- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DPS poražen u Podgorici, izgubio i u drugim gradovima - preliminarni rezultati lokalnih izbora

© Foto : Ustupljeno SputnjikuLokalni izbori u Crnoj Gori
Lokalni izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Glavna vijest sa održanih lokalnih izbora u Crnoj Gori je da je prema nezvaničnim rezultatima DPS izgubio Podgoricu, Evropa sad , DF i Demokrate mogu da formiraju vlast i bez URE. DPS, prema preliminarnim rezultatima, neće više biti na vlasti ne samo u glavnom gradu nego i u drugim opštinama u zemlji.
Koalicija Svi za naš grad osvojila je 38,1 odsto glasova na izborima u Podgorici ili 24 mandata, a pokret Evropa sad 21,7 odsto što je 13 mandata, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta. Kako je objavljeno na sajtu CDT-a, koalicija za Budućnost Podgorice osvojila je 18,2 odsto, odnosno 11 mandata. Koaliciju Idemo ljudi podržalo je 10,8 odsto građana 11 mandata, a URA-u i Civis 6,4 odsto ili četiri mandata.
Prema podacima CDT-a, ispod cenzusa su Socijalistička narodna partija, Pokret Preokret i Svetosavska.
U glavnom gradu ukupno je glasalo 69,3 odsto upisanih birača.
To je veća izlaznost u odnosu na 2018. godinu kada je glasalo 64,4 odsto, a manja u odnosu na 2020. kada je biračko pravo iskoristilo 81,1 odsto birača.
Andrija Mandić je sinoć saopštio iz izbornog štaba Demokratskog fronta u Podgorici da je sa DPS-om u Crnoj Gori gotovo. On je kazao da je u pola izbornog procesa Zeta su odvojili od Podgorice. Da je Zeta ostala u Podgorici, kaže Mandić, Jelena Borovinić Bojović bude gradonačelnica. Kazao je da je ipak dobro što se Zeta odvojila, jer sada DF i tamo ima apsolutnu vlast. Poručio je da se nakon poraza DPS-a stiču uslovi za pomirenje pravoslavne Crne Gore.
U štabu Pokreta Evropa sad u Podgorici se već slavilo, a lider te partije Milojko Spajić je kazao da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik Podgorice.
Predsjednik URE Dritan Abazović je kazao da čestita građanima širom Crne Gore slobodu i pobjedu, a poraz Bemax koalicije.
Stevo Muk iz Instituta Alternativa je kazao da su ovi lokalni izbori pokazali trend velikog pada DPS-a.
Analitičar Miloš Bešlić je kazao da je izvjesno da DPS nema razloga za slavlje, a da Pokret Evropa sad ima. On je kazao da prema ovim izborima Denmokrate nemaju razloga za zadovoljstvo, dok DF ima razloga da bude zadovoljan. On je kazao da su izbori i uspjeh Pokreta Evropa sad pokazao da građani žele nova lice.
I gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je priznao da nije zadovoljan sa rezultatom koalicije na čijem je bio čelu, bez obzira što pojedinačno ima najviše glasova.
U Pljevljima, DF je osvojio 36 odsto, Demokratska Crna Gora 22 odsto, Evropa sad 12 odsto, DPS 22 odsto. DF bi trebalo da ima 13 mandata, Demokratska Crna Gora osam, DPS sedam, Evropa sad četiri i URA-SNP dva. SPP nije prešla cenzus.
Na Žabljaku prema podacima Demokrata, DPS je osvojio 11 mandata, Durmitorska inicijativa 6, Demokrate i koalicija Za budućnost Žabljaka po 5 , CNP 2, a Prava Crna Gora 1.
Lista DF-a u Budvi koju predvodi Milo Božović je osvojila je apsolutnu pobjedu u prijestonici crnogorskog turizma. Osvojili su 18 mandata, lista oko DPS osvojila je devet mandata. SDP jedan, Demokratska Crne Gora četiri mandata, URA jedan mandat.
DPS je izgubio i izbore u Kolašinu. Tamo Demokrate sa koalicijom imaju većinu.
U Plužinama tradicionalno je pobijedio SNP.
Od 23 biračka mjesta u Šavniku pet su zatvorena i na njima će glasanje biti opet organizovano.
Predsjednik opštine Nikšić i funkcioner DF-a Marko Kovačević objavio je broj osvojenih glasova koalicija u Šavniku.
"Koalicija "Za budućnost Šavnika", osvojila je 523 glasa, Demokrate - 88 glasa, DPS - 493 glasa. Šavnik je izabrao budućnost!", naveo je Kovačević.
U Danilovgradu, Evropa sad osvojila je devet mandata i poručila da neće u koaliciju sa DPS-om.
U tom gradu, prema podacima Demokratske Crne Gore, pokazuju sljedeće rezultate: DPS 27,1 odsto, Ujedinjena-Prava 3, Evropa sad 22,91, Demokrate 12,51, SDP 3,96, URA 5,25, Preokret 3,21, SNP 3,5, DF 14,75.
U Tivtu kolacija koja je suprotstavljena DPS-u ima više mandata.
Koalicija okupljena oko DPS-a u Bijelom Polju je osvojila18 mandata, Bošnjaci pet, a ostale stranke 14 mandata.
DPS, SD, SDP je vjerovatno pobijedila u Plavu.
U Baru iz SDP-a tvrde da je procrnogorski blok odnio pobjedu.
U Rožajama je pobijedila koalicija oko Bošnjačke stranke.
Slavlje na crnogorskim ulicama posle poraza DPS na lokalnim izborima - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
REGION
„Veseli se srpski rode“: Proslava pada DPS-a u Crnoj Gori /video/
Glasanje u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
REGION
Lokalni izbori: DPS izgubio Podgoricu, Evropa sad, DF i Demokrate mogu da formiraju vlast
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala