- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Godinu dana od Piksijevog „čuđenja“ – Vanja je sve razumeo /video/

© AP Photo / Javad ParsaVanja Milinković-Savić
Vanja Milinković-Savić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
„Brat od ovog što igra, Sergeja?“ – tako je Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalera Srbije, odgovorio na pitanje da li će u nacionalni tim pozvati Vanju Milinković-Savića. Nešto manje od godinu dana kasnije, čuvar mreže italijanskog Torina je najveći kandidat za srpsku „jedinicu“.
Dugo, dugo je čekao Vanja na pravu priliku u seniorskom fudbalu, iako je već u mlađim kategorijama nagoveštavao da može da postane vrhunski golman, što mu je donelo i mesto u omladinskoj reprezentaciji Srbije koja je 2015. godine postala prvak sveta.
Bio je tada rezerva Predragu Rajkoviću, njegov nešto stariji kolega je prvi došao i do seniorske reprezentacije, ali su se sada uloge promenile – godinu dana od pitanja Piksiju, da li će i kada za Vanju biti mesta među stativama najboljeg srpskog tima.
„Pa, gde da ga stavim? Jedino da pozovem petoricu golmana... Gledao sam ga pre dve nedelje. Radi se o kvalitetnom golmanu, bratu ovog što igra i što je dao gol u Dablinu, Sergeja. Dobar je momak, ali mi imamo Svilara, Ilića, Dmitrovića, Rajkovića... Ako nam treba po pet, šest golmana, onda ćemo zvati. Na njemu je da radi i da se dokazuje. Pratimo ih sve“, rekao je Piksi 1. oktobra 2021. godine.
Nedugo zatim, Srbija je odigrala dve pretposlednje utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a zatim je protiv Portugalije u gostima uspela da izbori direktan plasman u Katar, gde je Milinković-Savić bio na klupi za rezervne igrače.
Vanja je, u međuvremenu, shvatio poruku, radio, napredovao, ustalio se u ekipi Torina, a kako je vreme odmicalo, Piksijevi pozivi su se ustalili, a u prethodne tri utakmice u Ligi nacija, protiv Slovenije, Švedske i Norveške odigrao je 270 minuta.
Poslednja od pomenutih utakmica, poslednja pred Mundijal, verovatno je Vanji obezbedila „jedinicu“ Srbije i mesto među stativama za najveće izazove, s obzirom na to da je dobio osmicu, a pritom je imao i nekoliko briljantnih intervencija, uključujući i onu iz prvog minuta kada bi retko koji čuvar mreže bio tako fokusiran i spreman za reakciju.
„Držimo se našeg fudbala i nebitno je ko je protiv nas, konstantno ćemo igrati isto“, poručio je Vanja posle utakmice u Norveškoj.
Vanja Milinković-Savić - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2021
Sergejev brat i nesuđeni "đavo" – imao 14 odbrana, dao gol, nedovoljno za Milan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala