- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija će oštro odgovoriti na svaki napad na ključnu infrastrukturu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Rusija će oštro odgovarati na svaki napad na kritičnu civilnu infrastrukturu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Kako je naglasio predsednik Rusije (Vladimir Putin), odgovor naše zemlje na sve terorističke napade i diverzije protiv ruskih objekata važne civilne infrastrukture biće oštar po svojim razmerama i u skladu sa nivoom pretnji koje predstavlja Rusiji“, rekla je ona.
Zaharova smatra da je cilj predstavnika kijevskog režima da stalno dobijaju poklone u vidu sredstava i novca od zapadnih pokrovitelja.
„(Predstavnici kijevskog režima) prešli su na taktiku uništavanja svega što ih sprečava da postignu svoj cilj. Šta je njihov cilj? Da beskonačno dobijaju poklone, novac, resurse i obećanja još većim materijalnim dobrima od (zapadnih) pokrovitelja, da rade ono što im je rečeno i da povremeno improvizuju“, napomenula je diplomata.
Ona je podsetila da su predstavnici kijevskog režima na vlast došli „krvavim protivustavnim prevratom“.
„Oni su odavno prestali da kriju svoju suštinu iza nekih zakona koji se, kako veruju, mogu bukvalno svaki čas menjati, čime su se i bavili dugi niz godina“, zaključila je ona.

O diverziji Krimskog mosta

Kijev je u početku bio ponosan na svoju umešanost u eksploziju na Krimskom mostu, a onda je, pod uticajem Vašingtona, počeo kukavički da to poriče.
„U Kijevu su u početku likovali i otvoreno hvalili, kako to nazivaju, briljantan rad Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Razmetali su se sposobnošću ove strukture da nanosi Rusiji, kako su rekli, osetljive udare. Pamtimo sve te tvitove, objavljivanja na društvenim mrežama, na sajtovima, videli smo kako su se ljudi slikali ispred plakata sa eksplozijom na Krimskom mostu“, rekla je ona.
Zaharova je skrenula pažnju na to da se kasnije, pod uticajem Vašingtona – onih koji nadgledaju i sponzorišu kijevski režim – promenila taktika ukrajinskih vlasti: „počeli su kukavički da negiraju ono što su uradili i prebacuju krivicu“.
Ona je objasnila da im je nakon praktično pola dana Vašington očigledno „dao packe, setivši se da se, ipak, države koje se nalaze u okviru međunarodnopravnih odnosa i dalje razlikuju od kvazidržavnih terorističkih formacija“, primetio je diplomata.
Zaharova je dodala da Zapad vrši neviđeni pritisak na međunarodnu zajednicu, zahtevajući da druge zemlje zatvaraju oči pred zločinima kijevskog režima.
Prema njenim rečima, Moskva je svesna šta će SAD i druge zapadne zemlje raditi „kako bi se stvorila iluzija“ i brojni zločini ukrajinske strane ne bi došli „u vidno polje upravo tih institucija za ljudska prava, struktura i javnih ličnosti“.
„Oni ne samo da slepo prikrivaju svedozvoljenost i nekažnjivost kijevskog režima, već to zahtevaju i od drugih, vršeći na njih neviđeni pritisak. Pod ovim uslovima postoji samo jedna varijanta – da se nastavi specijalna vojna operacija sa navedenim ciljevima. Svi ciljevi i zadaci, kako je rusko rukovodstvo više puta govorilo, biće ispunjeni“, istakla je ona.

Kijevski režim odavno koristi terorističke metode

Portparolka je primetila da Zapadne zemlje nisu oklevale da čestitaju Kijevu na dizanju u vazduh Krimskog mosta, što je dokazalo direktnu umešanost Ukrajine u taj teroristički napad.
Oni su počeli da čestitaju kijevskom režimu na uspešno izvršenom terorističkom napadu.
„Kijevski režim odavno i aktivno koristi terorističke metode u političke svrhe i za obračun sa protivnicima. To se ne radi samo na teritoriji drugih država, zapravo, krenuli su od sebe, od svojih građana, sa svojih tadašnjih teritorija“, dodala je Zaharova.
Ona je ocenila da poslednja dejstva Kijeva sprovode na način najgorih terorističkih ćelija.
Ona je naglasila da se Kijev dugi niz godina snabdevao zapadnim novcem, oružjem i da je uživao ogromnu informacionu i političku podršku. Prema njenim rečima, sada je kijevski režim dobio to isto od Zapada „za bezakonje počinjeno na apsolutno način najgorih terorističkih ćelija“.
Portparolka je istakla da aktuelni teroristički napadi Ukrajine nisu izuzetak, već nastavak politike koja decenijama dominira teritorijom ove zemlje.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin eksploziju na Krimskom mostu 8. oktobra nazvao terorističkim napadom iza kojeg stoje ukrajinske specijalne službe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala