Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Odbio sam da primim papir koji su mi doneli iz EU, takozvano Kosovo ne može u UN

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o takozvanom novom okviru pregovora Beograda i Prištine, rekao da su savetnici predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca i predstavnik EU Miroslav Lajčak njemu doneli papir koji je on odbio da primi, iako ga je pročitao.
"Znam šta su bile nečije ideje. Kada sam govorio o novoj arhitekturi nisam nikoga lagao. Oni su posle sami potvrdili sve što sam rekao, kada je (portparol EU) Peter Stano rekao da su nam potrebni paralelni pregovori. Ja sam dovoljno iskusan i dovoljno politički veteran da ne uzmem taj papir. Taj papir sada čeka da ga uzmem, ali ja ne mogu, glava me boli", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da ne postoji nikakva šansa da pustimo tzv. Kosovo u UN.
,"Ljudi misle da je to samo nekome opsovati majku i idemo dalje. Ali moramo da razmišljamo šta ćemo jesti. Oni su stvari postavili jasno, i kažu da je Putin izgradio zid, i traže da se svrstamo na nečiju stranu. Ali mi ne želimo da budemo pored bilo kakvog zida. To sve dodatno komplikuje našu situaciju. Ne živimo na nekom mirnijem mestu, već na raskršću puteva", istakao je Vučić.
On kaže da bi bilo problema i kada bismo prihvatili predlog Zapada, i biće ih ako ne prihvatimo.
"Ako prihvatimo taj predlog, to znači da više nikada nećemo moći da izbacimo Prištinu iz UN, iako se ne traži formalno priznanje. Ako je to mali problem, ja ne znam koji bi mogao biti veći. Ako ne prihvatimo, kao što kažu Hrvati jutros, Vučić i Srbija će biti izolovani. Ne mislim da je to lako, ali ne vidim drugu mogućnost. Sve ima svoje posledice, kao i ono što smo izgubili 1999, 2004, 2008... Vrlo komplikovano vreme je pred nama, i moraćemo da donosimo važne odluke", dodao je Vučić.
"Nastavićemo da radimo svoj posao, a Albanci će nastaviti da rade svoj posao. Teška je naša pozicija", naveo je Vučić.
"Naš stav je da se borimo za našu zemlju, znamo našu poziciju", rekao je Vučić za televiziju Pink.
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
SRBIJA
Albanski mediji: Detalji plana Makrona i Šolca za Kosmet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala