- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija

UŽIVO EU izdvaja još dve milijarde pomoći Kijevu; Energodar bez struje nakon ukrajinskog granatiranja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 226 dana. Ruska vojska oslobodila je Zajcevo u DNR, situacija kod Krasnog Limana i Artjomovska se poboljšala. Zaustavljeno je napredovanje Ukrajinaca na severu Hersonske oblasti iako je Kijev u Zaporožje proteklih dana dopremio više oružja i poslale više vojnika nego tokom čitave operacije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 07.10.2022
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje da je Putin bio u pravu
22:19 07.10.2022
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Stejt department o direktnom učešću u rusko-ukrajinskom sukobu: Nećemo slati naše vojnike u Ukrajinu
21:42 07.10.2022
Oružane snage Rusije imaju sva neophodna sredstva kako bi sve jedinice i svakog vojnika u potpunosti opskrbili svim što je potrebno, kako u zoni specijalne vojne operacije tako i na lokacijama gde se vrši obuka mobilisanih građana, saopštio je zamenik ruskog ministra odbrane, general-pukovnik Viktor Goremikin.
Prema njegovim rečima, nije potrebno otkazivati novogodišnje proslave u pojedinim regionima da bi se sredstva uputila mobilisanim građanima.
Podsetimo, ranije u toku dana u nekim regionima su izneli predlog da se novogodišnje proslave otkažu a da se prikupljena sredstva upute kao podrška mobilisanim građanima.
19:22 07.10.2022
Dalekovod koji obezbeđuje struju za šesti energetski blok Zaporoške nuklearke pretrpeo je oštećenja usled granatiranja, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.
Agencija ne navodi odakle je granatiran dalekovod.
19:17 07.10.2022
Situacija u Hersonskoj oblasti je stabilna a Oružane snage Rusije osiguravaju bezbednost njenih granica, izjavio je premijer regiona Sergej Jelisejev.
19:07 07.10.2022
Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je Francuska spremna da isporuči više haubica tipa „Cezar“ Ukrajini nakon završetka pregovora sa danskim partnerima.
„Trenutno smo u fazi pregovora s našim partnerima u Danskoj kako bi se Ukrajini isporučile haubice ‘Cezar’. Dogovaramo tehničke detalje. Pregovori su skoro završeni. U svakom slučaju, spremni smo da sufinansiramo isporuku nekoliko haubica ‘Cezar’, koje su potvrdile svoju efikasnost u borbama“, izjavio je Makron na konferenciji za novinare na kraju neformalnog sastanka šefova država i Vlada EU u Pragu.
17:24 07.10.2022
Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.
16:20 07.10.2022
U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani počela je da radi „pojačana grupa“ stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštio je generalni direktor te organizacije Rafael Grosi.
Ranije je saopšteno da će novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale.
15:35 07.10.2022
Energodar i okolna naselja ostali su bez struje nakon ukrajinskog granatiranja, saopštile su gradske vlasti.
„Civilno-vojna administracija grada Energodara saopštava da je tokom artiljerijskog napada zabeležena eksplozija u oblasti razvodne stanice u blizini termoelektrane, nakon čega je u celom Energodaru i okolnim naseljima nestala struja“, saopšteno je na Telegram kanalu gradske administracije.
15:16 07.10.2022
London je protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini, britanska vlada to neće dopustiti, bez obzira na sve veći broj britanskih plaćenika u Donbasu i finansijsku podršku koja se nastavlja, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.
„Ovde su protiv toga da Britanija zvanično učestvuje u samom sukobu, to se neće dogoditi, vlada to neće dopustiti, iako sada sve više govore o velikom broju plaćenika u Donbasu“, rekao je Kelin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Ambasador je, takođe, konstatovao da će London nastaviti finansijski i tehnički da podržava Ukrajinu, bez obzira na to što zemlja ima sve manje sredstava za to.
Kelin je dodao, da prema socijalnim anketama, da manje od 50 procenata britanske omladine podržava stav vlade prema Ukrajini, a da je nivo podrške među starijima između 60 do 80 odsto.
15:11 07.10.2022
Narodna milicija LNR prelazi pod borbene ambleme Rusije
Privremeni vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da je u toku proces spajanja Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Ruske Federacije.
„Danas se događa ono što smo tako dugo čekali: spajanje Narodne milicije s Oružanim snagama Rusije, prelazak pod ruske borbene ambleme“, navedeno je u tekstu Pasečnika, posvećenom godišnjici osnivanja odbrambenog resora LNR.
Sedmog oktobra 2014. ukazom lidera LNR ustanički odredi bili su preobrazovani u Narodnu miliciju – odbrambeni resor, čiji je jedan od zadataka zaštita teritorijalne celovitosti republike.
14:42 07.10.2022
Ukrajinska vojska zaustavljena na 140 kilometara od Hersona
Velika količina tehnike i ljudstva naletela je na liniju odbrane u oblasti Davidovog Broda, na oko 140 kilometara od Hersona, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
„Veoma veliko gomilanje tehnike, okupljanje veliko broja ljudi. Po svoj prilici, sve te snage jure ka Hersonu... Sada su krenuli ka Davidovom Brodu, približili se Dnjepru i ušli u vatreni obruč, nastavlja se njihova likvidacija. Pokušavaju da prođu tu deonicu, ali do Hersona je dug put, oko 140 kilometara u ovom trenutku. Sada su nacisti naleteli na ešalonsku liniju odbrane koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije“, rekao je Stremousov za ruski Prvi kanal.
Ukrajinska vojska je pre nekoliko dana pokušala da izvede kontraofanzivu u severnom delu Hersonske oblasti, zauzevši naselja u „sivoj zoni“. Prema navodima regionalnih vlasti, njeno napredovanje je zaustavljeno.
Ministarstvo odbrane Rusije je 2. oktobra saopštilo da je protivnik izvodio aktivna ofanzivna dejstva u pravcu naselja Davidov Brod, ali da je zaustavljen i da je izgubio više od 240 vojnika.
14:30 07.10.2022
Lukašenko: Rusija i Belorusija će razmisliti o odgovoru na nuklearno naoružavanje Poljske
Belorusija i Rusija će razmisliti kako će odgovoriti na opasnost od pojave nuklearnog oružja u Poljskoj, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.
„Već ste čuli saopštenja da su se oni, navodno, već dogovorili: arsenali nuklearnog oružja će premestiti u Poljsku. Razmislićemo. Već smo odlučili, još jednom ćemo razmisliti kako ćemo na to odgovoriti. Ne brinite, sve će biti u redu“, rekao je Lukašenko novinarima tokom neformalnog samita Zajednice nezavisnih država u Sankt Peterburgu, a prenosi agencija „Belta“.
14:12 07.10.2022
Ruski tenkovi na vežbi Istok - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Ofanziva propala - Ukrajinci izgubili preko 300 ljudi u pravcu Nikolajev-Krivi Rog
14:07 07.10.2022
Ukrajinska vojska namerno gađala civilni autobus
Ukrajinske snage namerno su gađale civilni autobus u Hersonskoj oblasti u jutarnjim časovima kada je poginulo najmanje petoro građana, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.
Kako je rekao, ukrajinska vojska je nišanila autobus, s obzirom da je raketa pala na udaljenosti od oko jednog metra od vozila, a najbliži kontrolni punkt nalazio se na udaljenosti od oko 800 metara.
„Govoriti o tome da je pogodak bio slučajan je apsurdno“, dodao je Stremousov.
14:03 07.10.2022
13:20 07.10.2022
Selo Velika Aleksandrovka, u kojem je ukrajinska vojska streljala 16 ljudi, pod kontrolom je stranih plaćenika, izjavio je predstavnik adminstracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
„Ne bih rekao da je selo pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, nego pod kontrolom plaćenika praktično celog NATO-a, koji je sada došao na teritoriju Ukrajine, ne skrivajući svoj zadatak da ubija civile. Već je tu oružje NATO-a, a preodenuta vojska NATO-a je prisutna na teritoriji Hersonske oblasti“, rekao je Stremousov za televizijski kanal „Rusija 24“.
12:31 07.10.2022
U toku priprema za puštanje u rad dva bloka Zaporoške nuklearke
Novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale, saopštio je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.
On je istakao da je u toku priprema za ponovno puštanje u rad petog i šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane.
„Nakon odluke da Zaporoška nuklearka pređe u nadležnost Ruske Federacije, odnosno kompanije 'Rosenergoatom', označena je upravljačka kompanija 'Zaporoška nuklearna elektrana' i imenovano rukovodstvo. Odlučeno je da počnu pripreme za puštanje petog i šestog energetskog bloka u rad“, rekao je Volga za televizijski kanal „Rusija 24“ i dodao da je atomska centrala sada u radnom stanju.
11:43 07.10.2022
General Rustam Muradov imenovan je za komandanta Istočnog vojnog okruga Rusije, saopštio je lider Dagestana Sergej Melikov.
„Heroj Rusije Rustam Usmanovič Muradov imenovan je za komandanta Istočnog vojnog okruga – jednog od najmoćnijih vojnih okruga zemlje po borbenoj snazi“, napisao je Melikov na Telegramu.
11:34 07.10.2022
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
RUSIJA
Erdogan razgovarao sa Putinom: Turska spremna da doprinese miru u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala