- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Pozivi Vašingtona na mirovne pregovore o Ukrajini ─ licemerje

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Pozivi Vašingtona da se pristupi mirovnim pregovorima o Ukrajini su licemerje, prokomentarisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavu portparola Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džona Kirbija.

„Tu nema ničega osim licemerja i loše maskiranog pokušaja da se nastavi sa ratovanjem kako bi nam se naneli ‘strateški porazi’ i to sve iza ovih lažnih poziva na mir“, rekla je Zaharova.

Portparolka je podvukla da se pozivi Vašingtona na mir mogu čuti usred velikih isporuka naoružanja pronacističkom ukrajinskom režimu. Prema njenim rečima, što duže SAD podstiču subverzivne aktivnosti Kijeva, to će biti problematičnija potraga za diplomatskim putevima.
Ranije je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD Džon Kirbi izjavio da je izlaz iz situacije oko Ukrajine potrebno tražiti diplomatskim putem.
Predstavnici Rusije su, međutim, više puta izjavljivali da su spremni za pregovore i pozivali Ukrajinu na njih, ističući da je Kijev taj koji sprečava nastavak dijaloga.
Početkom oktobra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će pregovori sa Ukrajinom morati da sačekaju promenu stava aktuelnog predsednika zemlje ili njegovog naslednika.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Kijev je doneo odluku o „nemogućnosti pregovora“ s Putinom po nalogu Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala