Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijev cilj svih ciljeva je proterivanje Srba: Ministar odbrane o incidentima na Kosovu i Metohiji

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane Republike SrbijeMinistar odbrane Srbije Miloš Vučević
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Aljbin Kurti i njegova vlada hoće da potpuno očiste kosovskometohijski prostor od Srba i proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, a nizom incidenata na severu KiM opet se šalje poruka Srbima da oni nisu tu poželjni, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.
Dve detonacije čule su se sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice, jedna u Bošnjačkoj mahali, druga u Mikronaselju i to su samo poslednji u nizu incidenata koji su proteklih zabeleženi na Kosovu i Metohiji. Ministar odbrane Miloš Vučević tim povodom kaže da Aljbin Kurti povlači niz jednostranih poteza koji su usmereni na destabilizaciju i nepoštovanje svih sporazuma koji su postignuti.

Cilj incidenata - proterivanje Srba

„Ovo traje u kontinuitetu, pre svega izazvano jednostranim potezima administracije u Prištini. Nažalost, i sinoć je bilo aktivacija nekoliko topovskih udara u Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju, najosetljivijem delu severne Kosovske Mitrovice s obzirom na to da tamo ima mešanog stanovništva i konstantno su prisutne tenzije“, navodi Vučević.
On ukazuje da je istraga u toku i dodaje da nema povređenih, ni veće materijalne štete.
„Videćemo šta se sve tačno desilo. Ono sa čim naše službe raspolažu, ono što je nama dostupno kroz protok informacija jeste da nema povređenih i nije načinjena neka veća materijalna šteta. Ali nekome je očigledno odgovaralo da opet dođe do tenzija i prosto ne dozvoljava se ni za milimetar, ni za sekund da se taj nivo tenzije, napetosti, mogućnosti dalje eskalacije, spusti na neki razumniji, normalniji i racionalniji nivo i da se vrati forma dijaloga“, kaže Vučević.
Ministar ukazuje na to da je cilj svih ciljeva Aljbina Kurtija da uplaši i protera Srbe sa Kosova i Metohije.
„Aljbin Kurti nizom incidenata na severu Kosova i Metohije opet šalje poruku Srbima: vi niste ovde poželjni i mi ćemo na silu provesti izbore 18. decembra. Aljbin Kurti i njegova vlada hoće da potpuno očiste kosovskometohijski prostor od Srba. On želi da protera Srbe sa KiM“, podvlači Miloš Vučević.
Ministar kaže da Srbi na KiM žive u strahu i da su godinama izloženi nekom vidu pritiska.
„Moramo da razumemo da taj ambijent za njih traje 23 godine, da su uz kraće ili duže prekide, konstantno izloženi nekim vidovima pritiska: ako nije problem lična karta, onda su problem tablice, ako nisu problem tablice, onda je poreska kontrola“, ukazuje ministar.
U toku je jedan vid pritiska na porodicu Petrović u Velikoj Hoči, gde se već danima drži u blokadi njihova kuća, zbog sumnje da se navodno bavi ilegalnom proizvodnjom vina i rakije.
„Evo sad vidite ovu sramotu u Velikoj Hoči, gde im smeta zato što neko proizvodi rakiju ili vino, a nije platio ne znam akcizu ili kakvu već poresku obavezu, pa mora da se primeni sila. Njima je opkoljena kuća danima. Oni ne daju Srbima tamo da dišu“, ističe Vučević.

Neće biti ni „Bljeska“ ni „Oluje“

Srbija je posvećena miru i očuvanju stabilnosti, dijalog je poželjan, a država će činiti sve što može da sve ostane na političkom nivou, podvlači ministar odbrane.
„I mi ćemo uraditi da tako ostane. Srbiji se ne ratuje, nama je cilj da Srbija ostane mirna, nama je cilj da region ostane u miru i stabilnosti, ali za mir i stabilnost je potrebna želja i volja drugih strana, ne samo srpske strane“, naglašava Vučević.
Vojska Srbije je najsnažniji, najjači garant očuvanja suvereniteta nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor za sve one koji nam ne žele dobro, kaže ministar odbrane.
„Ne igramo se ratnih igara ni junačenja, ali neće biti ni 'Bljeska', ni 'Oluje', ni 17. mart 2004. godine“, poručio je Vučević.
Ministar odbrane komentarisao je i incident u kom su dva džipa Kfora ušla u dvorište dečjeg obdaništa „Naša radost“ u Leposaviću.
„Ja možda mogu i da razumem da je moguće da je zaista došlo do greške oko nekog manevra, hajde da kažem, taktičkog manevra Kfora. Mi verujemo da je Kfor svestan svoje obaveze, on je garant mira i bezbednosti i zaštite svih građana na KiM“, rekao je ministar za RTS i dodao da postoji stalna dvosmerna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.
Trg kod spomenika knezu Lazaru u severnoj Kosovskoj Mitrovici snimljen na Aranđelovdan - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SRBIJA
Dve detonacije u severnom delu Kosovske Mitrovice
Božidar Petrović, vlasnik imanja, sa unukom Milanom koji pregovara sa policijom - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SRBIJA
„Vino će u kanalizaciju!“: Poruka Srbina kojem je Rosu upao na posed i pretio zaplenom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala