Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jaki samo na rečima: Može li Kfor da zaštiti Srbe na Severu

© AP Photo / Visar KryeziuVojnici Kfora na Kosovu
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Srbi na severu Kosova ne mogu da se oslone na zaštitu i dobru volju i angažovanje Kfora po pitanju svoje bezbednosti. Tu srpska strana mora biti na oprezu ako bude bilo potrebe i ako Kfor ne bude pravovremeno reagovao, smatra general-major u penziji Mitar Kovač.
Dok su se na severu Kosova oglašavale vazdušne sirene za opasnost zbog upada kosovske policije i pokušaja prištinskih vlasti da preotmu zgrade institucija u tom delu Kosova i Metohije, snage Kfora koje su stacionirane par kilometara od tih dešavanja nisu reagovale.

Srbi ne mogu da se oslone na Kfor

Kforova patrola se pojavila nekoliko sati kasnije, a tokom patroliranja je usput omašila mesto dešavanja i greškom ušla u dvorište dečjeg vrtića, što je uznemirilo i decu, i vaspitače (Srbe). Usledilo je izvinjenje komande Kfora i objašnjenje da je došlo do nesporazuma jer su „skrenuli u pogrešnu ulicu, a da su zbog jezičke barijere morali da se zadrže neki minut u dvorištu vrtića, kako bi okrenuli vozilo“.
Mogu li Srbi na severu, imajući u vidu dosadašnja iskustva, da se oslone na Kfor ako Kurti reši da uz pomoć svojih bezbednosnih snaga uzurpira institucije na severu Kosova ili preduzme neke druge akcije?
Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog forma, kaže da je istu nadležnost i obavezu zaštite civila Kfor imao i 2004. godine kada su Albanci divljali nad srpskim stanovništvom i srpskom kulturnom baštinom.

I 2004. su se uključili prekasno

„Naravno da Kfor retorički i preko medija priča o zaštiti svih građana, ali to se u njegovom dosadašnjem mandatu nije ispoljilo u praksi. Posebno u pogromu nad srpskim narodom 2004. godine kada su Srbi prognani iz cele Metohije, a srpski manastiri paljeni i skrnavljeni… Kfor nije tada delovao pravovremeno, već kada je sve prevršilo svaku meru,“ podseća Kovač.
Uključili su se, dodaje on, kada su Albanci već proterali skoro sve Srbe južno od Ibra i kada je proces etničkog čišćenja Srba iz tog dela naše južne pokrajine već bio završen. Kovač je pri tom uveren da Kfor ni sada ne bi drugačije reagovao, ako bi se nešto slično dešavalo na Severu.
„Što se tiče namere takozvanih kosovskih vlasti da u potpunosti zavladaju severom Kosova, one nisu nikada ni prekidane, samo su u poslednje vreme intenzivirane,“ kaže Kovač.
Svaki ustupak, dodaje on, po sporazumima u prenošenju dela nadležnosti na kosovske institucije sa srpskih Albanci su protumačili kao našu slabost, a samim tim i kao mogućnost daljeg otvorenog nasilja.
„U slučaju nekog bunta ili otpora od strane Srba, Albanci smatraju da mogu da se zajedno sa Kforom tome odupru. U tu svrhu su i gradili baze i dovode ROSU jedinice. Iz tih razloga Kurti i govori da će se pitanje na Severu rešiti u bliskoj budućnosti i da će se uspostaviti vlast na severu Kosova. Rasporedom snaga policije, dovođenjem novih snaga oni sigurno nastoje da u najavljeni izborni proces na severu uđu vladajući tom teritorijom,“ uveren je Kovač.

Kako vojska može da zaluta?!

Kovač takođe podseća i da su su Albanci i njihovi saveznici izgradili baze na severu sa kojih se kojih se kontrolišu ključne tačke na severu Kosova.
„Potpuno je neprihvatljivo da Kfor nije bio u toku šta se dešavalo u Zubinom Potoku i Leposaviću, i neverovatno da u ovakvom stanju tenzija nisu našli za shodno da se pojave na licu mesta. Još je nebuloznija priča da ne znaju koordinate, odnosno, teritoriju na kojoj se nalaze i da sebi mogu da daju za pravo da „zalutaju“,“ primećuje za kraj naš sagovornik.
Iz Kfora je, inače, tim povodom saopšteno da „žele da sve uvere da će Kfor da garantuje bezbedno okruženje za sve građane Kosova, da misija Kfora predvođena snagama NATO ostaje uvek spremna da pruži bilo kakvo pojašnjenje i nastavlja da deluje u okviru mandata dobijenog od Ujedinjenih nacija Rezolucijom 1244.
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SRBIJA
Kfor: Naša patrola slučajno ušla u dvorište vrtića u Leposaviću
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Kurtijev cilj svih ciljeva je proterivanje Srba: Ministar odbrane o incidentima na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala