- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Piksi ima jedan zadatak do marta

© AP Photo / Francisco SecoSrbija i Kamerun
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Podatak koji će iznenaditi mnoge ljubitelje fudbala u Srbiji je da su Orlovi trčali više od svakog protivnika na tri utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru. Dakle, tu pada u vodu priča da smo bili fizički nespremni. A, postaje jasnija teza da je trebalo da igramo pametnije.
I na tome Dragan Stojković Piksi treba da radi sa igračima do početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Odnos u pretrčanim kilometrima (timski) protiv Brazila bio je 115:110, protiv Kameruna je to bilo 117:111, a protiv Švajcarske 118:116.
Ne samo da su Orlovi trčali više od protivnika, nego su na svakoj sledećoj utakmici na šampionatu trčali sve više. A, osvojili su samo bod.
Kako?
Sve ovo podseća na duel Crvene zvezde i Milana u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2006. godine. Stigli su tada u Beograd Sedorf, Kafu, Kostakurta, Inzagi, Pirlo, Kaka... Zvezda nije imala šanse.
Boško Janković je posle utakmice, sav zadihan, izašao pred novinare i rekao da se Milan šetao po terenu, da su igrači Crvene zvezde trčali kao nikada do tada i da ponovo nisu mogli ništa da urade protiv ekipe koja je praktično sa plaže došla da igra utakmicu. Jednostavno su bili preveliki majstori.
Znali su kako da se kreću po terenu, nisu trošili energiju uzalud. Već pametno.
Upravo je to izazov za Piksija. Da to što njegovi igrači mogu da pretrče više od protivnika iskoristi na najbolji, odnosno najpametniji način.
Bilo je mnogo trčanja u prazno, ostavljanja mnogo prostora u defanzivi, pa su zato naši reprezentativci često sprintali, ali u defanzivnom smeru kako bi pokrili rupe koje su nastajale.
To se rešava sistemom igre, postavkom i pravilnim kretnjama na terenu.
Ako Orlovi budu igrali pametnije, mudrije trošili energiju, mogle bi dobre vesti da sačekaju Srbiju već u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kvaliteta ima, a očigledno ni snage ne manjka.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Piksi će u ponedeljak izaći pred srpske novinare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala