Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemački ambasador u Prištini: Visoki Dečani mogu biti jedan od uslova za prijema Kosova Savet Evrope

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da pitanje vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani može da postane deo paketa uslova za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope i naglasio da briselski sporazumi moraju da se poštuju, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština, prenosi Reporteri.
„Nekoliko puta smo rekli da se briselski sporazumi moraju poštovati. Kako su postignuti oni dogovori koje sam ranije pomenuo o tablicama i ličnim kartama, to je i ZSO dogovor koji se mora poštovati i sprovoditi. Pitanje je kako? Na Vladi Kosova je kako će to sprovesti. Treba da postoje predlozi Vlade, a ne da se problem uvećava. Ne postoji čak ni jedan rizik da postoji Republika Srpska unutar Kosova“, rekao je Rode, preneo je „Kosovo onlajn“.
Nemački ambasador je naveo da u Evropi ima mnogo slučajeva koji se mogu uzeti kao primer kako da se formira ZSO.
„Ustav Kosova je pokazao šta se može, a šta ne može“, dodao je Rode.
Povodom odluke o manastiru Visoki Dečani, Rode je rekao da aktuelna, kao ni prethodne kosovske vlade, nisu sprovele dogovor, a to, prema njegovim rečima, može da ugrozi kredibilitet tzv. Kosova.
„Izdali smo pet saopštenja zbog nesprovođenja te odluke. To je sporazum koji ne sprovodi ne samo ova Vlada, već i one prošle. Morate stati iza tih sporazuma koje ste potpisali, inače potkopavate svoj kredibilitet“, naveo je nemački ambasador.
Rode kaže da nema opasnosti od rata između tzv. Kosova i Srbije i navodi da je reč o retorici koja podiže emocije i povećava tenzije, ali da tako nešto nikada ne pomaže.
On je rekao da NATO osigurava bezbednost za celu južnu srpsku pokrajinu.
„To je retorika koja podiže emocije i podiže tenzije, a to nikad ne pomaže. Na Kosovu su trupe Kfora prisutne više od 22 godine, a NATO osigurava bezbednost za zemlju. Ovde ima 27 zemalja koje doprinose stabilnosti Kosova“, rekao je Rode za TV1.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
SRBIJA
Šef Kancelarije Evropske unije na KiM: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Slika Milomira Vasiljevića - Odlazak Crvenog Đavola - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Srbiji je upravo isporučen najmonstruozniji zahtev Amerike: Počinje operacija na otvorenoj duši
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala