- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

I Bugarska postaje poligon za obuku ukrajinske vojske

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Osim Poljske i Nemačke, u obuci ukrajinskih oružanih snaga u okviru misije Evropske unije, planira da učestvuje i Bugarska. U ovoj zemlji, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, biće nekoliko poligona na kojima će vojnike obučavati američki, britanski i bugarski instruktori.
Pres služba bugarskog Ministarstva odbrane saopštila je da osim Poljske i Nemačke, doprinos u obuci oružanih snaga Ukrajine, planira da pruži i Bugarska.
„Bugarska vlada izjavljuje spremnost da pruži doprinos u okviru misije. Obuka će se odvijati na teritoriji Nemačke, Poljske i niza drugih zemalja Evropske unije“, saopštila je pres služba bugarskog Ministarstva odbrane.
Kako se navodi na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, 12.000 vojnika iz Ukrajine prolaziće osnovnu obuku, dok će 2.800 vojnih lica biti poslato na specijalnu obuku.

Američki, britanski i bugarski instruktori

Obuka ukrajinskih vojnika, kako kaže Leonkov, odvijáće se na nekoliko poligona u Bugarskoj, Poljskoj i Nemačkoj.
„Situacija sa vojnim poligonima u Ukrajini, izuzetno je loša. Ruske oružane snage periodično granatiraju poligone i uništavaju strane specijaliste. Zbog toga, doneta je odluka da se njihova obuka odvija u Evropi. Što se tiče Bugarske, ova zemlja je izabrana jer se tamo nalaze najveći poligoni na kojima se istovremeno može obučavati više od 10.000 vojnika“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da se praktično svi vojni poligoni u evropskim zemljama koriste isključivo za obučavanje ukrajinskih boraca.
Prema rečima stručnjaka, ukrajinske oružane snage, obučavaće američki, britanski i bugarski instruktori.
„Obuka će trajati dva do tri meseca. Na ovim poligonima, obučavaće se kako mobilisani mladi vojnici, tako i ljudi srednjih godina. Tokom obuke, vojnici će učiti kako da rukuju oružjem koje koristi pešadija na prvoj liniji fronta, koriste granate i pucaju iz bacača granata. Osim toga, američke i britanske specijalne snage, podučavaće ih i određenim taktikama ratovanja“, konstatuje stručnjak, dodajući da ukrajinskim oružanim snagama oružje tokom obuke obezbeđuju Amerikanci i Evropljani.
Osim osnovne vojne obuke u kojoj će učestvovati oko 12.000 ukrajinskih vojnika, u ovim zemljama, biće organizovana i specijalna obuka koju će proći 2.800 vojnih lica. Tokom nje, ukrajinski vojnici, obučavaće se komandovanju i kontroli, pružanju medicinske pomoći, taktikama, deminiranju, borbi protiv sajber pretnji, hemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj odbrani i nizu drugih disciplina.
Posle završetka obuke, stručnjak kaže da će svi vojnici biti poslati na front. Međutim, na prvoj liniji fronta, isključivo će se nalaziti Ukrajinci, koji, po svemu sudeći, neće moći da steknu veliko borbeno iskustvo tokom obuke.
„Ukrajinski vojnici koji nemaju veliko borbeno iskustvo, posle obuke, biće poslati na prvu liniju fronta, dok će se u pozadini nalaziti strani plaćenici iz privatnih vojnih kompanija“, konstatuje naš sagovornik.

EU glavni učesnik sukoba u Ukrajini

Ovakva misija Evropske unije, kako kaže Leonkov, uz veliku vojno-tehničku i finansijsku pomoć Ukrajini, sve više uvlači EU u sukob.
„Neki političari NATO-a izjavljuju kako nisu učesnici sukoba u Ukrajini. Međutim, na njihovoj teritoriji obučavaju se ukrajinski vojnici koje se zatim šalju na front. Generalno, ukrajinska vojska je specijalizovana za terorističko granatiranje civila i sprovođenje kaznenih operacija u zonama fronta“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Slično mišljenje deli i direktor Centra za vojno-politička istraživanja ruskog Univerziteta za međunarodne odnose MGIMO Aleksej Podberezkin. Prema njegovim rečima, ovakav nivo podrške Brisela Kijevu daje povoda da se govori o Evropskoj uniji kao punopravnom učesniku u ukrajinskom sukobu.
„Evropska unija je, naravno, učesnik u oružanom sukobu. Ipak, ovo je čudno jer EU nije vojno-politički blok, već ekonomsko udruženje. Ali poslednjih godina, tamo su stvorene vojne strukture, kao na primer, obaveštajni centar. Međutim, EU postepeno počinje da dobija funkcije koje su svojstvene vojnom bloku“, izjavio je Podberezkin za RT.
Projekat misije EU nosi ime EUMAM Ukrajina i ima mandat od dve godine. Radi se o kursevima obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde će se ukrajinski vojnici obučavati da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani.
Kako je 17.oktobra izjavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ovaj projekat je napravljen u cilju odbrane Ukrajine od „ruske nelegalne angresije“.
Prema navodima nemačkog lista „Di Velt“, troškovi misije godišnje će iznositi 54 miliona evra. Novac za obuku ukrajinskih vojnika slaće takozvani Evropski fond za mir koji direktno finansiraju članice EU. Osim toga, komandantom misije, naznačen je francuski viceadmiral Erve Bležan.
vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
RUSIJA
Uništavaju živu silu za novac: Na teritoriji Ukrajine bore se i plaćenice iz Poljske
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Više od 8.000 plaćenika se bori u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala