- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Više od 8.000 plaćenika se bori u Ukrajini

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Više od 8.000 plaćenika iz 60 zemalja se bori u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Oni su za osam meseci regrutovali više od 8.000 plaćenika iz više od 60 država. Najveće grupe su stigle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. To se dešava bez obzira na to što je u većini zemalja zakonom zabranjena aktivnost plaćenika i oni krivično odgovaraju za svoja dela. Kako je objavila naša vojska, više od 3.000 stranih plaćenika je ubijeno i isti broj se vratio kući“, rekla je ona na nedeljnom brifingu.

Zaharova je navela da se vrbovanjem bave američke i britanske strukture, francuske privatne vojne kompanije, kao i ekstremističke organizacije iz Nemačke, Španije, Češke, Italije i drugih zemalja.
„Ponašanje zapadnih zemalja, uključujući i masovne isporuke naoružanja i plaćenika, obuke nacističkih vojnika i finansiranje kijevskog režima, dovodi do odugovlačenja ratnih dejstava, povećava stepen njihove upletenosti u dešavanja u Ukrajini i učvršćuje njihov status strane u sukobu“, podvukla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS-a rekao da predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera koji upravljaju visokopreciznim naoružanjem u sukobu u Ukrajini.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: NATO i strani plaćenici direktno učestvuju u sukobu u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala