- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici artiljerijskog odreda Vagner pored haubice D30 kalibra 122mm - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage „Himarsima“ gađale silose u Zaporoškoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini traje 229 dana. Incident na Krimskom mostu bio je teroristički napad, izjavio predsednik Rusije. Kijev gomila strane plaćenike u Zaporoškoj oblasti. Širom Ukrajine odjekuju eksplozije, ukrajinski mediji prenose da su raketni napadi zabeleženi u Kijevu, Lavovu, Dnjepropetrovsku, Odesi i drugim gradovima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:09 10.10.2022
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Generalna skupština UN odbila tajno glasanje o rezoluciji o referendumima
21:52 10.10.2022
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Pozivi Vašingtona na mirovne pregovore o Ukrajini ─ licemerje
21:11 10.10.2022
21:08 10.10.2022
Predstavnici ministarstava odbrane SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije razgovarali su o podršci Ukrajine pred predstojeći sastanak ministara odbrane NATO-a, saopštio je Pentagon.
„Oni su naglasili značaj jedinstva i uverili u nepokolebljivoj podršci ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, navodi se u saopštenju.
Predstavnici su takođe razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, u Africi i Indopacifičkom regionu.
20:48 10.10.2022
Evropska unija poziva na dijalog sa Rusijom o Ukrajini, a Krim se više ne pominje kao „anektirana teritorija“, prenosi list „Eu Observer“, koji je došao u posed najnovijeg nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o Rusiji.
▪ Rezolucija naglašava potrebu „dijaloga, pregovora, posredovanja i drugih mirnih sredstava za rešavanje sukoba u Ukrajini“.
▪ U nacrtu rezolucije je navedeno da je Rusija anektirala Krim. U konačnoj verziji od 7. oktobra o Krimu nema ni reči.
▪ Inicijatori rezolucije su zabrinuti što zemlje koje ne pripadaju Zapadu nisu podržale prethodne rezolucije. Osim toga, primećuje se „umor“ mnogih zapadnih zemalja od sukoba.
▪ Zapadne zemlje su izračunale: Na poslednjoj Generalnoj skupštini UN 92 lidera država ili uopšte nisu govorili o sukobu u Ukrajini, ili su govorili, ali nisu žigosali Rusiju.
Glasanje o novom nacrtu rezolucije održaće se u sredu. Rusija insistira da ono bude tajno, jer će u suprotnom zemlje biti podvrgnute pritiscima Zapada.
18:30 10.10.2022
Ukrajinske trupe izvele su napad na silose u Zaporoškoj oblasti, jedna osoba je ranjena, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.
„Dva silosa sa žitom našla su se pod vatrom ukrajinskih nacista. U toku je preciziranje količine izgorelog žita. Jedan od meštana je teško ranjen, ukazana mu je lekarska pomoć i trenutno je u stabilnom stanju“, napisao je Rogov na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, napad na civilne objekte izveden je iz američkog višecevnog bacača raketa „Himars“.
18:16 10.10.2022
Planirano je da svi radovi na opravci Krimskog mosta budu završeni u roku od mesec i po dana, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.
17:31 10.10.2022
Zaporoška nuklearna elektrana ​​nastavlja da radi na dizel-generatore, u elektrani nema vanrednih situacija, radijacioni fon je normalan, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, u toku je remont visokonaponskih dalekovoda koje su oštetile ukrajinske trupe.
„Posle njihove popravke, ako ukrajinske trupe prestanu da granatiraju, biće moguće pokrenuti energetske blokove i početi sa snabdevanjem struje“, naglasio je Rogov.
Ranije su ukrajinske trupe oštetile poslednji dalekovod koji povezuje Zaporošku nuklearku sa ukrajinskim energetskim sistemom. Stanica je prešla na automatski rad na dizel-generatore.
17:23 10.10.2022
Incident na Krimskom mostu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Na Krimskom mostu će biti zamenjena dva železnička raspona
16:50 10.10.2022
Pušilin: Snage DNR napreduju u ugljedarskom i marjinskom pravcu
Uočava se izvesno napredovanje snaga Donjecke Narodne Republike u pravcu Ugljendara i Marjinska, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.
„Što se tiče ugljedarskog pravca, veoma ozbiljno radi operativno-ratna taktička formacija ‘Kaskad’, momci zaista napreduju u teškim uslovima… Na ugljedarskom pravcu takođe radi i rudarska divizija. Što se tiče marjinskog pravca – vidimo određeno napredovanje“, rekao je Pušilin.
Pušilin je dodao da „postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke. Krećemo se u pravcu Pervomajskog“.
„Sve u svemu, po današnjim događajima vidimo da se pristupi menjaju i to će se odraziti i na oslobađanje teritorije republike u celini“, ocenio je on.
16:29 10.10.2022
Austrijski kancelar Karl Nehamer - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Austrijski kancelar pozvao Rusiju i Ukrajinu na pregovore
16:13 10.10.2022
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da su planovi beloruske vojske defanzivne prirode, ali da će u slučaju agresije na zemlju odgovor biti trenutan i oštar.
„Naši planovi su odbrambeni. U slučaju da nas napadnu. Ako bar jedan metar beloruske zemlje bude podvrgnut agresiji. Kako je rekao glavnokomandujući (predsednik Belorusije), odgovor će biti trenutan i oštar. Zato još jednom upozoravamo na provokacije. Vi ne želite rat sa nama – ne želimo ga ni mi“, rekao je ministar.
On je takođe upozorio Ukrajinu i zemlje EU susede Belorusije da ako ne budu preduzimali pogrešne korake, neće biti ni rata.
16:10 10.10.2022
Ukrajina stvara utvrđenja na granici sa Belorusijom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.
Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Bondarenko izvršio je inspekciju dela granice sa Belorusijom, proveravajući gotovost jedinica za suzbijanje potencijalne agresije, navodi se na Telegramu Ministarstva.
„Aktivno se stvaraju utvrđenja, jačaju strukturne jedinice, razrađuje se saradnja između bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.
Pojačana je koordinacija između ukrajinskih graničara, predstavnika nacionalne policije i Nacionalne garde u regionima koji se graniče sa Belorusijom. Prema rečima Bondarenka, razmotreni su svi, uključujući i „najnegativniji“ scenariji razvoja događaja kako bi se obezbedio otpor „svih formata invazije“.
15:21 10.10.2022
Dopisnik Sputnjika, koji se nalazi na prvoj liniji fronta u LNR, snimio je borbena dejstva artiljeraca grupe „Vagner“.
15:17 10.10.2022
Oštećenja na nosaču Krimskog mosta biće sanirana do kraja nedelje, izjavio je zamenik ruskog premijera Marat Husnulin.
Husnulin je na sastanku premijera Rusije Mihaila Mišustina i sa vicepremijerima rekao da je analiziranje težine oštećenja još u toku i da ronioci proveravaju nosače mosta.
14:43 10.10.2022
IK Rusije pokreće krivični postupak povodom video-snimka iz Kupjanska
Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene istražni postupak povodom video snimka iz Kupjanska, na kom su prikazana ubistva civila, saopšteno je na Telegram kanalu IK Rusije.
U saopštenju se navodi da će ruski istražitelji preduzeti mere za utvrđivanje okolnosti pogibije civila, kao i svih lica, umešanih u mučenja i ubistva i da će isti krivično odgovarati.
14:20 10.10.2022
Situacija u Hersonskoj oblasti je stabilna, Oružane snage Rusije osiguravaju bezbednost granica regiona, izjavio je u ponedeljak predsednik regionalne vlade Sergej Jelisejev.
14:14 10.10.2022
13:37 10.10.2022
U Luganskoj Narodnoj Republici otkrivena je mreža agenata Službe bezbednosti Ukrajine, koju čine bivši ukrajinski činovnici, rekao je za Sputnjik izvor iz jednog od bezbednosnih resora LNR.
„Otkrivena je mreža agenata ukrajinskih specijalnih službi koju su činili činovnici raznih nivoa. Mreža je korišćena za prikupljanje informacija u interesu ukrajinske specijalne službe, uključujući korekcije za raketne napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte u LNR“, naveo je izvor.
13:25 10.10.2022
Evropska unija ne komentariše teroristički napad na Krimskom mostu
Evropska unija ne komentariše teroristički napad na Krimskom mostu, pošto nema dovoljno informacija i ne veruje podacima istrage iz Rusije, izjavio je u Briselu zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala