- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Tor-M2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Berlin predao Kijevu PVO sistem IRIS; U Hersonskoj oblasti suzbijeni pokušaji kontraofanzive

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 230. dan. Ukrajinski mediji javljaju da od jutros vazdušna opasnost ponovo važi širom Ukrajine, eksplozije odjekuju u Odeskoj, Vinickoj i Rovenskoj oblasti, Krivom Rogu, Kijevu, Lavovu, Ternopolju i drugim gradovima. Rusija upozorila SAD na opasnost od nekontrolisane eskalacije situacije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:30 11.10.2022
U centru Kijeva srušen spomenik Puškinu.
Kako pišu ukrajinski mediji, demontaža spomenika posvećena je pripadniku Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim „Buk“ koji je likvidiran u maju 2022. godine.
20:53 11.10.2022
Ministarstva spoljnih poslova Alžira, Bahreina, Egipta, Jordana, Iraka, Saudijske Arabije, Sudana, Libana, UAE, Omana i Palestine pozivaju svoje građane da što je pre moguće napuste teritoriju Ukrajine zbog mogućeg pogoršanja situacije u ovoj zemlji.
19:21 11.10.2022
19:03 11.10.2022
Prvi sistemi PVO „Nasams“ biće isporučeni Ukrajini „u najskorije vreme“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Usrdno radimo na tome da im isporučimo prva dva sistema 'Nasams'. Smatramo da smo na putu da ih predamo u najskorije vreme“, rekao je Kirbi, ne navodeći tačan datum.
Takođe je dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti isporuka „dodatnih sredstava PVO“ Ukrajini.
18:57 11.10.2022
Do prekida u snabdevanju strujom došlo je u Hmeljnickoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Lavovskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.
Restrikcije struje počele su u Kijevu, gde se primećuje i prekid interneta, kao i veza mobilne telefonije.
18:24 11.10.2022
U Lavovu su izbačene iz stroja četiri trafostanice za čiju će sanaciju biti potrebni meseci, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj.
On je ranije rekao da je 30 odsto grada bez struje nakon napada.
Lokalni mediji javljaju da je u gradu u prekidu mobilna telefonija.
18:13 11.10.2022
Ministri odbrane Turske i Rusije: Uspostaviti mir i stabilnost u regionu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i njegov turski kolega Hulusi Akar su u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.
„Tokom razgovora je ministar Akar razmotrio sa ruskim kolegom bilateralna i regionalna pitanja odbrane i bezbednosti, između ostalog i situaciju u Ukrajini i Siriji. Naglašena je važnost hitnog prekida vatre kako bi se sprečile dalje ljudske žrtve i uspostavili mir i stabilnost u regionu“, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.
Osim toga, posebna pažnja je posvećena temi prevoza žita iz ukrajinskih luka i naglašeno da je Turska spremna da doprinese osiguranju mira u regionu.
Ministri su razgovarali i o situaciji u Siriji i istaknuto je da je glavni priroritet Ankare prevencija terorističkih pretnji i neutralizacija terorističkih organizacija.
18:06 11.10.2022
Ruske specijalne snage uništile su ukrajinske trupe u blizini grada Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici. Na snimku se vidi uništavanje koncentrisanje ljudstva protivnika protivtenkovskim vođenim raketama „Kornet“.
Nekoliko ukrajinskih vojnika je ubijeno, a drugi su zadobili ozbiljna ranjavanja.
17:56 11.10.2022
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Pobeda Rusije u sukobu u Ukrajini biće poraz NATO-a
17:55 11.10.2022
17:54 11.10.2022
Nemačka je predala Ukrajini prvi od četiri sistema PVO „IRIS-T SLM“ koje je obećao Berlin, saopštio je časopis „Špigl“.
Kako se navodi u tekstu, predaja naoružanja izvršena je u utorak nedaleko od poljsko-ukrajinske granice. Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će takve sisteme isporučiti ukrajinskoj strani početkom juna. Predaja je prvobitno bila zakazana za novembar. Očekuje se da će preostala tri sistema biti poslata u Kijev tek sledeće godine, a konkretni datumi još nisu poznati.
16:59 11.10.2022
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Rusija će oštro odgovoriti na svaki napad na ključnu infrastrukturu
16:44 11.10.2022
16:39 11.10.2022
Ukrajinske snage granatiraju Energodar, zabeleženo je više od 20 napada na industrijsku zonu, Zaporošku termoelektranu i obalu, saopštila je administracija grada.
„Oružane snage Ukrajine izvršile su artiljerijski napad duž obale, kao i delove industrijske zone Energodara. U ovom trenutku vojno-civilna administracija Energodara saopštava o više od 20 artiljerijskih napada na delove industrijske zone, Zaporoške termoelektrane i obalskog dela Energodara“, navodi se u saopštenju administracije na Telegramu.
Kako se navodi, napad je izveden sa suprotne strane Dnjepra, pretpostavlja se – iz američkih haubica M777 kalibra 155 mm.
16:12 11.10.2022
U Hersonskoj oblasti suzbijeni pokušaji kontraofanzive ukrajinskih snaga
Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti su propali, izjavio je v. d. gubernatora ovog regiona Vladimir Saljdo.
„Svakom kontraofanzivom (Oružanih snaga Ukrajine) pokušavaju nešto da urade, ali ne uspevaju i jednostavno gube ljude. Šteta što bacaju ljude u takav masakr, a mi smo primorani da odgovaramo na njih“, rekao je političar.
On je naglasio da su se ukrajinske trupe zaustavile na onim granicama sa kojih su pokušali da napreduju u region.
16:00 11.10.2022
Mediji: Zemlje G7 nisu predložile konkretne mere za pomoć Kijevu
U izjavama G7 nema konkretnih koraka u cilju pomoći Ukrajini nakon nedavnih raketnih napada, piše agencija Blumberg.
„Zemlje nisu predložile neke konkretne mere ili oružje“, navodi se u saopštenju.
Pritom, one su obećale da će Kijevu dostaviti „finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu podršku onoliko koliko im je potrebno“.
Takođe, zemlje članice G7 su upozorile Moskvu da će za svaki napad na zapadnu infrastrukturu uslediti jedinstven i odlučan odgovor.
14:46 11.10.2022
14:45 11.10.2022
Kanada šalje u Poljsku 40 vojnih inženjera za obuku ukrajinskih vojnika
Kanada će uputiti u Poljsku 40 pripadnika inženjerskih vojnih jedinica radi obuke ukrajinskih vojnika, saopštila je kanadska ministarka nacionalne odbrane Anita Anand novinarima u Varšavi.
„U narednih nekoliko sedmica Kanada će u Poljsku poslati 40 vojnih inženjera koji će obučavati Ukrajince“, rekla je ministarka.
Prema njenim rečima, ukrajinski vojnici će biti obučavani da uklanjaju mine i da prepoznaju eksplozivne naprave.
14:40 11.10.2022
Elektrosnabdevanje u Kijevu stabilizovano
Elektrosnabdevanje u Kijevu je stabilizovano, u utorak nije bilo havarijskih isključenja električne energije, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
„Havarijsko-spasilačke službe Kijeva rade danonoćno u pojačanom režimu. Ipak, ako bude neophodno da se uravnoteži energetski sistem, po nalogu glavnog dispečera državne energetske kompanije 'Ukrenergo', raspored havarijskih isključenja će biti primenjen“, napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.
On je naveo da isključenja električne energije neće važiti za medicinske ustanove i komunalna preduzeća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala