- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Raspaljivanje rata“ od strane EU samo produžava krvoproliće

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Odluka EU da stvori kampove za obuku pripadnika Oružanih snaga Ukrajine povezana je sa činjenicom da ukrajinska vojska trpi teške gubitke na bojnom polju, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Anpilogov. Takva evropska ratnohuškačka politika će, kako je istakao, samo produžiti krvoproliće i povećati broj žrtava u Ukrajini.
Osvrćući se na odluku ministara spoljnih poslova EU koji su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja u cilju odbrane „od ruske nelegalne agresije“ Anpilogov kaže da je to „raspaljivanje rata“ od strane EU i faktički direktna pomoć Ukrajini i gotovo direktno učešće Evrope u borbenim dejstvima, sa izuzetkom nekolicine država koji su se odmah izjasnile o neutralnosti u ovom sukobu i toga se i dalje pridržavaju.
Ekspert napominje da u Evropi, ipak, nema jedinstva po ovom pitanju i da su neke evropske zemlje odbile da učestvuju u toj misiji. Mađarska ne smatra te obuke „dobrom idejom“ i nije sigurna da ove mere neće dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini, dok Austrija podržava samu ideju, ali ne planira da učestvuje u tome. Istovremeno, austrijska opozicija je ovu misiju okarakterisala kao „igranje s vatrom“.
„Najmanje dve zemlje EU neće učestvovati u ovome. Austrija ima dugogodišnju politiku neutralnosti. Podsetiću da je moderna austrijska država nastala od dve okupacione zone posle Drugog svetskog rata i pod obavezom je neutralnosti. Austrija nije bila deo NATO-a i ostala je neutralna tokom Hladnog rata. Što se tiče stava Mađarske, verujem da je ovo samo jedan primer nacionalnog suvereniteta, koji sada dosledno brane mađarske elite koje se nadaju da sukob u Ukrajini neće eskalirati u neku vrstu ‘sveevropskog rata’ i smatraju da se takav sukob i ne sme podsticati. Odnosno, mora se ostaviti unutar nacionalnih granica Ukrajine, dok je pozicija, recimo, drugih evropskih zemalja pozicija ratnohuškačka“,
Projekat nosi ime EUMAM Ukrajina i ima mandat od dve godine. Radi se o kursevima obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde će se ukrajinski vojnici obučavati da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani. Cilj je da se obezbedi „osnovna obuka” za 12.000 ukrajinskih vojnika i „specijalna obuka” za 2.800 drugih. Prva faza misije trebalo bi da počne sredinom novembra.
Misijom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji, a dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj, koje su se, prema rečima šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, posvađale jer u početku nisu hteli da prenesu komandu na Varšavu. To, po navodima poljskih medija, objašnjava raspoređivanje tri komandna mesta.
© AP Photo / JT/Efrem LukatskyMinistri spoljnih poslova EU odobrili su početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Ministri spoljnih poslova EU odobrili su početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja

Evropa se pretvara u vojni poligon ukrajinske vojske

Budžet za dve godine je 106 miliona evra. Pored stvaranja kampova, doneta je odluka i o šestoj tranši od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, čime će doprinos Evropljana za pomoć Ukrajini dostići 3,1 milijardu evra, ne računajući bileteralnu pomoć.
Konkretno, EU planira da obuči pešadiju, artiljeriju, oklopne jedinice, PVO i medicinare. U misiju mogu biti uključene i druge zemlje članice EU. Kako se navodi u odluci ministara, svrha misije je „da se pomogne povećanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine za efikasno vođenje vojnih operacija“.
Faktički, evropska misija će dopuniti obuku koju već pružaju Britanci i Amerikanci, a ruski eksperti kažu da se ovakvi kampovi mogu pojaviti ili su se već pojavili u Slovačkoj, Češkoj i Rumuniji, kao i Baltičkim zemljama.
Osim toga, nije tajna da ukrajinski oficiri već prolaze obuku na teritoriji zemalja EU, iako o tome nema mnogo zvaničnih informacija. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je za tamošnje medije rekao da vojni instruktori njegove zemlje intenzivno obučavaju ukrajinsku vojsku – i to „na mnogo različitih mesta“. Špansko Ministarstvo odbrane je takođe otvoreno saopštilo da je dodelilo najveći evropski poligon za obuku 19 ukrajinskih oficira, dok španski mediji preciziraju da oni prolaze obuku za upotrebu tenkova i raketnih sistema, kao i za vojnu medicinu i saperski rad. Obuka uključuje naoružanje i opremu, koju potom koriste borci Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju.
Pariz je najavio da će u francuskim jedinicama obuku za vođenje borbi, upotrebu francuskih tehnologija, rad u pozadini i snabdevanje proći do 2.000 ukrajinskih vojnika.
Prema rečima ruskih eksperata, najverovatnije će vojnici Oružanih snaga Ukrajine biti obučeni za upotrebu novih oklopnih vozila koje Ukrajini isporučuju zemlje NATO-a i za upotrebu sistemema protivvazdušne odbrane koji su obećani Kijevu, kao i drugih sistema koji se već dugo isporučuju kijevskom režimu – artiljerijskih sistema, a takođe i sredstava za vezu i elektronsko ratovanje, raznih dronova – izviđačkih, jurišnih itd.
Anpilogov ocenjuje da se Evropa na ovaj korak odlučila pošto ukrajinska vojska trpi teške gubitke na bojnom polju, dok je kadrovski potencijal ukrajinske vojske već u mnogome iscrpljen za osam meseci ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Shodno tome, u Ukrajini je ostalo malo kvalitetnog kadra za regrutaciju, jer ako je u prvom talasu mobilizacije bilo moguće mobilisati i naoružati veterane tzv. antiterorističke operacije (u Donbasu), sada su im preostali neiskusni borci koji su prilično lako odslužili vojni rok još devedesetih godina, u vreme kada su Oružane snage Ukrajine služile za podsmeh. Tada nisu vršene nikakve borbene obuke i oni sada nemaju čega da se sete. Ti ljudi su najviše nekoliko puta u životu držali u rukama automat ‘Kalašnjikova’, a o savremenom oružju da i ne govorimo. Stoga, sada će, sledeći Veliku Britaniju, Poljsku i Baltičke zemlje, cela EU da se upregne u obuku novih jedinica, novih snaga za ukrajinsku vojsku“, kaže ekspert.

Za razliku od ukrajinske, ruska armija ima borbeno iskustvo

Na pitanje gde to vodi, Anpilogov kaže „samo do velikih gubitaka“, jer – kako objašnjava - glavni problem Ukrajine nije broj mobilisanih, već njihov kvalitet, a podići kvalitet za dve-tri nedelje ili toliko meseca obuke nije moguće.
„Ta obuka će omogućiti borcu da dođe do linije fronta, da se ukopa tamo i, možda, ne pogine u prvoj bici, ali generalno neće moći da preokrene tok borbi na frontu, posebno u borbi protiv tako motivisane vojske kao što je ruska, sa borbenim iskustvom. Podsetiću, da Rusija sada poziva i mobilizuje ljude koji su imali iskustvo u čečenskim ratovima, u operacija u Siriji i samim tim će Ukrajincima biti prilično teško preokrenuti situaciju na frontu. Štaviše, sada je mobilizacioni potencijal Ukrajine, kao što sam rekao, u velikoj meri iscrpljen i potkopan prethodnim talasima mobilizacije i značajnim gubicima na frontu, a takođe ne treba zanemariti ni činjenicu da se Ukrajina sada bori zahvaljujući stranim resursima“, navodi ekspert.
Anpilogov dodaje da je rusko naoružanje koje se koristi u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini jedinstveno, unificirano po standardima, a sve jedinice su uvežbane i usaglašene, dok Ukrajina koristi zapadno oružje koje do ovog sukoba nije bilo karakteristično za ukrajinsku armiju i zato pripadnici ukrajinskih snaga moraju tek da se podučavaju korićšenju tog naoružanja, ponekad i na samoj liniji fronta.
Inače, ukrajinske vojnike i oficire aktivno obučavaju i instruktori iz drugih zemalja NATO-a koje nisu članice EU. Proletos je Pentagon saopštio da su svi američki vojni specijalisti napustili Ukrajinu, ali da obuka boraca nije prestala i da se „izvodi u bazama NATO-a u inostranstvu“. Ruski izvori navode i da je nedavno 10 hiljada boraca Oružanih snaga Ukrajine obučeno u Britaniji pod vođstvom zapadnih instruktora. Kurs je trajao četiri meseca, a obuka je bila veoma ozbiljna. Prema dostupnim informacijama, planiraju da ih prebace u Herson.
„Ukrajina je de fakto već ušla u NATO“, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov prošle nedelje posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, očigledno misleći na ovu praksu.
Pored obuke ukrajinske vojske, evropske zemlje se takmiče i u potrazi za idejama kako najbolje uštedeti novac na snabdevanju Kijevu oružjem.
Podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Procurili detalji: Hrvatska obučava ukrajinske vojnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala