- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Svi znaju ko je Piksijev „džoker“ – i niko nema rešenje /video/

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDNemanja Radonjić
Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Ima godina od kako je Nemanja Radonjić projektovan u „srpskog Kristijana Ronalda“, ima godina i od kako se spekulisalo o tome da li će Srbija zbog „lude glave“ izgubiti veliki fudbalski talenat, ali se polako skupljaju i godine u kojima reprezentacija ozbiljno profitira od njegovih veština koje je do punog izražaja doveo selektor Dragan Stojković Piksi.
Nišlija sa motorima u nogama više nije tako mlad – ima 26 godina, ali iza sebe životno iskustvo dovoljno čak i da se napravi film, što se nedavno i dogodilo. Međutim, da bi priča bila kompletirana treba još mnogo, a na poziciju glavnog scenariste, dolaskom na poziciju selektora, stigao je njegov najslavniji fudbalski zemljak.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Katar 2022
Perina rabona: Svet se plaši „proroka“
Napadački stil koji gaji Stojković je kao stvoren za Radonjića, ali za posebnu ulogu koja je i ranije bila logična, samo kao da nije imalo koga da sve to sprovede u delo.
Ne treba Radonjić da bude glavni protagonista, niti onaj u koga su uprte sve oči od početka projekcije – savršen je za najbolju sporednu ulogu gde do izražaja dolazi upravo njegov najveći kvalitet.
Brutalna brzina 26-godišnjeg Nišlije umela je da zakaže kada se on od prvog minuta utakmice nađe na terenu zbog jasne činjenice da je, bar u fizičkom smislu, svaki njegov rival, ako ne ravnopravan, onda verovatno dovoljno dobar da ga sustigne, ispreči se, isprati tempo.
Piksi je to uvideo i u Radonjiću je pronašao igrača koji menja stvari na terenu, ulazi sa klupe u drugom poluvremenu kada su protivnici već poprilično umorni od naleta, da li Andrije Živkovića ili Darka Lazovića sa desne, odnosno Filipa Kostića i Filipa Mladenovića sa leve strane terena.
U takvim okolnostima ishodi su jasni – centralni fokus igre Srbije se seli na bok na kom se nalazi Radonjić, veznjaci tada imaju mnoge mogućnosti za razigravanje po krilu, da li direktnim loptama, da li loptama u prostor i iza leđa odbrane protivnika koja je već dobrano potrošena prethodnim konstantnim napadima Srbije.
Kao takav, Radonjić je zlata vredan za Piksijevu ekipu, jasno je da li i kada može da ga koristi, svima, pa i protivnicima – jasno im je, ali odbrane od toga nema.
Samo je važno da Nemanjina glava bude potpuno na mestu i u koordinaciji sa nogama, koje mogu da pretrče teren uzduž i popreko nebrojano puta, kako po levoj, tako i po desnoj strani, gde god je potrebno timu i gde god rival ima više rupa.
Na ukupno 20 utakmica koje je kao selektor vodio Piksi, Radonjić je nastupio na 16, gotovo podeljeno i kao desni i kao levi krilni bek, a samo je protiv Azerbejdžana i Katara na terenu proveo više od 45 minuta, što jasno stavlja do znanja da ga Stojković koristi kao „blickrig“ oružje za koje malo koji rival može da ima odgovor – ako je pravi i u punom potencijalu.
Takav će biti preko potreban Srbiji na Mundijalu, ali i uopšte, da bi se konačno zaboravila priča o „nedostatku pravih bekova“ i shvatilo da su u modernom fudbalu brzi i lukavi krilni bekovi, kakvi su u slučaju Orlova on, Živković, Lazović, Kostić, Mladenović među ključnim faktorima za uspeh i žestoka „koska“ za sve rivale.
Miloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Rade Bogdanović za Sputnjik: Nisu dobili ništa, a Srbiji vraćaju najlepše!
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Strahinja je išao glavom gde neko ne bi nogom – Srbija je dobila novog Vidića /video/
Vanja Milinković-Savić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Godinu dana od Piksijevog „čuđenja“ – Vanja je sve razumeo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala