- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Teško Hrvatima“

© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru specijalni saradnik Sputnjik sporta biće Darko Kovačević, legendarni srpski fudbaler i učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine, kroz rubriku „Centaršut za Darka Kovačevića“.
Sputnjik će kroz pet pitanja centrirati legendarnom golgeteru, a onda će uslediti njegova realizacija.
S obzirom na to da je Srbija završila učešće već u grupnoj fazi, tematika će biti vezana za reprezentacije koje su ostale u Kataru, a akcenat će biti i na fudbalerima koji su obeležili dosadašnji tok Mundijala.
Naravno, neizbežna tema i prvi centaršut morao je da se odnosi na kraj Srbije na Svetskom prvenstvu.
Dali smo pet, primili smo osam golova i završili kao poslednji u grupi sa jednim osvojenim bodom u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom. Kako ocenjujete učešće Srbije na Mundijalu u Kataru?
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Katar 2022
Centaršut za Darka Kovačevića – samo na Sputnjiku: „Piksi je vruće glave pogodio u centar“
– Bilo je možda malo previše euforije oko toga šta ćemo uraditi. Što kaže Piksi, treba da budemo na velikim takmičenjima, a neuspeh je kada se ne plasiramo. Ne može da se desi da nas nema 24 godine na Evropskom prvenstvu. Treba Srbija uvek da bude na velikim takmičenjima jer imamo kvalitetne igrače, mlade igrače, igrače u najboljim godinama. Garantujem da će nas Piksi odvesti na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. I to će već biti uspeh. Selektor je dao sebi cilj da nas odvede i ja sam siguran da hoće. E sad, šta ćemo mi tamo uraditi, videćemo. Što se Katara tiče, možda je moglo bolje, selektor i igrači su svesni toga. Ali ove priče da li je valjao sistem, da li je bio pogrešan, to ne treba da se komentariše. Taj sistem nas je odveo u Katar i selektor je taj koji najbolje zna. Nisam od onih koji kritikuju, da je moglo bolje moglo je, ali idemo dalje. Ispale su i jače reprezentacije od nas, poput Belgije, Španije, Urugvaja.
Koja reprezentacija vasje najprijatnije iznenadila, a koja razočarala?
Razočarali su me Španci. Od njih su svi očekivali nešto bolje i nešto više. Nisam video nikakvu ideju u igri, a čuvena tiki-taka me je umorila. Umorila je i Marokance, ne bi im do sutra dali gol. Maroko je bio opasniji, odlično su stajali na terenu imali su dobru tranziciju. Jesu me iznenadili Marokanci, ali znali smo da im svi igrači igraju u ligama petice, znaju oni fudbal, to su kvalitetni igrači.
Embape (pred)vodi Francuze, stigao je već do devet golova na svetskim prvenstvima, izjednačio se sa Mesijem koji ima tri SP više, prestigao Ronalda. Da li može da sruši prvo Žista Fontena rekordera Francuske sa 13 golova, a jednog dana i do apsolutnog rekordera Miroslava Klosea 16 golova?
© AP Photo / Christophe EnaKilijan Mbape
Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Kilijan Mbape
– Kilijan poseduje sve kvalitet i fudbalske i one van terena da u narednih 10 godina bude najbolji igrač na svetu. Trenutno je među najboljima, ne treba biti mnogo pametan kad gledaš utakmicu da se sve vrti oko njega. Mlad je momak, ima tek 23 godine i strašno je jak u igri 1 na 1. Apsolutno da može da sruši sve rekorde koje ste pomenuli.
Da li Hrvati mogu da prirede senzaciju protiv Brazila ili mislite da će Nejmar i drugovi, koji su, čini se, najviše pokazali na Mundijalu, uspeti posle 20 godina da osvoje „Zlatnu boginju“ ? To bi ujedno bio i najlepši poklon za velikog Pelea koji je u bolnici...
– Mislim da teško, jako teško. Znaju svi da su Brazilci favoriti za osvajanje. Biće teško Hrvatima ne verujem da mogu da naprave neko čudo protiv Brazila.
Kako ste videli odluku Fernanda Santoša da ostavi Kristijana Ronalda na klupi, a ekipa je delovala impresivno? Da li očekujete da ista taktika bude i protiv Maroka koji je napravio senzaciju u osmini finala i poslao kući Španiju?
- Ne znam mi šta se tu zaista dogodilo. Trener, selektor je taj koji odlučuje. Santoš je tako odlučio, ispostavilo se kao ispravna odluka. Ne mora da znači da Kristijano Ronaldo neće početi protiv Maroka. To je individualna stvar i treba je poštovati. Ali, ponavljam Mesi i Ronaldo su pomerili granice jer su davali po 50 golova u sezoni.
Iskoristili smo priliku za još jedan ekstra-centaršut Darku Kovačeviću, koji je kratko, ali efikasno analizirao kome prednost u svim četvrtfinalnim duelima na Mundijalu.
Argentina – Holandija?
– Holaniji prednost. Očekujem neizvesnu i tešku utakmicu do samog kraja, ali nekako vidim Holandiju da je bliža plasmanu u polufinale. Iz utakmice u utakmicu podižu formu i to je jako bitno. Dobri su Argentinci, čvrsta ekipa, igraju taktički dobro, igraju na rezultat, imaju i Mesija, ali ipak blaga prednost „lalama“.
Francuska – Engleska?
–Teško, teška utakmica. Prednost Franuzima zbog Embapea, Žirua, Dembelea. Ti spoljni igrači Francuske prave razliku, a unutra imaju klasičnu 'devetku'. Iznenadili su me prijatno Englezi, igraju lep fudbal sa Belingemom, Fodenom, Sakom, ali mislim da „trikolori“ imaju najbrže krilne igrače na svetu i to im daje prednost.
Brazil – Hrvatska?
– To sam praktično već rekao. Brazil je favorit i sve osim njihove pobede i plasmana u polufinale bilo bi čudo.
Portugalija – Maroko?
– Dajem veće šanse Portugalcima, ali ovde lako može da bude iznenađenje. Ako se Marokanci budu 'spakovali' kao protiv Španije može svašta da se dogodi. Portugalci su dali šest golova Švajcarcima, ali me nisu ubedili u prethodnim mečevima da su nešto previše kreativni, dok je Maroko u Kataru primio samo jedan gol“.
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Katar 2022
Mamić: Da Hrvatska ima Mitrovića i Vlahovića igrala bi finale Svetskog prvenstva
Fudbaleri Srbije poziraju pred fudbalsku utakmicu između Srbije i Švedske na stadionu Rajko-Mitić u Beogradu 24. septembra 2022.  - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SPORT
Dvojica Srba prelaze u Premijer ligu?
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Katar 2022
Perina rabona: Kula od peska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala