Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Strah od presedana, pobeda za Srbiju: Rampa za još jedno članstvo Prištine

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Priština nije uspela u nameri da se rasprava o njenom prijemu u Savet Evrope uvrsti u dnevni red zasedanja te organizacije, a za to je zaslužna diplomatska ofanziva naše misije pri Savetu Evrope, ali i strah od posledica presedana prijema nepriznate tzv. države, smatra Dubravka Filipovski, član skupštinskog Odbora za spoljne poslove.
U Komitetu ministara zemalja Saveta Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi. Filipovski ističe da je ovo velika pobeda za Beograd ali da ne smemo da se opuštamo.

Strah od presedana

„U ovom trenutku Srbija je uspela da širokom i jakom diplomatskom aktivnošću a pre svega argumentima skine sa agende Komiteta ministara ovo pitanje da se o njemu ne raspravlja i da eventualna odluka Komiteta ministara ne dođe u sam Savet Evrope,“ objašnjava naša sagovornica.
Opasnost, dakle, i dalje postoji, napominje Filipovska, a mi kao država ćemo argumente koje imamo da iskoristimo još jače.
„Dvanaest članica Saveta Evrope ne priznaje takozvanu državu Kosovo, a nijedna teritorija koja ima sličan status nije u članstvu Saveta Evrope i naša će delegacija na jesenjem zasedanju to i ponoviti kao argument,“ navodi ona.
Jasno je da postoji veliki broj zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova, ali postoji i svest šta bi pokretanje procedure za članstvo jednog nepriznatog entiteta značilo.
„To bi bila i opomena i samom Savetu Evrope da prosto ne uvodi presedan jer sve to vuče jedno drugo… Prekršeno je međunarodno pravo u vezi sa sukcesijom Kosova, a sad se ono poteže samo u slučaju Ukrajine ali ne i u slučaju Srbije. Naše je da pre svega pravne argumente uvek koristimo i kada se to sagleda onako kako je naš tim to predočio u Strazburu onda se vidi koji je presedan bio i sam taj pokušaj,“ zaključuje Filipovski.

Velika podeljenost oko ovog pitanja u SE

Šefica Misije Srbije pri Savetu Evrope (SE) Aleksandra Đurović izjavila je da je diskusija o zahtevu takozvanog Kosova za prijem u SE pokazala veliku podeljenost među članicama ove organizacije i ocenila da je ovo bila pobeda Srbije.
„Diskusija o zahtevu takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope pokazala je veliku podeljenost koja vlada među zemljama članicama, s obzirom da imamo 12 država u SE koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova“, kazala je Đurović Tanjugu.
Ona je navela da je činjenica da postoje i članice SE koje su priznale takozvano Kosovo i koje aktivno učestvuju u promociji njegove takozvane državnosti.
„Takođe postoji i treća grupa zemalja koje smatraju da je ovo pitanje osetljivo i sa pravnog, i sa političkog stanovišta i da treba pažljivo postupati prilikom donošenja bilo kakve odluke“, rekla je ona.
Đurovićeva je dodala da su se tokom rasprave čula različita mišljenja i o tome kada bi zahtev Kosova mogao da bude ponovo razmatran.
„Neki su bili mišljenja da zahtev takozvanog Kosova treba da se razmatra što pre i da se donese odluka o otpočinjanju procedure za članstvo, drugi su smatrali da ne bi trebalo žuriti kako se ne bi napravila neka šteta u pogledu jedinstva organizacije koje je postignuto u toku ove godine i na čemu mnogi insistiraju da je bitno da bude očuvano“, kazala je ambasadorka u Misiji Srbije pri SE.
Prema njenim rečima, za sada nije određen datum kada bi ponovo moglo da se raspravlja o zahtevu Kosova.

Priština ne odustaje, Srbija nastavlja borbu

„Mogu da kažem da ćemo mi nastaviti intenzivnu diplomatsku aktivnost da sprečimo pokušaje da se stavi ovo pitanje ponovo na dnevni red, a posebno da se donese odluka o otpočinjanju procedure", istakla je Đurovićeva.
Ona je dodala da je od 12. maja, od kada je zvanično podnet zahtev za članstvo takozvanog Kosova u SE, Srbija bila uspešna u sprečavanju otpočinjanja procedure prijema.
„Ovo jeste pobeda Srbije, jer je činjenica da procedura za učlanjenje nije počela, a da su iz Prištine sve učinili da ona počne i to što pre", ocenila je Đurović.
Ona je kazala da se u Strazburu konstantno suočavaju sa dolascima prištinskih visokih zvaničnika, koji pokušavaju na sve načine da ubede diplomate, predstavnike zemalja članica i visoke zvaničnike samog SE kako su oni zemlja koja ispunjava sve uslove za članstvo u organizaciji .
Đurović je prenela da prištinski zvaničnici tvrde da su oni spremni da ispunjavaju ljudska prava i da u tim razgovorima insistiraju da njihov zahtev što pre da uđe u proceduru.
„Sve te tvrdnje koje dolaze iz Prištine jasno je da su samo prikrivena namera za još jednom potvrdom takozvane državnosti, a nikako njihove posvećenosti ispunjavanju standarda SE“, navela je ona.
Takođe je pojasnila i da se razumevanje na koje je Srbija naišla u SE, odnosi kako na one koji su na čvrstom stanovištu poštovanja međunarodnog prava u pogledu svake zemlje članice UN, tako i na zemlje koje su priznale tzv. Kosovo, ali koje, kako je rekla, razumeju opasnost jednog ovakvog presedana u Savetu Evrope. Đurović je pojasnila da je svaka članica koja se pridružila organizaciji došla do te odluke putem konsenzusa i da nikada nije dolazilo do glasanja o bilo kakvoj novoj kandidaturi.
"Ukoliko bi do glasanja došlo, samim tim bi i u tom striktno formalnom smislu unutar SE to bio presedan", objasnila je ona.
Inače, procedura predviđa da ako Komitet ministara, koji čine šefovi diplomatija 46 država članica, prihvati da se o zahtevu Prištine raspravlja na nekom od narednih sastanaka, izjašnjava se Parlamentarna skupština Saveta Evrope.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
SRBIJA
Beograd za sada uspeo da spreči zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SRBIJA
Nemački ambasador u Prištini: Visoki Dečani mogu biti jedan od uslova za prijema Kosova Savet Evrope
Zastave Španije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SRBIJA
Španija reagovala u EP: Kosovo ne može da se tretira kao država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala