- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uništavaju živu silu za novac: Na teritoriji Ukrajine bore se i plaćenice iz Poljske

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijavojnici
vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Rezervna vojska Ukrajine je uveliko istrošena. Zbog toga se, kako kažu za Sputnjik ruski vojni eksperti, na teritoriji ove zemlje nalaze plaćenice iz Poljske koje se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga.
Ove žene, redovno služe u poljskoj vojsci i imaju prilično veliko borbeno iskustvo. Među njima se, osim snajperista i signalista, nalaze i medicinske sestre.
Kako je za RIA Novosti izjavio ruski vojnik u Harkovskoj oblasti, u ukrajinskoj ofanzivi, učestvovale su plaćenice iz Poljske. Prema njegovim rečima, one su bile primećene tokom neprijateljskog napada u drugom pravcu.
„Tamo je bilo mnogo plaćenika. Među njima su čak bile i Poljakinje. Naši vojnici su ih videli. Kasnije su čak sakupljali i njihove leševe“, izjavio je sagovornik agencije.

Redovno služe u poljskoj vojsci

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, ne isključuje se mogućnost da Poljakinje koje se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga, redovno služe u poljskoj vojsci.
„Mnogim ljudima koji služe u vojskama NATO po ugovoru, ponuđeno je da odu na teritoriju Ukrajine radi visokih plata i napredovanja u karijeri. Prilikom povratka u njihovu zemlju, verovatno će, kao nagradu dobiti vojne činove. Zbog toga, mislim da ove žene redovno služe u poljskoj vojsci. Njima su isto predložili da učestvuju u borbenim dejstvima za određenu materijalnu nagradu“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju Knutova, poljske plaćenice nisu mlade žene, nego rusofobno nastrojene osobe koje imaju veliko životno iskustvo.
„Mislim da u borbenim dejstvima u Ukrajini ne učestvuju mlade žene. Ove osobe su rusofobno nastrojene i imaju veliko životno iskustvo. S jedne strane, one se bore na strani ukrajinskim oružanih snaga zbog mržnje prema Rusiji, dok s druge strane, to rade kako bi poboljšale svoju finansijsku situaciju, s obzirom na probleme sa kojima se poljska privreda trenutno suočava“, konstatuje naš sagovornik.

Uništavaju živu silu za novac

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, među poljskim plaćenicama, nalaze se snajperisti, signalisti i medicinske sestre.
„Ovo su žene koje su prošle vojnu obuku. To su, pre svega, snajperisti. Ako plaćenica vrši dužnost snajperiste, njen zadatak je da puca i uništava živu silu. Osim snajperista, na teritoriji Ukrajine, nalaze se i one žene koje obavljaju zadatak signalista. One imaju obavezu da obezbede svojim jedinicama vezu kako sa višom komandom, tako i nižim jedinicama“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Što se tiče medicinskih sestara, stručnjak dodaje da one imaju zadatak da pruže medicinsku pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima.
Na pitanje zbog čega Poljakinje odlaze da se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga, ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko objašnjava da se u Ukrajini nalazi veliki broj plaćenika.
„U principu, rezervna vojska Ukrajine je istrošena. Zbog toga, regrutuju se plaćenici širom sveta. I uopšte nije važno da li će to biti žene ili muškarci“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Treba napomenuti da je početkom novembra, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, izjavila da se više od 8.000 plaćenika iz 60 zemalja bori na teritoriji Ukrajine.
„Oni su za osam meseci regrutovali više od 8.000 plaćenika iz više od 60 država. Najveće grupe su stigle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. To se dešava bez obzira na to što je u većini zemalja zakonom zabranjena aktivnost plaćenika i oni krivično odgovaraju za svoja dela. Kako je objavila naša vojska, više od 3.000 stranih plaćenika je ubijeno i isti broj se vratio kući“, izjavila je ona na nedeljnom brifingu.
Zaharova je navela da se vrbovanjem bave američke i britanske strukture, francuske privatne vojne kompanije, kao i ekstremističke organizacije iz Nemačke, Španije, Češke, Italije i drugih zemalja.
Podsetimo, ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS-a rekao da predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera koji upravljaju visokopreciznim naoružanjem u sukobu u Ukrajini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala