- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nerealan scenario: Ko u Poljskoj sanja da pripoji delove zapadne Ukrajine

© Foto : PixabayPoljska i Ukrajina - ilustracija
Poljska i Ukrajina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Iako u Varšavi možda i priželjkuju da pripoje neke teritorije zapadne Ukrajine, sa tačke gledišta međunarodnog prava Poljska nema nikakva prava niti mogućnosti za to, a ovakav scenario je apsolutno nerealan, ocenjuje za Sputnjik ruski politikolog Aleksandar Asafov.
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin upozorio je da Varšava ubrzava pripreme za aneksiju zapadnoukrajinskih zemalja, među kojima su teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većina Ternopoljske oblasti.
Prema njegovim rečima, Poljska se nada da će zemlje-članice NATO pokušati da se dogovore sa Rusijom po ovom pitanju jer smatra da zaslužuje velikodušnu nagradu za vojnu pomoć pruženu ukrajinskoj državi tokom ruske specijalne vojne operacije.

Koristoljubivi motivi poljske pomoći Ukrajini

Ruski politikolog Dmitrij Bunevič kaže za Sputnjik da Poljska nema prava da izvrši aneksiju delova zapadne Ukrajine.
„Ove teritorije, koje se u poljskoj tradiciji nazivaju istočnom periferijom su, inače, teritorije zapadne Ukrajine, današnje zapadne Belorusije i delimično Litvanije. Poljaci su se vekovima borili za ove zemlje. Zbog toga na ovim mestima žele da budu prisutni. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu i činjenicu da ova država aktivno podržava kijevski režim, neki političari u Varšavi smatraju da ova država ima pravo da ostvari šta je zamislila“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, stručnjak smatra da tokom specijalne operacije Poljska nije iz dobre namere pomagala Ukrajini. Ova zemlja je, prema njegovim rečima, samo produžavala sukob zarad svoje koristi.

„Poljska smatra da je pomagala Ukrajini. To je sa njihove tačke gledišta. Međutim, ova država je snabdevala oružjem kijevski režim...To, u stvari, nije pomoć. Varšava je radila na tome da stradaju ukrajinski i ruski vojnici koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji. I naravno, kada Poljska vodi ovu politiku, ona ne polazi od interesa Ukrajine, nego radi sve iz sopstvene koristi. Poljska elita smatra da na taj način podiže svoju geopolitičku poziciju“, konstatuje stručnjak.

Apsolutno nerealan scenario

Što se tiče mogućnosti da Poljska izvrši pripajanje oblasti u zapadnoj Ukrajini, prema mišljenju ruskog politikologa Aleksandra Asafova, ovaj scenario je apsolutno nerealan.

„Poljska smatra da su ove teritorije njene. Osim toga, predsednik ove države Andžej Duda izjavio je da više neće biti granica. To je nagoveštaj da bi oni želeli da te teritorije postanu deo Poljske. O tome, naravno, mašta i vladajuća partija Pravo i pravda Jaroslava Kačinskog. Ali sa tačke gledišta međunarodnog prava, Varšava nema nikakva ovlašćenja, prava ili mogućnosti da se bavi takvim aktivnostima. Kad bi stanovnici ovih regiona sami odlučivalo svojoj sudbini, možda bi takva mogućnost i postojala. Međutim, ovakva pitanja se ne rešavaju ni u Kijevu, ni u Briselu...Oni nisu ovlašćeni da donose takve odluke“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Na pitanje da li će zemlje-članice NATO pregovarati sa Rusijom i podržati Poljsku u pokušaju da izvrši pripajanjeu oblasti u zapadnoj Ukrajini, ruski politikolog Aleksandar Nosovič kaže da Alijansa nema nikakve koristi ako dođe do toga da Varšava preuzme ove teritorije pod svoju kontrolu.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
RUSIJA
Medvedev: Poljska sanja o vraćanju istorijskih teritorija Ukrajine
Slično mišljenje deli i Bunevič. Prema njegovim rečima, ni Francuska ni Nemačka ne bi bile oduševljene ako bi Poljska počela da pripaja ukrajinske teritorije.
„Uprkos američkoj dominaciji, unutar NATO-a postoje različite tačke gledišta. Predstavnici velikih zapadnoevropskih zemalja, pre svega Francuske i Nemačke, veoma oprezno se odnose prema ambicioznoj politici Varšave“, objašnjava stručnjak, dodajući da svaka zemlja Alijanse ima svoju korist od Ukrajine.
Nariškin je upozorio Varšavu da ne pokušava da izvrši aneksiju oblasti u zapadnoj Ukrajini. On je napomenuo da je istorija „puna gorkih primera sukoba između poljskih i ukrajinskih nacionalista“ i pozvao da se ne pravi ista greška.
Podsetimo, krajem aprila, Nariškin je izjavio da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini. U stvari, reč je o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, kog je predstavljala Antanta, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od „boljševičke pretnje “, a potom i uključivanje ovih teritorija u poljsku državu.
Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Medinski: Poljska će prvom zgodom „odgristi“ teritorije na zapadu Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala