- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU diže gvozdenu zavesu i produbljuje rov prema Rusiji

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Evropske unije
Zastave Rusije i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Obuka 15.000 ukrajinskih vojnika u okviru evropske misije EUMAM neće presudno uticati na tok sukoba u Ukrajini, ali je problematično to što se jedna regionalna organizacija poput Evropske unije, koja treba da radi na brisanju granica u Evropi, uključila u produbljivanje rovova između Zapadne i Istočne Evrope i podizanje nove „gvozdene” zavese.
Ovako profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu, general-major u penziji, dr Mitar Kovač gleda na saopštenje Saveta EU o pokretanju Misije vojne pomoći (EUMAM) za obuku ukrajinskih oružanih snaga koja će, prema rečima visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, postati operativna „za nekoliko nedelja”.
Za ovu inicijativu biće izdvojeno 107 miliona evra, a predviđeno je da program obuke ukrajinske vojske traje dve godine. Obuka će se odvijati na poligonima u Poljskoj i Nemačkoj, a doprinos u obuci oružanih snaga Ukrajine planira da pruži i Bugarska.

EU produbljuje rovove

Na pitanje da li se, gledano sa stanovišta vojne doktrine, ovaj potez Evropske unije može tretirati kao njeno direktno učešće u konfliktu u Ukrajini, Kovač kaže da je Unija pokazala jednoumlje i nesposobnost da se postavi kao zaseban centar moći.
Ona je, primećuje, potpuno servilna i slepo izvršava naloge Sjedinjenih Američkih Država koje nastavljaju da je, što posredno, što nesporedno, uvlače u ovaj sukob.
„Najproblematičnije je to što se Evropska unija od jedne organizacije koja prvenstveno treba da bude okrenuta ka razvoju standarda privrede i međunarodne saradnje, ovakvim, kontinuiranim i sve dubljim uplitanjem u ukrajinsku krizu polako pretvara u militarističku organizaciju. Gledano sa istorijskog aspekta, čak su i simpatije prema nekoj zemlji bile dovoljne da se države svrstaju na neku stranu u sukobu, a kamoli učešće u opremanju i obuci neke strane. Takve države su kroz istoriju smatrane posrednim učesnicima u ratu”, ocenjuje naš sagovornik.
Iz tog razloga se, kako dodaje, danas sa puno argumenata može reći da je u toku globalni, hibridni rat između kolektivnog Zapada i Ruske Federacije:
„Evropska unija se obrukala u čitavoj ovoj situaciji, a evropski komesari sve manje izgledaju kao predstavnici organizacije od koje se očekuje da bude posvećena traženju mirnih rešenja konflikata, a sve više liče na neke vojne činovnike kojima samo fale šlemovi na glavi i vojni rančevi na leđima.”
Kovač je uveren da obuka 15.000 vojnika u zemljama EU Ukrajini neće doneti stratešku prednost u sukobu sa Rusijom.
„Međutim, ovde nema govora o tome da je za obuku 15.000 vojnika potrebno dve godine. Siguran sam da će se to obaviti u mnogo kraćem vremenskom periodu, jer su operativne potrebe ukrajinskih oružanih snaga takve da oni žele što pre obučene vojnike. Pritom, treba imati na umu da u ovom procesu obuke ne učestvuje samo Evropska unija, već pre svega Velika Britanija, ali i pojedine druge države na osnovu bilateralnih dogovora i ugovora sa ukrajinskom stranom. Mislim da je ovo program koji će se proširiti i uključiti veći broj kako vojnika, tako i država koje će učestvovati u tom procesu, a ne bi me čudilo da se to proširi čak i na zemlje našeg regiona”, kaže Kovač.

Da li su centri za obuku legitimna meta

Upitan da li bi Rusija mogla tretirati kao legitimne mete vojne poligone u Poljskoj, Nemačkoj i Bugarskoj na kojima će se obučavati ukrajinski vojnici, Kovač kaže da nema sumnje da svi ti centri za obuku u ovoj situaciji jesu legitimna meta.
„Rusija, naravno, u svetlu zategnutih globalnih odnosa, ne želi da doliva ulje na vatru, ali to jesu sasvim legitimne mete, pogotovo u državama koje se, poput Poljske, graniče sa Rusijom, a organizuju obuku ukrajinskih snaga i realizuju logističku podršku”, zaključuje Mitar Kovač za Sputnjik.
Evropska komisija je ranije navela da će misija EUMAM obezbediti „individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku za Oružane snage Ukrajine, uključujući njihove snage Teritorijalne odbrane“.
Ukrajinska vojska  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
RUSIJA
„Raspaljivanje rata“ od strane EU samo produžava krvoproliće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala