Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Španija reagovala u EP: Kosovo ne može da se tretira kao država

© Flickr / BenZastave Španije i EU
Zastave Španije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je i izveštaj o tzv. Kosovu. U istom paketu usvojen je i izveštaj o Srbiji.
U izveštaju o tzv. Kosovu poziva se Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, izražava podrška prijemu u Savetu Evrope, a pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost pozivaju se da to učine, prenosi Reporteri.
Na izveštaj o Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Poslanici iz Španije tražili su da se iz izveštaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.
Pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Nemačke i Francuske, predložili su da umesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.
Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, gde je posebnom rezolucijom uvelo sankcije.
Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izveštaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucija Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće.
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SRBIJA
Usvojen izveštaj o Srbiji: EU prvi put zvanično traži priznanje Kosova, zahteva i sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala