- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je Jakov Milatović, najverovatniji izbor za novog gradonačelnika Podgorice nakon debakla DPS

© Foto : Skrinšot/JutjubJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Nakon debakla DPS na lokalnim izborima u Crnoj Gori, Jakov Milatović, bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića, koji je, zajedno sa svojim kolegom Milojkom Spajićem osnovao pokret „Evropa sad“ ima najviše izgleda da postane novi gradonačelnik Podgorice.
Pokret „Evropa sad“, sa 21,7 odsto osvojenih glasova u Podgorici najveće je iznenađenje lokalnih izbora u Crnoj Gori, a ime Jakova Milatovića, jednog od dva najprepoznatljivija lica ovog pokreta figurira kao najizvesnije za funkciju gradonačelnika crnogorskog glavnog grada.
Kao kandidata za tu funkciju promovisao ga je još u izbornoj noći njegov stranački kolega Boris Pejović, s obzirom da je „Evropa sad“ od svih opozicionih partija osvojila najviše glasova.
„Jakov Milatović je novi gradonačelnik Podgorice, a rezultat nam je izuzetan u Podgorici. Ne očekujemo nikakve promene, glavni grad zna ko će ga voditi“, poručio je Pejović.
Milatović je u žižu javnosti upao kada ga je premijer Zdravko Krivokapić u danima koji su usledili pošto je DPS pretrpeo poraz na izborima 30. avgusta 2020. pozvao da bude ministar ekonomskog razvoja.
Tada je govorio da će dati sve od sebe da svoje moralne vrednosti usvojene u porodici, kao i znanje stečeno da svetskim univerzitetima i profesionalno iskustvo ostvareno u najvećim evropskim organizacijama stavi u funkciju ekonomskog razvoja Crne Gore.
Lokalni izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
REGION
DPS poražen u Podgorici, izgubio i u drugim gradovima - preliminarni rezultati lokalnih izbora
U njegovoj biografiji na Vikipediji stoji da je rođen 1986. u Titogradu, današnjoj i nekadašnjoj Podgorici, da je završio studije ekonomije na Univerzitetu Crne Gore u istom gradu kao student generacije, kao i da je dobitnik brojnih priznanja.
Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu.
Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade. Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dĺo tima za upravljanje rizikom, zatim u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope.
Slavlje na crnogorskim ulicama posle poraza DPS na lokalnim izborima - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
REGION
„Veseli se srpski rode“: Proslava pada DPS-a u Crnoj Gori /video/
Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.
U glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu unapređen je 2018. godine.
Pokret „Evropa sad“ Milatović je, zajedno sa Milojkom Spajićem, bivšim ministrom finansija u vladi Zdravka Krivokapića, osnovao pre svega četiri meseca, što ovu organizaciju čini najmlađom na crnogorskom političkom nebu.
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
REGION
Spajić i Milatović za pad crnogorske vlade i nove izbore
Pokret je nazvan po ambicioznom reformskom programu koji su Milatović i Spajić osmislili. Kada je promovisan na prelazu iz 2020. na 2021. godinu, ovaj program je podrazumevao povećanje minimalnih zarada na 450 evra, kao i povećanje prosečne neto zarade na 750 evra, kao i smanjenje poreskih opterećenja na zarade sa 39 na 21 odsto tako što bi, između ostalog, obavezno zdravstveno osiguranje postalo dobrovoljno.
Spajić i Milatović tada su govorili da od Crne Gore žele da naprave novi Luksemburg, a u danima pred lokalne izbore bili su najbolje ocenjeni političari na crnogorskoj političkoj sceni.
Neposredno pred lokalne izbore, Milatović je u medijima predstavljen kao čovek „bez mrlje u karijeri i životu“, pristojan i porodičan čovek, koji potiče iz porodice koja je i po ocu i po majci poznata samo po dobru, kao lidera i timskog igrača, koji, kako se navodi, od saradnika uvek izvuče najbolje i najviše.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
REGION
Novi pokret u Crnoj Gori: Bivši ministri sa „Evropom sad“ izlaze na lokalne izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala