Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skoplju milioni evra, Prištini vizna liberalizacija: Šta je u Ursulinom koferu namenjeno Srbiji

© AP Photo / Franc ZhurdaPredsednica EK Ursula fon der Lajen.
Predsednica EK Ursula fon der Lajen. - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
U okviru zapadnobalkanske turneje predsednica EK Ursula fon der Lajen u Skoplju je Severnoj Makedoniji obećala 80 miliona evra kao hitnu budžetsku podršku za borbu protiv energetske krize, a vlastima u Prištini poručila je da je „mesto Kosova u EU” i obećala im podršku u vezi vizne liberalizacije. Šta je u Ursulinom koferu namenjeno Srbiji?
Politikolog dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenjuje da je svrha posete Fon der Lajen dvojaka – da pokaže državama Zapadnog Balkana i lažnom entitetu koje se naziva Kosovo da nisu u potpunosti zaboravljeni u veoma sporom procesu proširenja EU, ali i da se spreči da neke druge svetske sile, poput Rusije i Kine, ostvare uticaj na Balkanu.

Ursulin kofer

U tom smislu je, kaže, geopolitički kontekst njene turneje potpuno jasan, budući da je Briselu ključno poslušništvo po pitanju antiruskog stava, a pre svega po pitanju usvajanja restriktivnih mera protiv Ruske Federacije.
„To znači da možete praktično sve loše da uradite, da poput Prištine kršite sva moguća pravila i norme, ali ako uvedete sankcije Rusiji – bićete nagrađeni. Naravno, i obrnuto – možete sve dobro da uradite osim tog jednog čina, i za to vam „prete batinama”. Ona je, dakle, ponela kofer para da bi onim državama koje su se pokazale lojalne zapadnim interesima u borbi protiv Ruske Federacije olakšala energetsku krizu koja tek predstoji”, ocenjuje Mitić.
Međutim, dodaje naš sagovornik, uprkos obećanjima, Ursula fon der Lajen kao predsednica Evropske komisije ne može mnogo da utiče na sam proces proširenja.
Ona ne može da utiče na viznu liberalizaciju za Prištinu, a kamoli na dalji napredak u procesu pregovora koje sa EU imaju Srbija ili Crna Gora.
„Naime, iako Evropska komisija ima težinu, na kraju o svemu tome ipak odlučuju zemlje članice EU i Evropskog saveta. Pritom, treba imati na umu i dvoličnu politiku koju vode određene države unutar EU koje, uprkos deklarativnoj podršci koju pružaju vlastima u Prištini, iz nekih svojih nacionalnih interesa ne žele da im daju viznu liberalizaciju. Rekao bih da se, na žalost, i Fon der Lajenova uklapa u jedan takav, prilično dvoličan stav”, kaže politikolog.
Na pitanje kako tumači brojne pohvale koje je na račun privremenih vlasti u Prištini Fon der Lajenova iznela nakon susreta sa predsednicom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani, Mitić kaže da Priština ispunjava određene kriterijume koje od njih traži Zapad:
„Ne treba sumnjati u snažnu podršku Zapada premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, pre svega Nemačke i SAD, jer on nije neko ko može sam da smisli ili da toliko visoko na agendi drži pitanje preregistracije. Zato sa Zapada nikada neće čuti neku ozbiljniju kritiku kada su u pitanju kršenja prava kosovskih Srba ili generalno odnos vlasti u Prištini prema srpskom narodu na KiM, iako je jasno da je to što oni rade potpuno anticivilizacijski i ne pripada 21. veku. Tako da je jasno gde se donose odluke, a Kurti to samo implementira.”

Devijantna strategija EU

U osvrtu na to šta Srbija može očekivati od posete Ursule fon der Lajen, sagovornik Sputnjika kaže da dokle god se na političkom Zapadu, u Briselu i Vašingtonu, kao ključni kriterijum za podršku nekoj zemlji gleda njen stav prema Rusiji, Srbija može da očekuje negativne konsekvence u pogledu evropskih integracija.
„To, naravno, ne doprinosi ni vladavini prava niti bilo kom od onih kopenhaških kriterijuma za koje se zalaže Evropska unija i koji su u nekim drugim vremenima bili ključni za napredovanje u procesu integracija. Ali, ne treba zaboraviti ni da ovi uslovi koji se tiču Rusije, ti takozvani geopolitički uslovi, nisu nešto potpuno novo u toj devijantnosti taktike i strategije koju EU ima po pitanju proširenja. Mi smo to već videli po pitanju uslovljavanja Srbije u pogledu KiM, jer je sve vezano za proces integracija naše zemlje Unija od početka vrlo kreativno interpretirala i to na način koji je, po pravilu, išao na štetu Srbije”, kategoričan je Mitić.
Sa druge strane, podseća politikolog, to da Evropska unija donosi određena finansijska sredstva Beogradu u procesu evropskih integracija nije ništa novo.
„To je sastavni deo tog procesa, ali da li zbog toga Srbija treba da ugrozi svoje strateške interese i promeni bilo koji od svojih strateških stavova? Apsolutno ne. Mi ne možemo da odustanemo od naše politike vezane za vojnu neutralnost, niti od naše politike vezane za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, niti od naše politike koja je vezana za odbijanje da sankcionišemo Rusku Federaciju. To su pitanja oko kojih nema diskusije i rekao bih da u tom pogledu Beograd ima vrlo čvrst stav, pa verujem da to mora jasno da se predoči i Ursuli fon der Lajen, bez obzira na to koliko je veliki taj njen kofer ili džak para”, zaključuje Aleksandar Mitić.
Posle posete Albaniji i Srbiji predsednica Evropske komisije će posetiti Bosnu i Hercegovinu, a posetu Zapadnom Balkanu završava 29. oktobra u Podgorici.
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
REGION
Fon der Lajenova najavila paket podrške za ceo Zapadni Balkan zbog visokih troškova energije
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SRBIJA
Obraćanje Ursule fon der Lajen i Aleksandra Vučića /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala