- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj: Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje da je Putin bio u pravu

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju govori o njegovom moralnom stanju i ističe ispravnost Putinove odluke o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je u programu „Moskva. Kremlj. Putin“ na kanalu „Rusija 1“ komentarisao jučerašnju izjavu ukrajinskog lidera da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.
„To je apsolutno degutantna izjava, koja sigurno govori o moralnom stanju ukrajinskog predsednika, koje je prepuno veoma opasnih nepopravljivih grešaka, što još jednom ističe ispravnost odluke ruskog predsednika da pokrene specijalnu operaciju u Ukrajini“, rekao je Peskov.
On je naglasio da se niko nije setio da iskritikuje Zelenskog nakon njegove izjave i da su se čuli samo bojažljivi pokušaji da se osudi ton njegovih izjava.

„Bili su neki bojažljivi pokušaji da se, da tako kažem, osudi ton Zelenskog. Oglasile su se Ujedinjene nacije i drugi. Ali, nažalost, niko se nije setio da iskritikuje svog vazala. To je veoma opasno“, istakao je Peskov.

Portparol je istakao da je ukrajinski lider faktički pozvao vodeće svetske države i članice nuklearnog kluba da izvrše preventivni nuklearni napad na Moskvu.
Prema njegovim rečima, Rusija ne može da ignoriše izjave Zelenskog i poziva i lidere drugih zemalja na to.

MIP Rusije će pratiti reakcije zapadnih pokrovitelja Zelenskog

Zamenik šefa ruske delegacije na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Konstantin Voroncov istakao je da je izjava Zelenskog neadekvatna i neprihvatljiva i da će Moskva pratiti kako će njegovi zapadni pokrovitelji reagovati na njegove reči.
„Važno je znati da li je on i u ovom slučaju postupio uz njihovo znanje i saglasnost“, naglasio je Voroncov.
Voroncov je istakao da će Moskva uzeti u obzir reči Zelenskog o preventivnim napadima na Rusiju prilikom usvajanja mera za nuklearno odvraćanje i bezbednost zemlje. On je podsetio da je ukrajinski lider i ranije govorio ili o stvaranju nuklearnog oružja ili o njegovoj primeni.
Po njegovom mišljenju, objašnjenje predstavnika ukrajinske delegacije da Zelenski nije mislio na nuklearne napade, već na sankcije protiv Moskve je „pokušaj Kijeva da se izvuče“ širenjem „političkih insinuacija“ kako bi izgladio efekat izjave ukrajinskog lidera.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je nakon izjave ukrajinskog lidera da Zapad podstiče nuklearni rat. Ona je istakla da bi Moskva želela da od Pariza i drugih zapadnih prestonica čuje procenu nepromišljenog i neodgovornog poziva Zelenskog o preventivnom nuklearnom napadu na Rusiju, a ne konspirološke pretpostavke.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
RUSIJA
Lavrov o izjavi Zelenskog: Kijev stvara rizike od primene oružja za masovno uništenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala