- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Perina rabona: Svet se plaši „proroka“

© Foto : FSSDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Teško da je Brazilcima, Švajcarcima i Kameruncima bilo svejedno kada su videli kako je Piksijeva Srbija održala čas fudbala Norveškoj na Ulevalu. Kakve su gol-mašine Mitar i Vlahović, Strahinja štoper za budućnost, a Ivan Ilić vezista plemenitog kova...
Dragan Stojković je po dolasku na mesto selektora pokazao da je vizionar, prorok, a od Srbije koja je pre toga ličila na „razbijenu bandu“, u rekordno kratkom roku napravio je porodicu!
Svi za jednog, jedan za sve. Ne, nije floskula niti otrcana fraza, već se to jasno može videti na delu kada su ga posle novog istorijskog trijumfa bacali uvis...
Videli smo to na Marakani protiv Iraca na Piksijevom debiju (3:2), zatim protiv Portugalije, takođe na Marakani (2:2), kasnije u Lisabonu koji je bio bio „diplomski rad“ u režiji Mitrovića i Tadića, dok je ispit zrelosti i konstantnosti pobeđivanja položen s najvišom ocenom u Oslu.
Od dvometraša Vanje Milinković-Savića, koji je za manje od godinu dana prešao put od „onog Sergejevog brata“ do standardnog „keca“ iz Piksijevog rukava koji pojavom na terenu uteruje rivalima strah u kosti, preko novog Vidića – Strahinje Pavlovića i „dirigenta“ simfonijskog orkestra Tadića, pa sve do Vlahovića i Aleksandra Velikog, tačno se zna šta je čija uloga u toj „srpskoj porodici“ koju bi svi želeli da izbegnu.
Jasno je i zbog čega.
Prorok Piksi je najavio sve ovo što se dešava mnogo, mnogo ranije, i za njega je sve ovo normalno. Njegova fudbalska filozofija koju je negovao dok je činio čuda u kopačkama bila je ispred tog vremena i sada je Srbija sanja širom otvorenih očiju. I lepo je. Ma, ustvari, prelepo.
Dugo je trajala patnja, tumaranje, šamaranje koje su Orlovi neretko doživljavali. Sada je tu porodica koja zna šta radi i šta hoće, a pobeda se podrazumeva u svakom meču. Bez obzira na to ko je s druge strane terena.
„Ne zanimaju nas drugi. Samo sebe gledamo. Srbija ide na pobedu uvek, želi da pokaže atraktivan i napadački fudbal. Napravili smo lepe stvari zahvaljujući zdravoj grupi igrača koja razume taktičke zamisli. Videli ste neverovatnu solidarnost na terenu i radost posle drugog gola. To mnogo govori“, rekao je Stojković posle trijumfa u Oslu.
Čitava ta priča o solidarnosti na terenu nastavljena je i potvrđena kada je Aleksandar Mitrović kojeg je selektor „prekrstio“ u Aleksandra Velikog zbog njegove učinkovitosti, ubojitosti i lakoće osvajanja protivničkih mreža, stigao do jubilarnog 50. gola u najdražem dresu.
Tražio je pogledom i dočekao da zagrli Ivana Ilića, koji mu je asistirao, a onda je možda pomalo sramežljivo prišao da se zagrli s herojem nacije. A odmenio je „onog Vanjinog brata Sergeja“ ko od šale.
„Ostaće upamćen kod mene kao asistent jubilarnog 50. Gola! Strašna asistencija. Ne samo to, odigrao je fenomenalnu utakmicu“, rekao je Mitrović.
Tu se na delu još jednom video kult porodice na kojem je toliko insistirao selektor i na kojem je zasnovana renesansa srpskog reprezentativnog fudbala.
I nema zime za Srbiju! Pogotovo ne u Kataru u koji Orlovi lete u novembru i planiraju da ostanu što duže u decembru. Nemaju nameru da budu samo epizodisti kao što je, ruku na srce, to u prošlosti bivao slučaj. Sada su tu „prorok“ i porodica koji igraju totalni fudbal, čiju je suštinu u jednoj rečnici objasnio miljenik nacije Mister Piksi.
„Ako duge lopte mogu da pobede tehniku, onda ja ne razumem fudbal“.
A ima ga u malom prstu, živi ga i diše 24 sata dnevno, 365 dana u godini. I tako „samo“ 57 godina... S takvim čovekom na čelu Srbija ima pravo da sanja onu „lepoticu“ koja nosi ime „Zlatna boginja“.
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Strahinja je išao glavom gde neko ne bi nogom – Srbija je dobila novog Vidića /video/
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SPORT
Piksi: Cilj je ostvaren, ideje daju rezultate
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Srbi sa Piksijem napravili šou: „Vi niste normalni“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala