- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Perina rabona: Kula od peska

© AP Photo / Francisco SecoSrbija i Kamerun
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Obećanje ludom radovanje – izreka koja idealno prati i opisuje situaciju u kojoj su otputovali na Svetsko prvenstvo fudbaleri Srbije predvođeni selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem, a kući su se vratili već 4. decembra.
Ako se zna Mundijal u Kataru traje do 18. decembra i da se još nije ni zahuktao turnir, onda ne treba biti previše pametan kako su se naši proveli tamo daleko, u Dohi.
Lepo je bilo, ali je (pre)kratko trajalo i katastrašno se završilo! Poraz od Brazila i lekcija od Švajcarske, bod protiv Kameruna, osam primljenih golova, nula pobeda (namerno ovo nula) i treće mesto otpozadi... Zvuči neverovatno, ali je istinito i zaista se dogodilo. Da su samo Katar, Vels i Kanada gori od nas.
Bili smo jeftini zabavljači, cirkusanti. Davali smo najlepše golove, ali nismo imali jasno definisanu fizionomiju igre, a bez toga ste osuđeni na propast.
Očekivali smo da nam bekovi špartaju po 100 metara kraj desne i leve aut linije, a da onda nekim čudnom stignu da se vrate i da krpe rupe u odbrani. To tako ne ide. Videlo se koliko je samo Andrija Živković pokušao da stigne Rodrigeza kod prvog gola Švajcaraca.
Trebali su nam pravi bekovi, bez kojih se ne igra fudbal. A Piksi je očekivao od rovitog i tek oporavljenog Kostića, ne da bude bek, nego bek-krilo, što je nemoguće. Nismo imali raspoloženog Tadića, razigranog Sergeja, ništa se nije poklopilo, i zbog toga smo osetili svu surovost turniskog takmičenja, gde za tri utakmice selektor nije uspeo da pronađe igru i tim.
Da se razumemo, nije Piksi nijednom obećao nešto veliko, ali je provejavalo iz tabora nacionalnog tima da ćemo da napravimo kojekakvo čudo na Bliskom istoku i da ovaj tim ima potencijal za četvrtfinale, pa čak i polufinale.
Moglo se to čuti lično i od reprezentativaca, samo što su želje jedno, a realnost nešto sasvim drugo.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Piksi će u ponedeljak izaći pred srpske novinare
Piksi i njegov tim pokazali su da napad može da zabija, ali da odbrana koja je šuplja poput „švajcarskog sira“, može daleko više da primi. Impotencija poslednje linije nadjačala je napadački potencijal Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića.
Ostala mi je u sećanju poslednja konferencija pred let Orlova za Bahrein, kasnije i Katar,na kojoj je bio selektor Dragan Stojković. Smiren, ali po običaju samouveren.
U moru novinarskih ekipa koje su se sjatile u Kuću fudbala u Staroj Pazovi, dobio sam priliku da pitam selektora šta misli da ćemo uraditi u Kataru...
„Strpite se ljudi, pa ćete da vidite šta ćemo da uradimo“, glasio je Piksijev odgovor, a epilog čitave priče vam je poznat.
Činjenica je da mi novinari i javnost često volimo da budemo nestrpljivi i da tražimo unapred raznorazne prognoze i odgovore, ali ovoga puta su nas oni – fudbaleri i selektor naterali na takav potez.
Očekivanja su se srušila kao „kula od peska“ - sve je bilo uzalud i ništa se tamo daleko nije dogodilo. Ne, ne trebamo da budemo utučeni i razočarani. Bar ja nisam. Jer, od 1998. godine i Mundijala u Francuskoj nacionalni tim nije dobacio dalje od grupne faze.
To je naša surova realnost i dokle god se mi, Srbi, budemo zaluđivali da smo evropski Brazilci, da možemo kao Holanđani da furamo i da guramo ultra-ofanzivan stil u formaciji 3-4-1-2, onda nam neće biti bolje.
Depaj i Van Gal - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Holanđani pokazali kako funkcioniše sistem koji forsira Piksi
OK, biće onih koji će reći dobili smo Portugalce usred Lisabona. Ali, budimo realni. Nismo ih nadigrali, postigli smo gol u 90. minutu preko Mitrovića jer su nam „fudbalski bogovi“ bili naklonjeni te večeri na Da Lužu zbog gomile istorijske nepravde koju smo doživeli i preživeli.
Mundijal je za nas prošao, stiže Nova godina a iza nje i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na koje čekamo da odemo posle 24 godine.
Da, imamo nikad lakšu grupu sa Bugarskom, Crnom Gorom, Litvanijom i Mađarskom i očekuje se da budemo uspešni, ali ne treba obećavati kule i gradove narodu kojem malo treba da se upali kao „šibica“, a kasnije još brže da izgori u želji da selekcija napravi rezultat, a dogodi se krah poput onog u Kataru.
Tri talasa fudbalske realnosti i nestala je kula od peska...
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Piksi ima jedan zadatak do marta
Milorad Kosanović, fudbalski trener - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Katar 2022
Kosanović za Sputnjik o Srbiji u Kataru: „Gađamo se pričama, a ne vidimo kako se igra fudbal oko nas“
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Nedisciplina i Srbija „zelena“ za Mundijal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala