- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa poziva na osudu referenduma: Nikada nećemo priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Evropska unija je saopštila da nikada neće priznati prisajedinjenje novih subjekata Rusiji na osnovu rezultata referenduma, te poziva druge zemlje da ih osude, navodi se u saopštenju lidera zemalja EU.
„Odlučno odbacujemo i bezuslovno osuđujemo rusku nezakonitu aneksiju ukrajinskih DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nelegalne referendume. Ne priznajemo nelegalnu aneksiju. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da bezuslovno odbaci nelegalnu aneksiju“, navodi se u saopštenju.

Reakcije iz Češke, Grčke, Moldavije

Premijer Češke Petr Fijala napisao je da njegova zemlja ne priznaje referendume o „prisajedinjenju četiri ukrajinske oblasti Rusiji“.
„Aneksija tih teritorija od strane Rusije je nedopustiva i nezakonita. Češka i dalje smatra te teritorije ukrajinskim“, napisao je Fijala na Tviteru.
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke takođe je osudilo odluku o „prisajedinjenju ukrajinskih teritorija Rusiji koje su okupirale ruske Oružane snage“.
„Ta odluka je nezakonita, pošto predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i nevažeća je. Grčka je ne priznaje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.
Ističe se da Grčka nastavlja da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i svih država.
I predsednica Moldavije Maja Sandu osudila je prisajedinjenje DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji.
„Odlučno osuđujem i odbacujem pokušaj Rusije da nezakonito anektira okupirane ukrajinske regione nakon fiktivnih glasanja koje je organizovala pod pretnjom pištoljem. Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje i Krim su Ukrajina“, napisala je Sandu na Tviteru.

Ruski ambasador pozvan u MIP Letonije

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs saopštio je da je ambasador Rusije u Letoniji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa prijemom novih subjekata u sastav Rusije.
Rinkevičs je takođe apelovao da se Ukrajini pošalje više oružja.
Predsednik Letonije Egils Levits i premijer Krišjanis Karinš napisali su na Tviteru da „Letonija nikada neće priznati“ prijem novih subjekata u sastav Rusije.

Amerika namerava da uvede sankcije Rusiji

Administracija SAD namerava da u petak uvede novi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na ujedinjenje četiri nove teritorije s Ruskom Federacijom, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si pozivajući se na Belu kuću.
„Administracija predsednika Džozefa Bajdena će, kako se očekuje, odgovoriti na pokušaj Rusije da pripoji delove istočne Ukrajine, objavljivanjem novih ekonomskih ograničenja, odnosno sankcija“, rekao je neimenovani predstavnik američke administracije televizijskom kanalu.
Dokumenti o ujedinjenju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom potpisani su na ceremoniji u Kremlju.
Dokumente su zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potpisali lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Nakon potpisivanja sporazuma intonirana je ruska himna.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Istorijsko obraćanje Putina: Zapadu nije potrebna Rusija, ali je potrebna nama /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala