- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri G7 usvojili zajedničko saopštenje: Za Ukrajinu – podrška, za Rusiju – osuda i upozorenje

Pratite nas
Lideri zemalja G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan) nakon samita u onlajn-formatu usvojili su zajedničku izjavu o situaciji oko Ukrajine, objavila je pres-služba nemačke vlade nakon virtuelnog samita lidera G7.

„Osuđujemo namerne korake Rusije usmerene na eskalaciju, uključujući delimičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku koja ugrožava globalni mir i bezbednost. Ponavljamo da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije imati ozbiljne posledice“, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 podržavaju „mirno rešavanje sukoba Ukrajine sa Rusijom“, iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije potpisao ukaz o nemogućnosti pregovora sa predsednikom Rusije.
Zemlje G7 osuđuju i nedvosmisleno odbacuju ruski „nezakonit pokušaj aneksije Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, pored Autonomne Republike Krim i Sevastopolja“. Oni navode da nikada neće priznati „lažne referendume koje Rusija koristi kako bi to opravdala“.
Lideri G7 iskazali su nameru da nastave da podržavaju akcije Ukrajine u sukobu.
„Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu pomoć Ukrajini i čvrsto ćemo je podržavati dokle god bude bilo potrebno. Nameravamo da pomognemo Ukrajini da podmiri svoje potrebe tokom pripreme za zimu“.
Takođe su istakli da pružaju „punu podršku nezavisnosti Ukrajine i njenom suverenitetu u okviru međunarodno priznatih granica“.
„U skladu sa međunarodnim pravom, posebno u skladu sa Poveljom UN, Ukrajina ima zakonito pravo da se brani od ruske agresije i da uspostavi potpunu kontrolu nad svojom teritorijom u skladu sa međunarodno priznatim granicama“, navodi se u dokumentu.
Zemlje G7 takođe su apelovale na Minsk da „prestane da pomaže“ Moskvi u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Objava o formiranju zajedničke vojne grupacije sa Rusijom predstavlja najnoviji primer saučesništva beloruskog režima. Ponovo pozivamo Lukašenkov režim da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu", navodi se u dokumentu.
Lideri država G7 nameravaju da nastave sa sankcionom politikom protiv Rusije i onih koji je podržavaju u situaciji oko Ukrajine.
Takođe su izrazili duboku zabrinutost zbog namernih oštećenja gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
„Odlučno osuđujemo svako namerno uništavanje kritične infrastrukture. Pozdravljamo istrage koje su u toku“, ističe se u saopštenju.
Lideri G7 su poručili da će „delovati u tesnoj koordinaciji kako bi eliminisali negativan uticaj ruske agresije na globalnu ekonomsku stabilnost, između ostalog i nastavkom saradnje u cilju osiguravanja energetske bezbednosti“.
Zemlje G7 smatraju da u procesu posleratne obnove Ukrajine treba, između ostalog, koristiti ruska sredstva.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski se obratio G7: Ukrajina ne planira vojne akcije protiv Belorusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala