- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Bivši poslanik Rade: NATO planira da uvede kontingent iz Poljske u zapadnu Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske ušla je u 219. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin danas potpisuje sporazume o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije. On je prethodno priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti. U ukrajinskom napadu na autokolonu kod Zaporoške oblasti poginule 23 osobe.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:23 30.09.2022
Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji nazvala je nečuvenom reakciju Londona i zapadnih zemalja na prisajedinjenje LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.
Pozdravljamo prisajedinjenje ovih regiona na osnovu slobodnih i demokratskih procesa i međunarodnog prava. Nečuvene reakcije u Velikoj Britaniji i drugim zapadnim prestonicama na današnje događaje dokaz su da ignorišu realnost na terenu i žele da uskrate lokalnom stanovništvu prava na slobodan i svestan izbor svoje budućnosti“, navodi se u komentaru ambasade.
Diplomatska misija je dodala da su referendumi održani u ovim regionima zasnovani na fundamentalnom principu samoopredeljenja sadržanim u Povelji UN i helsinškom Završnom aktu, i predstavljaju direktan rezultat zločina, diskriminacije i represije kijevskog režima protiv ruskog govornog stanovništva u poslednjih osam godina.
„Rusija neće oklevati da upotrebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju da obezbedi zaštitu cele svoje teritorije. Javne izjave predsednika Vladimira Putina o ovom pitanju u potpunosti su u skladu sa trenutnom vojnom doktrinom u kojoj su jasno propisane opcije i instrumenti za obuzdavanje spoljne agresije“, istakla je ambasada.
Ranije je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli saopštio da je pozvao ruskog ambasadora Andreja Kelina kako bi mu uručio protest zbog prisajedinjenja novih regiona Rusiji.
18:45 30.09.2022
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina je izabrala put na „NATO smetlište“
18:05 30.09.2022
Kanada je uvela sankcije šefovima administracija Zaporoške i Hersonske oblasti, navodi se u saopštenju na sajtu kanadske vlade.
Napominje se da su na spisku sankcija predsednik vlade Hersonske oblasti Sergej Jelisejev, njegov zamenik Vladimir Bespalov, šef vlade Zaporoške oblasti Anton Koljcov i niz drugih zvaničnika.
18:01 30.09.2022
17:45 30.09.2022
Savezničke snage zaustavile su ukrajinsku vojsku kod Krasnog Limana u DNR
Dopisnici Sputnjika obišli su liniju fronta kod Krasnog Limana i potvrđuju da je selo Torsko pod punom kontrolom savezničkih snaga DNR i Rusije.
Po rečima sagovornika sa fronta, ukrajinska komanda je postavila zadatak da zauzme Krasni Liman do 30. septembra kako bi zasenili ulazak novih regiona u sastav Rusije.
Međutim, zahvaljujući herojskim naporima ruske vojske ti planovi su osujećeni. Branioci su uspeli da zaustave Oružane snage Ukrajine severno od sela Torsko.
Oružane snage Ukrajine još uvek nisu uspele da preseku put za snabdevanje. Tu rutu redovno granatiraju, ali je moguće njome proći velikom brzinom.
Savezničke snage prebacuju pojačanje u područje Krasnog Limana.
17:37 30.09.2022
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Savetu Federacije Rusije, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Sankcije protiv gornjeg doma ruskog parlamenta uvedene su zbog toga što on predstavlja „političku jedinicu, agenciju ili instrument ruske vlade“, navodi se u saopštenju.
Osim toga, pod sankcije su potpali i poslanici Državne dume Rusije protiv kojih ranije nisu uvedene restriktivne mere.
16:56 30.09.2022
Planira se uvođenje obučenog kontingenta snaga NATO-a u Poljskoj na teritoriju zapadne Ukrajine, saopštio je bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva.
„Nakon datog saopštenja o zahtevu Ukrajine za ulazak u NATO po ubrzanoj proceduri, planirano je da se prethodno obučen i ojačan kontingent snaga NATO-a u Poljskoj uvede na teritoriju zapadne Ukrajine kao odgovor na odluku Kremlja o prisajedinjenju novih teritorija“, napisao je Kiva na svom Telegramu.
16:38 30.09.2022
Velika Britanija proširila je listu sankcija i u nju uključila predsednicu ruske Centralne banke Elviru Nabiulinu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.
16:22 30.09.2022
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Lavrov: Nadam se da će ozbiljni političari u svetu pročitati Putinov govor od „A“ do „Š“
16:10 30.09.2022
Sjedinjene Američke Države su uvele novi paket sankcija protiv Rusije, u njemu su na desetine fizičkih i pravnih lica, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Na spisku sankcija su supruga i ćerke ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua.
16:04 30.09.2022
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Evropa poziva na osudu referenduma: Nikada nećemo priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji
16:03 30.09.2022
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Ukrajina podnosi zahtev za članstvo u NATO-u, nećemo pregovarati sa Putinom
16:03 30.09.2022
Kadirov: Očekujem da će Rusija uskoro osloboditi preostale teritorije
Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da veruje da će Rusija u najbližoj budućnosti uspeti konačno da oslobodi Donjecku Narodnu Republiku i područja Hersonske i Zaporoške oblasti.
„To će biti naša teritorija“, rekao je Kadirov nakon ceremonije u Kremlju, na kojoj su potpisani sporazumi o ujedinjenju DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.
15:53 30.09.2022
EU strahuje: Ova zima će biti teška, a sledeća još teža
Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson i resorni ministri zemalja Evropske unije strahuju da će predstojeća zima biti teška, a da će sledeća biti još teža.
„Za stolom su ministri izrazili zabrinutost, kao i ja, da će ova zima biti teška za nas, a da će sledeća biti još teža“, rekla je evropska komesarka novinarima nakon vanrednog samita ministara energetike zemalja EU.
15:49 30.09.2022
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck
Ukrajinska vojska je u 16.15 (po moskovskom vremenu), posle potpisivanja sporazuma o prijemu Donjecke Narodne Republike u sastav Rusije, granatirala Kirovski rejon Donjecka, ispalivši tri projektila kalibra 152 milimetra, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
15:44 30.09.2022
Žitelji Luganske Narodne Republike su ovacijama dočekali saopštenje o ulasku tog regiona u sastav Rusije, prenosi dopisnik Sputnjika.
Ranije u petak žitelji LNR okupili su se u centru Luganska da bi proslavili ujedinjenje s Rusijom. Oni su gledali direktan prenos obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina, skandirajući: „Rusija, Rusija!“
15:41 30.09.2022
Administracija SAD namerava da u petak uvede novi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na ujedinjenje četiri nove teritorije s Ruskom Federacijom, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si pozivajući se na Belu kuću.
„Administracija predsednika Džozefa Bajdena će, kako se očekuje, odgovoriti na pokušaj Rusije da pripoji delove istočne Ukrajine, objavljivanjem novih ekonomskih ograničenja, odnosno sankcija“, rekao je neimenovani predstavnik američke administracije televizijskom kanalu.
15:39 30.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Istorijsko obraćanje Putina: Zapadu nije potrebna Rusija, ali je potrebna nama /video/
13:06 30.09.2022
Prvi rezervisti, mobilisani u sklopu delimične mobilizacije koju je proglasio ruski predsednik Vladimir Putin, stigli su u DNR u zonu specijalne vojne operacije, saopštila je Narodna milicija.
Oni sada prolaze intenzivnu borbenu obuku na poligonima.
Građani su ih dočekali sa oduševljenjem.
13:05 30.09.2022
Zemlje-članice EU postigle su preliminarni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Konačna odluka se očekuje naredne nedelje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala