- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Perina rabona: Ostavi suze za kraj!

© AP Photo / Thanassis StavrakisMaroko i Kristijano Ronaldo
Maroko i Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Suze Kristijana Ronalda posle eliminacije favorizovane Portugalije od hrabrog Maroka u četvrtfinalu Mundijala u Kataru obišle su svet. Briznuo je u plač jedan od najvećih fudbalera u istoriji najpopularnijeg sporta na kugli zemljskoj jer je znao da je kraj!
To je i potvrdio dan posle bolnog ispadanja, da nije uspeo da ostvari najveći san u karijeri i da odvede Portugaliju na krov sveta.
Osetio je Kristijano svu surovost fudbala na sopstvenoj koži, ali nije mogao da sakrije emocije i nespremnost da se suoči i da prihvati istinu. Jurio je i dojurio brojne rekorde, postao najbolji strelac u istoriji fudbala, ali je „Zlatna boginja“ ostala nedostižna.
Ronalda pamtim još otkada je u dresu lisabonskog Sportinga, kao bubuljičavi tinejdžer sa onim plavim čuperkom u koji je duvao posle svakog prodatog driblinga asovima Mančester junajtgeda, trasirao sebi put u Mančester junajted, pa u Real, kasnije i u večnost.
Ali, ta karijera duga 20 godina je u silaznoj putanji, i polako se gasi, što je i logično, s obzirom na godine – Ronaldo će uskoro napuniti 38!
Josip Juranović - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Katar 2022
Hrvatska ima „oružje“ za kojim Srbija vapi
Sličnu sudbinu u „katarskoj pustinji“ doživeo je Nejmar sa Brazilcima, koji se „sapleo“ pred „nabrijanim“ Hrvatima. Karioke su mnogo obećavale i „plesale“ su za svoju legendu u bolnici – Pelea, ali su ga prerano, već u četvrtfinalu, izneverile.
A tu sudbinu mogao bi da doživi još jedan fudbalski superstar Leo Mesi koji je dogurao do polufinala Mundijala, s tim što njega dva koraka dele od besmrtnosti jer mu nedostaje samo ta čuvena „Boginja“, koju je njegov sunarodnik i idol Dijego Armando Maradona podigao 86’ u Meksiku.
I večita je dilema, bila, biće i ostaće ko je veći. Ako je podigne i Mesi, borba oko toga ko je argentinska ikona dobiće novu dimenziju.
Ali, to nije tema, to ćemo ostaviti za drugi put, možda već posle 18. decembra za kada je zakazano veliko finale u Dohi.
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Perina rabona: Kula od peska
U Kataru je na pomolu smena generacija. Ronaldo, Mesi, Nejmar, polako ali sigurno silaze sa fudbalske pozornice, dok je su svetla reflektora svom snagom uperena ka Kilijanu Embapeu koji vodi Francuze ka krovu sveta. Ne treba zaboraviti ni Aurelijena Čuamenija koji je onim „projektilom“ načeo Engleze.
Kilijan je unikat, mada tu su i brojni nadolazeći predstavnici „mlađe garde“. Džud Belingem, englesko džudo i „savršeni momak“ za kog je čak i Pep Gvardiola rekao da ne može da mu nađe manu u igri i da prosto ne veruje da ima samo 19 godina, jer igra „ko mator“.
Identična priča je i sa Džamalom Musijalom, Bajernovim vunderkidom „teškim“ 100 miliona sa svega 19 godina. To što su Nemci kolektivno podbacili, onemogućilo mu je da pokaže sav raskošan talenat, ali vreme definitivno radi za njega.
Ni Portugalci ne bi trebalo da brinu, možda su izgubili Kristijana Ronalda koji je osetio šta znači sedeti na klupi na Svetskom prvenstvu, dok je selektor Fernando Santoš lansirao u orbitu novu zvezdu – Gonsala Ramosa. Tri gola i „torpedovani“ Švajcarci s Mundijala.
Sigurno da su ljubitelji lika i dela Kristijana Ronalda bili besni zbog odluke Santoša da ostavi Ronalda na klupi i prednost pruži Ramosu u osmini finala, ali ih je het-trik u režiji napadača Benfike utišao.
© AP Photo / Robert PerryLuka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske
Sat ubrzano otkucava „dirigentu“ hrvatske igre – Luki Modriću koji deluje da je tako krhke građe, a rivali na terenu ne mogu ni da mu priđu, kamoli da mu oduzmu loptu.
I Robertu Levandovskom, Karimu Benzemi i mnogim drugim fudbalskim velemajstorima sat otkucava, dok je stiglo vreme Embapea, a nadolaze Musijala, Belingem, Ramos, Čuameni.

Odrastao sam uz Zidana, Del Pjera, Totija, Bađa, Ronalda, Ronaldinja uz koje sam i zavoleo taj magični fudbal. Bila je to prva prava ljubav. Ljubav na prvu loptu i na prvi pogled!

Uz Mesija, sa kojim sam inače i generacija, gradio sam novinarsku karijeru, dok je on krčio put od onog ugovora potpisanog na parčetu savlete, do toga da postane jedan od najvećih ikada – za mene definitivno i najveći.
Surovost fudbala je da svima dođe i prođe vreme, iscuri peščani sat, nekima, poput Ronalda, simbolično baš u katarskoj pustinji. Ništa nije večno, ostaju uspomene, golovi i rekordi, a dolaze neki „novi klinci“ koji će pokušati da ih odmene.
Neka budu bar upola uspešni kao oni i jasno je da fudbal ne treba da brine za budućnost.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Dominik Livaković - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Katar 2022
Alarm kod Hrvata: „Nemamo plan za Mesija“
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Brazilci kao Nemci – to se tako ne radi!
Maroko i Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Katar 2022
Skrhani Ronaldo potvrdio kraj: Moj najveći san bila je Portugalija na krovu sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala