Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šolc i Makron dali Kurtiju rok

© Foto : Youtube/Élysée/PrintscreenAljbin Kurti i Emanuel Makron u Parizu
Aljbin Kurti i Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju dat je rok da odgovori francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici, rekao je Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi.
Bisljimi je rekao da zna sve detalje, ali da je ćutao o tome šta predlozi sadrže. Upitan da li se Pariz i Berlin obavezuju na sporazum koji ne podrazumeva priznanje, Bisljimi je rekao da bi „nosioci trebalo da govore o tome kada smatraju da je pravo vreme za razgovor“ i da on nije deo tih razgovora.

Makronovi i Šolcovi savetnici doneli plan

„Kada su došli, sastali su se jedan na jedan sa gospodinom Kurtijem“, izneo je Bisljimi.
Dva savetnika za spoljnu politiku nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jens Pletner i Emanuel Bon bili su 9. septembra u Prištini, a potom nastavili za Beograd sa predlozima.
Bisljmi je govoreći sinoć za prištinske medije rekao da je Aljbin Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-nemački predlog.
„Ako bi se u ovom trenutku izašlo sa bilo kojim elementom u javnost, mislim da bi to bilo kontraproduktivno i štetno“, rekao je Bisljimi.
On je naveo i da veruje da je dokument koji su objavili pojedini mediji u Albaniji, navodeći kako se radi o predlozima koje su Beogradu i Prištini dostavili Nemačka i Francuska, „spisak želja sastavljen, možda u Srbiji“, ali da to nije onaj koji je kod Kurtija ili Vučića.
„Ne znamo šta je prezentovano gospodinu Vučiću. To što je Vučić izjavio nije tačno“, dodao je Bisljimi.

Postoji rok za odgovor

Ukazao je da su dva savetnika ostavila rok za odgovor, ali nije naveo koliko vremena ima Kurti i da li je odgovor poslat.
„Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada mu je traženo da ga pošalje. Rok postoji“, rekao je potpredsednik privremene prištinske vlade.
O predlozima Nemačke i Francuske već nekoliko nedelja se raspravlja u javnosti. Priština je prvobitno bila rezervisana prema navodima u medijima koji su govorili o „non-pejperu“ Nemaca i Francuza, a sadrži elemente sporazuma koji bi se postigao sledeće godine i ne tiče se priznavanja Kosova od strane Srbije odmah, prenosi Kosovo onlajn.
Postojanje nemačko-francuskog predloga potvrdila je prvo ministarka u Kurtijevoj vladi Donika Gervala, a potom i sam Kurti. On je u ponedeljak u Gnjilanu rekao da „ideje kruže“, ne samo u Parizu i Berlinu, već i u Vašingtonu, Briselu, Rimu, Prištini i Beogradu.
„Postoji francusko-nemačka inicijativa koja želi da da još više moći gospodinu Lajčaku, kao i kontinuirana američka podrška. Razgovara se o različitim modelima, ali nema ništa konačno, a još manje odlučujuće“, rekao je Kurti u ponedeljak u Gnjilanu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
SRBIJA
Vučić: Odbio sam da primim papir koji su mi doneli iz EU, takozvano Kosovo ne može u UN
Predsednik Srbije Aleksandara Vučić, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuel Bone i Jens Pletner - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SRBIJA
„Neće biti priznanja Kosova“: Vučićeva poruka sa sastanka sa izaslanicima EU, Francuske i Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala