- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stoltenberg: Pobeda Rusije u sukobu u Ukrajini biće poraz NATO-a

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Pobeda Rusije u konfliktu u Ukrajini biće poraz NATO-a, izjavio je Stoltenberg uoči sednice ministara odbrane zemalja Alijanse koja će se održati 12. i 13. oktobra u Briselu.
„Važno je da Ukrajina pobedi, jer ako Putin pobedi, to neće biti samo veliki poraz za Ukrajinu, nego i poraz za sve nas, jer će svet učiniti opasnijim, a nas će učiniti ranjivijim pred ruskom agresijom“, rekao je on.
NATO treba da bude spreman za dug rat u Ukrajini i za pružanje pomoći Kijevu, dodao je generalni sekretar Alijanse.

NATO razmatra jačanje pomoći Ukrajini

Ministri odbrana zemalja članica NATO-a će u Briselu razmotriti jačanje pomoći Ukrajini, napomenuo je generalni sekretar.

„Povećali smo podršku Ukrajini kako bi ona mogla sebe da štiti i oslobađa teritorije od ruske okupacije“, rekao je on.

Stoltenberg je dodao i da NATO nastavlja da prati ruski nuklearni potencijal i da ne vidi neke promene na tu temu, ali da nastavlja da prati situaciju. Istakao je da će NATO uskoro održati planirane vežbe nuklearnih snaga obuzdavanja i da smatra da je to put u sprečavanju eskalacije.
Generalni sekretar NATO-a rekao je da podržava najavu o isporuci sistema protivvazduhoplovne odbrane Ukrajini i naveo da računa i na dalju podršku.

„NATO nije strana u sukobu, ali naša podrška igra ključnu ulogu. Saveznici su jedinstveni u podršci Ukrajini. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov će nam se sutra pridružiti na zasedanju kontakt grupe o Ukrajini koju predvode SAD, kao i na večeri ministara odbrana NATO-a. Razgovaraćemo o najhitnijim stvarima koje su potrebne Ukrajini. Pozdravljam nedavne izjave saveznika o potrebi pružanja Ukrajini savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane i druge tehnike i uskoro očekujem isporuke“, rekao je Stoltenberg.

Osim toga, pozvao je Belorusiju da se uzdži od učešća u konfliktu u Ukrajini.
Naveo je da će na sastanku u Briselu biti reči i o zaštiti kritične infrastrukture nakon diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Prethodno je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio za Sputnjik da će zbog sve veće uključenosti Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u sukob u Ukrajini Rusija morati da pređe na kontramere i upozorio na opasnost od nekontrolisane eskalacije.
Podsetimo, SAD i njihovi saveznici nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem. Moskva je više puta saopštavala da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transportna vozila koja prevoze oružje postaju zakonski cilj ruskih snaga.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Snabdevanje Ukrajine PVO sistemima neće promeniti ruske ciljeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala