgejtom nikada ništa neće osvojiti? Polufinale u Rusiji, finale EVRO, sad četvrtfinale SP... Kako si video promašen penal Kejna?
© AP Photo / Hassan AmmarGaret Sautgejt, Hari Kejn, Engleska
Garet Sautgejt, Hari Kejn, Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Garet Sautgejt, Hari Kejn, Engleska
– Ne znam kako razmišljaju Englezi, ali za mene su Francuzi bili favoriti u tom meču. Nije sramota ispasti od Francuske koja brani svetsku titulu. Engleska je dobra reprezentacija, igrali su dobro, a koji su njihovi ciljevi bili, finale, ili da osvoje, to zaista ne znam i ne bih da ulazim u to. Što se Kejna tiče, mislim da je pritisak učinio svoje. Čim on nije gađao, već je šutirao onako jako po sredini gola. Nije ni on znao gde hoće, zažmurio je i šutnuo.
Da li je Žiru najpotcenjeniji napadač u istoriji fudbala? Arsenal i Čelsi su ga se lako odrekli, u Milanu je rezerva, ali je kod Dešana standardan i vraća golovima. Posle Embapea je najbolji strelac u Kataru, ni to što ima 36 godina ne sprečava ga da bude ubojit...
– Uvek sam ga voleo, zaista je fenomenalan. Volim te robusne centarforove starog kova. Olako ga se odrekao Arsenal, ali je on profesionalac. I u Čelsiju i u Milanu, gde igra Ibra, a on vreba šansu sa klupe. Igra glavom je njegova jača strana. Igra na iskustvo, jer nema više 30 godina. Pokazuje da je majstor na terenu. Bog ga je pogledo, a Dešan mu veruje. Ne volim ekipe koje igraju sa 'lažnom devetkom'. To niski igrač u sredini... Žiru je prava devetka u boksu, a ima iza sebe Grizmana i po krilima dvojicu brzih igrača Embapea i Dembelea. To je prava kombinacija u fudbalu! Žiru je uvek tu da pokupi neki otpadak, jak je i ulazi u duele kao naš Mitar. Uvek sam za taj stil igre, nikako za lažne devetke.
© AP Photo / Christophe EnaOlivije Žiru
Olivije Žiru - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Olivije Žiru
Maroko senzacija ili nešto drugo? Kada neko izbaci Španiju i Portugaliju, teško da može da bude slučajnost? Mada, sreća im nije naklonjena jer im je sada na putu Francuska.
– Marokanci su fantastični. Neće sigurno oni da menjaju svoj stil igre. Francuzi će da drže loptu, dok će Hakimi i ekipa da igraju na kontru. Francuzima će biti teško ako Maroko ponovo uspe da napravi taj njihov čuveni blok. U toj ekipi se dobro zna ko šta radi. E sad, ima i varijanta ako ih Francuzi rano 'otvore', to drastično menja stvari. Onda će oni da jure rezultat, a nismo ih još videli u takvoj ulozi. Inače, fenomenalni su u tranziciji. Vidim finale Francuska – Argentina.
U Kataru je došla do kraja i jedna velika reprezentativna karijera. Ronaldo se bez „Zlatne boginje“ oprašta od nacionalnog tima. Da li se slažete sa legendarnim Luišom Figom da je Santoš pogrešio što je i protiv Maroka „zakucao“ za klupu Ronalda?
Maroko i Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Katar 2022
Perina rabona: Ostavi suze za kraj!
– Mislim da je to bila greška. Cele kvalifikacije je igrao i onda dođete do toga da na Svetskom prvenstvu na poslednje dve utakmice menjate takvog igrača i selite ga na klupu. Davao je sve za Portugaliju, postizao je bitne golove, bio je tu proteklih 15 godina. U redu, ima 37 godina, ali mislim da je morao da bude starter. Da sam trener, ne bih to tako uradio. Pustio bih ga od prvog minuta, pa bih ga možda kasnije zamenio. Navikli su saigrači i čitava ekipa na njega, teško je to promeniti odjednom. Sama njegova pojava na terenu daje ekipi jednu drugu dimenziju, drugačije se rivali postavljaju. A što se karijere tiče, o tome ne treba trošiti reči jer su on i Mesi lestvicu podigli jako visoko, zaključio je Darko Kovačević na kraju razgovora za Sputnjik iz Atine.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Katar 2022
Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Piksi je vruće glave pogodio u centar“
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Brazilci kao Nemci – to se tako ne radi!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala