- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rade Bogdanović za Sputnjik: Nisu dobili ništa, a Srbiji vraćaju najlepše!

© AP Photo / Fredrik VarfjellMiloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić
Miloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Rade Bogdanović, bivši fudbaler Željezničara, Atletiko Madrida i Verdera, poručio je u razgovoru za Sputnjik posle istorijske pobede Srbije u Oslu protiv Norveške (2:0) da Orlovi na Mundijalu u Kataru mogu da izađu iz grupe, kao i da su na stadionu Uleval ponovo pokazali da su najbolji pod pritiskom, što je odlika velikih ekipa.
„Pa, realno, jačina jednog tima se ogleda u tome kako podnosi igru pod pritiskom i pod moranjem. Činjenica da ovaj tim raste iz godine u godinu, još od početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa do danas. Video se tu jako jedan veliki napredak, video se jedan sistem koji je uspostavljen i kojim se teži. Jedna dobra tehnički potkovana ekipa koja zna šta hoće, tako da jučerašnji rezultat uopšte nije nikakvo iznenađenje“, rekao je Rade Bogdanović na početku razgovora za Sputnjik.
Bogdanović je u više navrata isticao da Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović ne mogu zajedno jer su slični tipovi igrača. Ipak, ni činjenica da su obojica postigli po gol protiv Norveške, nije promenila mišljenje kod bivšeg napadača Atletiko Madrida i Verdera iz Bremena.
„Ostajem i dalje pri izrečenom mišljenju da su to jako slični igrači, istina je da su obojica postigli pogotke. Istina da je to juče onako realno dobro funkcionisalo, međutim ovaj tim i ova reprezentacija teži ka većim stvarima. A veće stvari su prolazak grupne faze, da ne pričam sad dalje i da ne razmišljam i da ne sanjam, mislim da kod jačih utakmica tamo gde su stoperi Kulibali, Ridiger i malo jače ekipe sa čvršćom odbranom, sa jačim presingom, mislim da tu već ne mogu da igraju zajedno.
A dok su napadači maestralno odrađivali svoj posao u Oslu, odbrana je takođe bila na visini zadatka. Strahinja Pavlović pružio je još jednu doktorsku partiju, u tandemu sa Stefanom Mitrovićem i Milošem Veljkovićem „stavio je u džep“ gol-mašinu Erlinga Holanda.
„Pavlović nikad generalno nije bio sporan igrač, s obzirom na to da poseduje sjajnu tehniku, da dobro 'čita igru', traži sebe u Evropi u evropskim klubovima, da se prilagodi tom načinu igre fudbala i da nađe klub koji mu generalno paše. Ali, nije Piksi vratio samo njega u život, on je vratio sijaset igrača kroz reprezentaciju u fudbalski život, što je plus više i kvalitet više. Pavlović je samo jedan od njih, a to dovoljno govori realno o samopouzdanju trenera pri odabiru i verovanju u njihove kvalitete. Maestralno je odigrao utakmicu protiv Norveške, a Haland je jako jedan dobar špic koji čini mi se da će naš podsećati na sijaset onih igrača koji u svojim klubovima među ozbiljnim igračima može da briljira, da zabija jako puno golova, ali kada dođe u svoj nacionalni tim, gde su malo slabiji igrači, saigrači, onda čak dolaze i neke stvari i neke mane koje takvi igrači imaju. On jeste jedan od vodećih špiceva u Evropi zbog brzine, visine, zbog realizacije, igre s obe noge, tu ništa nije sporno. Ali, videli ste ga sinoć... 'Nevidljiv'. Sem ona šansa u 25. sekundi koju je imao“, ističe Rade.
Posebnu impresiju na Bogdanovića ostavio je vezista Verone i Piksijev Nišlija – Ivan Ilić. Plenio je sigurnošću i hladnokrvnošću na sredini terena.
S lakoćom je rešavao najteže situacije i na kraju je odličnu partiju krunisao asistencijom kod drugog gola, a Mitrovićevog jubilarnog 50. u najdražem dresu. Bogdanović je prvobitno uporedio Ilića sa Slavišom Jokanovićem, da bi se ubrzo ispravio.
„Moram sebe malo da korigujem. Ja sam ga uporedio sa Jokanom jer je Jokan naš i vrhunski fudbaler je bio, ali Jokan je dešnjak. A moram malo da korigujem mišljenje, mislim da smo dobili Fernanda Redonda, legendarnog Argentinca. Ako ste pratili njegovu igru, njegovu konstituciju, sazrevanje. Mislim da je jedan igrač koji će sigurno. Srbija je dobila veznjaka u narednih 12-14 godina. Mirnoća s kojom igra. Pričam opet o detetu koje ima 21 godinu. Mirnoća s kojom igra, tempo koji je sinoć pravio, smirivao, dizao, sklanjao loptu iz onako dobro problematičnih situacija, čak se služi i desnom nogom, sa par pasova u dubinu kada je izbacio Kostića u drugom poluvremenu dovoljno govori“, oduševljen je Bogdanović, kao i većina fudbalske Srbije, načinom na koji je Ivan Ilić odmenio „narednika“ iz Lacija Sergeja Milinković-Savića koji je odrađivao meč suspenzije zbog parnih kartona.
Srbija je u Norveškoj izgledala baš moćno. Impresivno. Tim koji je od prvog do poslednjeg minuta znao vrlo dobro šta radi. I to je samo potvrda Piksijevog pečata na kojem je počeo da radi od prvog dana kada je promovisan u novog selektora. Reprezentaciji je vraćen kult koji je prethodno imala kod Radomira Antića, ponovo svi „ginu“ za svaku loptu i dišu na terenu svi kao jedna. Igra se unapred, brzo i efikasno.
Ipak, i pored svega toga Bogdanović apostrofira jednu jako bitnu činjenicu.
„Ovi članovi nacionalnog tima, trenutno, većina, mislim 80-90 odsto njih nije dobila ništa od srpskog fudbala. Otišli su jako mladi u inostranstvo hvala Bogu da ih ovi ovde ne vaspitavaju i ne uče životu i fudbalu. Stasali su i na najlepši mogući način vraćaju Srbiji maksimalno, u odnosu na periode prošle kada su sve uzimali od srpskog fudbala, a ništa nisu davali. Da ne imenujem sad i da se ne vraćam, ali je jako, jako bitno ovo što sam sad rekao, da su to igrači koji su stasali jako mladi u evropskim klubovima i u tom sazrevanju sa selektorom kog smo imali sreće da imamo sada, su napravili jednu atmosferu koju ja u modernom postojanju Srbije nisam zapamtio. Ja ne znam da li je iko imao ovakvu atmosferu, koju mogu da uporedim sa klincima sa Novog Zelanda kad je Veljko Paunović napravio i osvojio“, povukao je Bogdanović paralelu s jednim od najvećih uspeha u istoriji srpskog fudbala.
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Srbi sa Piksijem napravili šou: „Vi niste normalni“ /video/
Odlični rezultati fudbalera Srbije probudili su optimizam nacije. Očekuje se veliki rezultat na Mundijalu u Kataru čiji je početak zakazan za drugu dekadu novembra, ali Bogdanović iskusno „spušta loptu“.
„Mislim da ne treba uopšte da padamo u neku veliku euforiju kada su rezultati u pitanju. Zato što Svetsko prvenstvo je totalno drugo takmičenje. Nokaut faza, tri utakmice, šta se sve može deseti do Svetskog prvenstva ne znamo ni mi samo. Ali je činjenica da je dobra atmosfera, odličan fudbalski kadar i generalno treba ipak ići sa umerenim optimizmom, biti svestan da je to drugo takmičenje, da je to drugi kvalitet selekcija protiv kojih ćemo mi da igramo. Ali je fantastična stvar što mi igramo dobar fudbal i uz malo, malo sreće možemo da napravimo. Grupnu fazu bi trebalo da prođemo, a posle zavisi. Ima tu žreb, ima malo politike, ko zna šta sve može tu da ispliva“, ističe naš sagovornik.
Za kraj smo namerno sačuvali deo o Aleksandru Mitroviću, kojeg je posle jubilarnog 50. gola u dresu Srbije, selektor „prekrstio u Aleksandra Velikog.
„Kada analizirate lik i delo Aleksandra Mitrovića vi prvo morate da kažete da je to momak koji je jako pošten, prvo prema sebi, drugo prema familiji, prema profesiji kojom se bavi, prema saigračima. Momak bez skandala, momak koji se samo dve godine od velikog peha koji je imao,kada je promašio onaj penal protiv Škotske i generalno nije nas ni odveo na Evropsko prvenstvo, dve godine posle toga vidite na koji način vraća Srbiji i kako se vratio. Znači, to govori sve o njegovom karakteru. Kada ste prema porodici i prema profesiji pošteni i korektni, onda vam se ovako vraća u životu“, zaključio je Rade Bogdanović na kraju razgovora za Sputnjik.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Piksi u jednoj rečenici objasnio suštinu fudbala
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Kad igra za Srbiju Mitar je bolji od Ronalda i Mesija – postoji i dokaz!
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SPORT
Mitar odveo Srbiju u elitu, a nije ni svestan: „Idemo u neku ligu iznad, nemam pojma“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala