- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Holanđani pokazali kako funkcioniše sistem koji forsira Piksi

© AP Photo / Luca BrunoDepaj i Van Gal
Depaj i Van Gal - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Holandija se na dominantan način plasirala u četvrtfinale Mundijala i to sa identičnim stilom igre koji forsira Piksi sa fudbalerima Srbije. Ipak, „lale“ daleko bolje funkcionišu u formaciji 3-4-1-2 nego što smo to videli kod Orlova koji su doživeli krah na SP u Kataru.
Dvoboj koji je za Srbiju bio biti ili ne biti protiv Švajcarske ogolio je sve mane pomenute formacije kod koje u našim redovima duva promaja i izuzetno je ranjiva s dva ving-beka i trojicom centralnih štopera.
Taj sistem za koji mnogi smatraju da ne radi kako treba, daleko bolje deluje u izvedbi fudbalera Holandije, a Van Gal hrabro poručuje posle eliminacije Sjedinjenih Američkih Država u osmini finala rezultatom 3:1, da mogu da budu prvaci sveta.
"Na poluvremenu sam bio veoma kritičan. Vodili smo 2:0 fantastičnim golovima, ali smo imali dosta preblema, Često su nam oduzimali loptu i to je neprihvatljivo na Svetskom prvenstvu. Ako tako budemo igrali protiv najboljih ekipa, neće ići. Ipak, u nastavku smo imali daleko veći posed lopte. Sačuvali smo rezultat bez potreškoća, čak i pored glupo primljenog gola. Govorim već godinu dana da možemo da budemo prvaci smeta. Nisam rekao da ćemo biti, ali da možemo", rekao je Van Gal.
Ali da se fokusirano na ono što je tema ovog teksta, a to je formacija 3-4-1-2, ista onu koju uporno propagira selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, koju je forsirao i dok je vodio Nagoju i Gvangdžou.
Kod Srbije su ta poslednja trojka na Mundijalu bili Milenković desno, Veljković u centrali i Strahinja Pavlović levo, dok su dva beka-krila bili Živković i Kostić.
Duo u vezi protiv Švajcarske bili su Lukić i Sergej Milinković-Savić, ispred njih kapiten Dušan Tadić, a dvojica klasičnih napadača Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.
I videli smo da to nikako nije išlo i izgledalo protiv Švajcarske. Imali su veći posed lopte, imali su više udaraca ka golu, naši napadači bili su odsečeni tokom većeg dela meča. Blesak je bila akcija Tadića i Mitrovića koji mogu da se nađu "vezanih očiju", kao i gol Dušana Vlahovića koji se do tog trenutka nije video na terenu, a onda je usledio momenat kada je rutinski poslao loptu u suprotan ugao.
Sve osim toga je bilo daleko ispod nivoga za jedno ozbiljno takmičenje kao što je Mundijal. Ali, obratimo pažnju kako to rade Holanđani i taj sistem s formacijom 3-4-1-2 može da "radi", da funkcioniše.
Od prvog do poslednjeg minuta su diktirali tempo i držali konce igre u svojim rukama u meču protiv SAD. Tadićev saigrač iz Ajaksa - Timber igra isto ono što igra Milenković, na desnoj strani u toj poslednjoj trojci. Centralni štoper je Virdžil van Dajk, dok je levo Nejtan Ake. Dumfris iz Intera pokriva desnu stranu, a Dejli Blind je preko puta.
Upravo tu je možda i najveća razlika u odnosu na Srbiju. Zašto? Zato što su i Dumfris i Blind jači u defanzivi od Živkovića i Kostića, koji su isuviše ofanzivno orijentisani i kada ih povuče lopta i krenu napred, ostaje rupa u defanzivi.
Takođe, trojica u poslednjoj liniju su pokretljiviji, okretniji i brži od naše trojice, možda jedino Strahinja Pavlović tu može da im parira.
I dvojica veznih De Ron i De Jong, nisu previše kreativni i više služe na terenu za razbijanje protivničkih napada nego za kreaciju, što se ne može reći za Lukića i Sergeja.
Tadić je kreativniji od Klasena, a Mitrović i Vlahović komotno mogu da se porede sa Depajem i Gakpom, koji je jedno od otkrovenja Mundijala jer na svakoj takmici uspe da se upiše u strelce.
Kao što smo već pomenuli, bekovi-krila prave razliku da bi ste bili uspešni o ovom sistemu igre. Imaju očigledno i jasnije dodeljene zadatke od strane selektora, koji se strogo pridržavaju i ne odstupaju od te taktike ni pedalj. A kod Srbije se mogla videti jedna nedisciplina, koja je dovela do toga da Orlovi već posle grupne faze odlete kući, dok će Holanđani u četvrtfinalu igrati protiv Argentine.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Piksi će u ponedeljak izaći pred srpske novinare
Miloš Degenek - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Degenek ispao s Mundijala i poručio: Žao mi je Srbije, Mesi je najbolji ikada
Leo Mesi i Argentina - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Mesi je pronašao svog Robina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala