- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medinski: Poljska će prvom zgodom „odgristi“ teritorije na zapadu Ukrajine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar kulture Rusije Vladimir Medinski
Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Jedan od ukrajinskih 'prijatelja' - Poljska će prvom zgodnom prilikom jednostavno „odgristi“ njene zapadne teritorije, smatra pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Po našem shvatanju, jedan od centara za odlučivanje (Kijeva) su njihovi zapadni prijatelji. Ali, pored takvih prijatelja, neprijatelji i nisu potrebni. Poznavajući istoriju, nemam nikakve sumnje da će njihov 'prijatelj' Poljska prvom zgodnom prilikom 'odgristi' zapadnoukrajinske teritorije“, smatra Medinski.
Prema njegovom mišljenju, aktuelna kijevska vlast ima ograničeni suverenitet i sama je toga svesna.

Oni tako lukavo kažu: Znate, shvatite to kako hoćete, ali imamo nekoliko centara za odlučivanje“, istakao je Medinski.

Krajem aprila direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da Vašington i Varšava rade na planovima uspostavljanja političke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini. Suštinski, prema njegovim rečima, radi se o pokušaju ponavljanja istorijskog „dogovora“ u korist Poljske nakon Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad predvođen silama Antante proglasio da Varšava ima pravo prvenstva u okupaciji dela Ukrajine radi zaštite stanovništva od „boljševičke pretnje“, kao i na uključivanje tih teritorija u sastav poljske države. Kako je još ocenio, planirano je da se „mirovni kontigent“ Poljske rasporedi u onim delovima Ukrajine, gde je pretnja od direktnog sukoba sa Oružanim snagama Rusije minimalna.
Portparol ministra za koordinaciju poljskih obaveštajnih službi Stanislav Žarin te izjave nazvao je „lažima“. Žarin tvrdi da je cilj širenja takvih informacija navodno podrivanje sardanje Poljske i Ukrajine. Na to je ruska Spoljnoobaveštajna služba odgovorila da su izjave Nariškina zasnovane na obaveštajnim podacima iz nekoliko pouzdanih izvora.
Početkom maja poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da granice između Poljske i Ukrajine „više neće biti“, kao i da narodi dve zemlje mogu da žive zajedno, „gradeći zajedno svoju zajedničku sreću i snagu“. Kako smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, Poljaci su proglasili podelu ove zemlje, a Zapadna Ukrajina je poželjan plen za Poljsku pod velom lepih reči o večnom bratstvu.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
RUSIJA
Kremlj: Poljska predstavlja pretnju po teritorijalni integritet Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala