- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva: NATO i strani plaćenici direktno učestvuju u sukobu u Ukrajini

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera koji upravljaju visokopreciznim naoružanjem u sukobu u Ukrajini, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS-a.
„Na osnovu podataka kojima raspolažemo u ovom trenutku možemo izvući nedvosmislen zaključak o nesamostalnosti ukrajinskog političkog rukovodstva i vojne komande. Na ozloglašenom 'bojnom polju' s ustanicima Donbasa i armijom Rusije koja je pritekla u pomoć namerno se raspiruje dugotrajan vojni sukob, u kojem predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera visokopreciznog naoružanja, a pripadnicima ukrajinskih vojnih formacija dodeljena je uloga 'topovskog mesa' u geopolitičkom sukobu koji ih se ne tiče, a za koji rukovodstvo zapadnih zemalja optužuje Rusiju“, rekao je Bujakevič.
On je dodao da se na teritorijama, na kojima kijevski režim pokušava da zadrži vlast, masovno primenjuju represivne mere, kažnjavanje bez suda i mučenje.
Prema njegovim rečima, „upravo na teritorijama, na kojima kijevski režim pokušava da zadrži vlast, masovno se koriste represivne mere, vansudske kazne i mučenja“, a najavljuju se i „nove mere koje treba da zastraše civile“.
Bujakevič je istakao da je reč o otvorenim pozivima kijevskog režima da se narušavaju prava civila na teritorijama istoka Ukrajine koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga i da se sprovodi „žestoka ukrajinizacija“ tih regiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala