- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Tvitergejt“: Otkrivena tajna prepiska o cenzuri u korist porodice Bajden

© AP Photo / Mary AltafferLogo Tvitera na zgradi sedišta kompanije u Njujorku
Logo Tvitera na zgradi sedišta kompanije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Izvršni direktor Tvitera, milijarder Ilon Mask dostavio je istraživačkom novinaru Metu Taibiju interne dokumente ove društvene mreže, koji pokazuju kako je bivše rukovodstvo Tvitera manipulisalo alatima i sprečavalo razotkrivanje istine u aferi povezanoj sa laptopom Hantera Bajdena.
Rukovodioci i osoblje Tvitera vremenom su kreirali alate za „kontrolu govora“, uprkos tome što je društvena mreža zamišljena kao platforma za „trenutno kreiranje i deljenje ideja i informacija, bez prepreka“, piše Taibi.
Iako su ovi alati bili kreirani za borbu protiv finansijskih prevaranata ili primanja neželjenih poruka, vremenom su sve više korišćeni za manipulaciju onim što se piše na Tviteru, a očigledan slučaj takve manipulacije dogodio se, kaže Taibi, u slučaju Hantera Bajdena, prenosi Sputnjik internešenel.
Ekskluzivnu priču o korupcijskom skandalu, u čijem je centru bio sin sadašnjeg američkog predsednika, objavio je 14. oktobra 2020. list „Njujork post“. Hanter Bajden je, prema navodima lista, predstavnicima stranih kompanija prodavao mogućnost pristupa svom ocu dok je ovaj bio potpredsednik u vreme administracije Baraka Obame.
Detalji priče otkriveni su nakon što je Hanter Bajden ostavio oštećeni računar u jednoj radionici u saveznoj državi Delaver - u računaru je pronađeno preko 200 gigabajta podataka, uključujući oko 130.000 imejlova i na hiljade poruka sa ajfona, fotografija i videosnimaka.
Vlasnik prodavnice u kojoj je Bajden ostavio računar, Džon Pol Mekajzak, uspeo je da sačuva podatke i obavesti medije. Mejnstrim mediji gurnuli su priču pod tepih tako što su je proglasili za „ruske dezinformacije“, a društvene mreže, uključujući i Tviter, cenzurisale su postove o aferi.

„Nebezbedna“ priča

Tviter je svojevremeno objavio upozorenje da bi priča o Hanteru Bajdenu mogla da bude „nebezbedna“ i, ne samo da je blokirao sve linkove do tekstova o njoj, već je blokirao i prenos tekstova putem direktnih poruka, što je mera koja se koristi samo u ekstremnim slučajevima, kao što je dečja pornografija.
Štaviše, tadašnjoj portparolki Bele kuće, Kajli Mekenani bilo je onemogućeno da koristi svoj nalog svega nekoliko nedelja pred predsedničke izbore 2020. zbog postova o aferi Hantera Bajdena. Kada je Majkl Han, član izbornog štaba Donalda Trampa upitao rukovodstvo Tvitera kada će nalog Mekenanijeve biti odblokiran, dobio je odgovor da je ona prekršila politiku kompanije o „hakovanim materijalima“.
„Hakovani materijali“
Grupa rukovodilaca Tvitera odlučila je da priču o Hanteru Bajdenu proglasi „hakovanim materijalima“ bez ikakvih dokaza, kaže Taibi i dodaje da su se mnogi zaposleni „mučili“ da shvate principe politike označavanja materijala u laptopu Hantera Bajdena kao „nebezbednog“, na šta je odgovorio potpredsednik Tvitera Džim Bejker, koji je, pokazuju dokumenti koje je Mask prosledio Taibiju, tvrdi da je „razumno“ pretpostaviti da su materijali hakovani i da je „oprez opravdan“.
Uprkos činjenici da su svi znali da tvrdnja rukovodstva kompanije nije istinita, niko nije imao hrabrosti da se suprotstavi - mejnstrim mediji su se takođe trudili da diskredituju priču tvrdeći da se radi o „ruskim dezinformacijama“.
Ipak, sada se ispostavlja da je priča o laptopu Hantera Bajdena tačna - nekoliko mejnstrim medija potvrdilo je autentičnost podataka iz računara - drugačije nisu ni mogli jer je američko Ministarstvo pravde protiv Bajdena otvorilo istragu povezanu sa sumnjivim konsultantskim uslugama stranim kompanijama.

Odluka iza leđa direktora

Odluka da se cenzuriše izveštavanje o laptopu doneta je iza leđa tadašnjeg izvršnog direktora i osnivača Tvitera Džeka Dorsija. Ključnu ulogu u donošenju odluke o cenzuri imala je tadašnja direktorka odeljenja za pravna pitanja i politiku poverenja Tvitera Vaidžija Gade.
Prema Taibijevim rečima, interna komunikacija između članova uprave kompanije, koja se nalazi u fajlovima koje mu je Mask dostavio, govori o tome „koliko je toga urađeno bez znanja generalnog direktora Džeka Dorsija i koliko je vremena trebalo da se situacija „otkravi“ čak i nakon što je Dorsi uskočio“.

„Tvitergejt“

U međuvremenu, objavljivanje „Tviter fajlova“ izazvalo je trenutnu reakciju Republikanaca, uključujući republikanskog vođu u Predstavničkom domu Kevina Makartija, kao i senatore Renda Pola i Džoša Holija.
Makarti je naglasio da Republikanci žele da, nakon što preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru iduće godine „dobiju odgovore u ime američkog naroda i odgovornost koju on zaslužuje“.
Članica Kongresa Mardžori Tejlor Grin tvitovala je govor Donalda Trampa u kome je nazvao sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena zločincem zbog afere sa Hanterom Bajdenom i dodala da je bivši predsednik „sve vreme bio u pravu“.
Republikanski predstavnici u Kongresu i ranije su najavljivali zvaničnu istragu o aktivnostima porodice Bajden, sumnjičeći ih za kriminalne delatnosti, od kojih neke, kako tvrde, mogu da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.
Nakon što su preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom na novembarskim izborima ove godine, republikanci iz Komiteta za nadzor i reformu objavili su da će zvanična istraga o poslovnim aktivnostima porodice Bajden biti sprovedena kada sledeći Kongres položi zakletvu u januaru 2023.
Američki predsednik Džo Bajden šeta sa prvom damom Džil Bajden zajedno sa svojim sinom Hanterom Bajdenom, sinom Boom Bajdenom i njegovom suprugom Melisom Koen Bajden. - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SVET
Republikanci u Predstavničkom domu najavljuju krivičnu prijavu protiv porodice Bajden
Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2020
Procurila tajna prepiska koja bi mogla da sruši Bajdena
Džozef Bajden sa sinom Hanterom - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
SVET
Šta je radio tatin sin usred Ukrajine: Opasne laboratorije – porodični biznis Bajdenovih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala