Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Vino će u kanalizaciju!“: Poruka Srbina kojem je Rosu upao na posed i pretio zaplenom

© Foto : Sputnjiku ustupio Milan PetrovićBožidar Petrović, vlasnik imanja, sa unukom Milanom koji pregovara sa policijom
Božidar Petrović, vlasnik imanja, sa unukom Milanom koji pregovara sa policijom - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Loza je jedina grana koja nas održava na Kosovu i Metohiji, vekovima, ako nam je uzmu, možemo svi da se spakujemo i da odemo. Odlazite, to je poruka! Držali su nas satima u neizvesnosti, da vide kako ćemo da reagujemo, hoće li biti otpora. Odložili su zaplenu za sutra, nemoćni smo, jedino mogu da vino pustim u kanalizaciju, možda ću to i da uradim.
Ovo za Sputnjik kaže Srđan Petrović vlasnik vinograda u srpskoj enklavi Velika Hoča u čiju kuću su juče upali carinici u pratnji specijalne jedinice Rosu policije.
Carinici takozvanog Kosova tvrde da ova kuća u podrumu ima nedozvoljene količine vina. Petrović kaže da ne razume koji je zakon prekršio.
Upali su u kuću, niti su mi dali nalog za pretres, niti su mi ga pokazali, niti su me učtivo pitali, već su ušli kao kauboji. Onda su išli od bureta do bureta i pitali šta je ovo, ovo je velika količina, imaš pravo da proizvodiš 30 litara rakije i 60 litara vina, pa šta da radim s tim, rekao sam. Ovde kod nas prosečno domaćinstvo popije 200 litara rakije godišnje. Svaka kuća ima 200 litara rakije, to je smešno, jasno je šta im je cilj. Danas ja, sutra Marko, prekosutra Gojko, bojim se da će pre ili kasnije svi doći na red“, kaže Petrović.
On za Sputnjik objašnjava da ima registrovanu firmu, ali je od korone u stanju mirovanja. Vina zaista ima, sakupljao je najbolje, jer se spremao za prodaju na kosovskom tržištu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Milan PetrovićMeštani srpske enklave su na nogama već dva dana, okupljeni ispred kuće Petrovića
Meštani srpske enklave su na nogama već dva dana, okupljeni ispred kuće Petrovića - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Meštani srpske enklave su na nogama već dva dana, okupljeni ispred kuće Petrovića
„Procedura je takva da ovogodišnji rod mogu da prijavim Institutu za vinarstvo u Orahovcu do polovine januara, količine koje sam ubrao. Pošto je niska cena grožđa, sam ga prerađujem i pravim selekciju. Rešio sam da napravim određenu količinu vina, pa onda da izađem na kosovsko tržište, da pojedinim marketima ponudim vina i da budem konkurentan. Nisam uhvaćen na granici sa vinom, ni u transportu., ne razumem čemu zaplena“.
Vidno uzbuđeni Petrović na nogama je 36 sati. Od dolaska carinika sve vreme prete da će cisterna doći po vino. Nije ga, kaže, nikada prodavao, ni na severu Kosova, ni u Srbiji, ako je u prekršaju, zato što vino „leži“, ne vidi razlog za zaplenu, jer može da plati kaznu.
„Čuvanje vina je kod nas tradicija, očigledno žele da je prekinu i da nas oteraju. Nikoga ne snabdevam. Ko želi da proba kada dođe, dajem, delim prijateljima. Vina nema u prodaji ni u Srbiji, nosim ga tetki, prijateljima za slavu, nosim i ljudima koji su bili ovde, koji vole vino, nikada nisma organizovao prodaju“, kaže Petrović.
On dodaje da su mu carinici rekli da će vino zapleniti i drugima, čak su ga pitali ko ga ima.
© Foto : Sputnjiku ustupio Milan PetrovićCarinici su tražili da pregledaju svako bure
Carinici su tražili da pregledaju svako bure  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Carinici su tražili da pregledaju svako bure
Srbi koji žive u ovoj enklavi od juče su uznemireni. Mušakrci su sve vreme ispred kuće Petrovića, tu je i njegov sin Milan i sedamdesetdevetogodišnji otac Božidar koji je i vlasnik vinograda, celog imanja.
Petroviću su pre rata na Kosovu i Metohiji radili u čuvenoj lokalnoj vinariji „Orvin“, Božidar Petrović bio je njen upravnik, u toj državnoj firmi radio je 38 godina. U njoj je penziju dočekala i njegova supruga.
Njihova kuća vino proizvodi stotinama godina, njihov podrum krije i arheološko nalazište, jedinstveno u svetu. U vreme cara Dušana u 14. veku Srbi su imali vinovod, jer su porez plaćali u vinu. Bio je dug čak 24 kilometra, deo cevi u njihovom je podrumu, on je nezaobilazno svratište svih koji u Metohiju dođu na hodočašće.
U kuću Petrovića, dok mu kosovske vlasti nisu zabranile, dolazio je i čuveni pisac, nobelovac Peter Handke, pored gostoprimstva, razlog je i izuzetno kvalitetno vino koje ova ugledna domaćinska kuća pravi.
Srđan Petrović kaže da nije slučajno prvo udareno baš na njihovu kuću, to je primer drugima, šta ih čeka. Zaplena 40 hiljada litara vina odložena je za sutra u 8 ujutro.
© Sputnik / Dejan SimićU podrumu gde se čuva omiljeno vino austrijskog pisca sačuvani su tragovi 24 kilometra dugačkog vinovoda, kojim je u vreme cara Dušana vino teklo od Hoče do Prizrena.
U podrumu gde se čuva omiljeno vino austrijskog pisca sačuvani su tragovi 24 kilometra dugačkog vinovoda, kojim je u vreme cara Dušana vino teklo od Hoče do Prizrena. - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
U podrumu gde se čuva omiljeno vino austrijskog pisca sačuvani su tragovi 24 kilometra dugačkog vinovoda, kojim je u vreme cara Dušana vino teklo od Hoče do Prizrena.
„Držali su nas dva dana ovde samo da vide kakva će naša reakcija da bude, ali i da izmore narod, da sutra niko ne dođe. Ne mogu ništa, ne mogu da utičem na ljude, siguran sam da će doći, nadam se da neće biti incidenata. Kod njih je trenutno i nož i kolač, mi smo nemoćni da organizujemo ozbiljan protest“, kaže Petrović.
On dodaje i da je angažovao advokata, najboljeg u ovom delu Kosova i Metohije;
„Albanac je, vrlo je korektan. Obrazložio sam mu svoju situaciju. Kad sam mu ispričao šta se desilo, on se nasmejao, bilo mu je smešno. Rekao je da će da učini sve što može. Verujem mu, i kao čoveku i kao profesionalcu“.
Sputnjik je pre tri godine boravio u Velikoj Hoči baš na mestu gde najviše voli da spava veliki pisac Peter Handke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala